Rik Jansen: ‘Er zit niets anders op dan wachten’

6 mei 2021 08:15

Assendelft had zaterdag het seizoen moeten openen. Het coronavirus steekt daar, net als vorig jaar, een stokje voor. Het betekent dat de in maart 2020 opgerichte kortebaanvereniging nog steeds moet wachten op de eerste organisatie. Een gesprek met voorzitter Rik Jansen die min of meer toevallig aan het hoofd staat van een groep liefhebbers.

Vanwege de coronacrisis was er in het jaar 2020 geen kortebaan van Assendelft. Ook die van 2021 moest worden geannuleerd. Wat betekent dit voor een vereniging die eind 2019 is ontstaan en in maart 2020 officieel is opgericht en sindsdien niets kan uitrichten?
“Dat is heel vervelend. Nadat wij waren begonnen, hadden wij in de eerste week al 150 leden. Dat was een enorme stimulans en dan wil je aan de bak. Maar dat werd ons door de coronamaatregelen niet gegund. Wij hebben toen een pas op de plaats gemaakt met het idee om in 2021 terug te komen. Door de donaties van onze leden creëerden wij een kleine buffer en daarmee konden wij aan onze vaste financiële verplichtingen voldoen. Vanaf het begin van 2021 stonden wij in de startblokken, maar het werd ons, gaande de crisis duidelijk dat het weer niet ging lukken. Zelfs een ledenvergadering hebben wij nog niet kunnen houden. Rond onze aanstaande kortebaandatum gaan wij onze leden vragen hun contributie voor 2021 te voldoen met daarbij aangetekend dat wij vol voor de editie van 2022 willen gaan.

De meeste kortebanen zijn een onderdeel van een dorpsfeest. De kortbaan van Assendelft niet. Waar komt de ‘drive’ vandaan om, nadat het vorige bestuur is opgestapt, toch weer te gaan organiseren?
“Dat komt vooral door onze enthousiaste groep van Stal Assendelft. Wij werden in november 2019 tijdens een ledenvergadering in Hotel Akersloot geconfronteerd met de mededeling dat de Rotary niet meer zou organiseren. Dat konden wij niet over onze kant laten gaan. Met een groepje van zeven spraken wij met elkaar af er nog eens over te praten. Daaruit is een bestuur ontstaan, met een vereniging als resultaat. Wij gaan er met ons allen een leuk evenement van maken. Het hoeft niet zo groots te worden als in Santpoort of Heemskerk. Wij zijn al tevreden wanneer wij het evenement kermis, dat altijd begin oktober in Assendelft wordt gehouden, kunnen benaderen.”

Een kortebaangroet vanuit Assendelft.

De kortebaan van Assendelft heeft historie. Zeker wanneer wij Zaandam erbij betrekken dat al koerste voor 1931, het oprichtingsjaar van de Kortebaanbond. Toch lijkt het voor de buitenstaander dat de kortebaan in Assendelft zelf niet echt leeft. Is daarvoor een oorzaak?
“De kortebaan van Assendelft is jaren georganiseerd door de Rotary Zaanstad. Een club gemotiveerde mensen die aan de organisatie ook nog een goed doel koppelde. Echter, het waren niet allemaal mensen uit Assendelft. Dat zorgde niet voor binding. Daar tegenover staat dat zij niet voor niets in Assendelft organiseerden. Het is er gewoon gezellig! Wij hebben de ambitie om wel te zorgen voor een fundament. Wij richten ons op een vereniging met 500 leden en dat zal mede ervoor zorgen dat de kortebaan van Assendelft een echt Assendelfts evenement gaat worden.”

Elke kortebaan heeft een verleden en daardoor vaak vele verhalen. Heeft Assendelft die ook?
“Ongetwijfeld. Het eerste wat in mij op komt, zijn de overwinningen van entrainement Van der Blonk met de paarden van Stal Assendelft. In 1989 won Andries van der Blonk met Abacadabra de kortebaan van Assendelft en deed dat in 2005 nog eens dunnetjes over met Navy Blue. Ja, dan sta je met de groep op het grasveld naast de baan en beleef je de overwinning met z’n allen. Onvergetelijk!”

Elke kortebaanorganisatie loopt vaak tegen dezelfde problemen op. Wat zijn die specifieke problemen voor Assendelft?
“Ik zou het zo snel niet weten, of het zou moeten zijn dat ons bestuur én de groep vrijwilligers voor de uitdaging staat om vooral ook jongeren bij het evenement te betrekken. Wij zijn er echter van overtuigd dat wanneer wij naar buiten treden en echt aan het werk kunnen, er genoeg jongeren vanuit Assendelft zich bij ons aansluiten. Wij hebben ons in elk geval voorgenomen daar werk van te maken.”

Zijn jullie als nieuw bestuur van plan zaken anders te gaan doen?
“Wij geven de voorkeur aan een meer digitale prijsuitreiking. Geen geld meer in een enveloppe, maar gewoon via de bank het prijzengeld overmaken. Er wordt beweerd dat dan de uitreiking na afloop minder bezocht zal worden door eigenaren en trainers. Ik ben zelf meerdere keren op een prijsuitreiking geweest en om nu te zeggen dat dit het leukste van de dag was, is een beetje overdreven. Maar misschien kunnen wij het met een paar veranderingen iets leuker maken.”

Hoe verloopt de samenwerking met de Kortebaanbond?
“Wij als nieuwe organisatie hebben direct ervaren hoe belangrijk de expertise van de Bond is. Wij zijn door de mensen van de Bond, en dan met name door secretaris Frans Jansen en voorzitter Gerard Post Uiterweer, met van alles geholpen. Ook het verkrijgen van de status van Immaterieel Erfgoed had niet zonder de Bond gekund. Zo’n status lijkt symbolisch, maar is het niet. Het geeft body aan een organisatie en opent deuren bij instanties en/of sponsoren. Daarnaast zet het bestuur van de Bond zich in, om in samenwerking met wedorganisatie ZEturf, de financiële gevolgen van de nieuwe Wet op de Kansspelen te nivelleren. Geen enkele twijfel: goed dat er een Kortebaanbond is!”

Voor de laatste kortebaanrit in Assendelft moeten we inmiddels twee jaar terug in de tijd.

De kortebanen die in mei en juni 2021 zouden worden gehouden zijn allemaal al geannuleerd. Gaan wij in 20121 nog ‘kortebanen’ en zo ja welke kortebaan opent het kortebaanseizoen?
“Op dit moment gok ik dat het september gaat worden en dat Heemskerk de eerste kortebaan zal zijn. Wij hebben deze week een mailtje van de Bond ontvangen. Zij wil in ‘clusterverband’ iets organiseren. Wat en hoe precies is nog niet geheel duidelijk. Een kortebaan op Duindigt of bijvoorbeeld een sprintkoers op de bestaande langebanen. Het feit dat er onzekerheid heerst over wel of niet mogen organiseren, zal aan dit initiatief geen goed doen. ‘Clusteren’ op dit moment is alleen mogelijk door de kortebanen die definitief zijn geannuleerd. Assendelft denkt graag mee, maar heeft geen geld. Ook leven wij mee met de organisaties die nog over ja of nee moeten beslissen. Op dit moment mag er niets. Om überhaupt met organiseren te beginnen moet er zes weken van tevoren een vergunning worden aangevraagd. En dan zit je nog met de onzekerheid van de medewerking van sponsoren. Het is allemaal niet eenvoudig.”

Gaat zaterdag 8 mei Assendelft zomaar voorbij of wordt er nog iets georganiseerd?
“Nee, wij gaan niets doen. Er mag immers niets! Er zit voor ons niets anders op dat te wachten op het kortebaanseizoen 2022.”

Foto boven van links naar rechts: Rik Jansen (voorzitter), Jaap Veenboer (baancommissie), Liesbeth Bos (secretaris)

De kortebaan moet een echt Assendelfts evenement worden

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.