‘Rijderswijziging Calvados Chess woensdag al bekend’

17 juni 2019 15:45

Hoewel Calvados Chess vrijdag al na de eerste omloop in Sassenheim naar huis kon, was de troef van Stal de Groningers één van de meest besproken paarden van de koers. Pas om 13.20 uur, zo’n 25 minuten voor de eerste start, kreeg het publiek te horen dat niet John de Leeuw maar Sjaak Snoek de hengst zou rijden. En daar waren veel mensen boos over.

De meesten hadden immers hun weddenschappen al geplaatst. Calvados Chess was hierin veel meegenomen. Met een winnenduitbetaling van zo’n 8 euro was de hengst op dat moment zelfs de derde favoriet. En dan is het natuurlijk heel vervelend dat de zesvoudig kampioen bij de pikeurs het paard helemaal niet blijkt te rijden.

Opvallend is het dat de achterban van Calvados Chess allang op de hoogte was dat niet De Leeuw, maar Snoek de pikeur van dienst was. “Omdat Panic Launcher was uitgeloot, heeft de SNDR mij achter Calvados Chess gezet. Ik wist echter dat ik hem niet zou rijden”, legt De Leeuw uit. “Vervelend dat het zo is gelopen, maar ik kan er niets aan doen.”

Calvados Chess verloor met Sjaak Snoek in de eerste omloop van Friendly Mood en Wim van der Mespel.

Publicatie

Michel Roggen, de man achter Stal de Groningers, zag bij de publicatie van het deelnemersveld direct dat het mis was gegaan. “Sjaak Snoek is mede-eigenaar. Ik had ruim van tevoren met hem afgesproken dat hij Calvados Chess zou rijden in Sassenheim. Toen ik het deelnemersveld zag, heb ik gebeld met de SNDR. Dat was woensdag zo rond een uur of twaalf. Ik kreeg te horen dat het deelnemersveld al was verzonden naar alle partijen en dat ik het maar op de baan moest regelen. Dat hebben wij vervolgens gedaan.”

Trainer Hans Bot beaamt dit verhaal en voegt eraan toe dat ze niet van plan waren om de wijziging weer terug te draaien. “Elke week schrijven wij paarden in voor de koersen en te vaak worden er op het kantoor van de SNDR fouten gemaakt. Dat kunnen wij steeds maar weer vergoelijken, maar dat zijn wij zat. Het is heel jammer dat het zo laat is gecommuniceerd, maar het was niet aan ons. Wat er vervolgens allemaal door het publiek langs de kant wordt gesuggereerd, daaraan heb ik geen boodschap. Wij doen altijd ons best voor de kortebaan. Wanneer ik drie maanden geen platte prijs win, is er geen kortebaanliefhebber die mij 500 euro komt brengen.”

Mensenwerk

SNDR-manager Cees Pluimgraaff erkent dat er op het kantoor fouten zijn gemaakt. “De trainer en eigenaar hebben tijdig de rijderswijziging aan ons doorgegeven. Daarna is het bij ons misgegaan. De één voor de ander heeft het niet of veel te laat gemeld. Ook ik ben in gebreken gebleven, ik had er sneller op moeten reageren. Dit mag niet meer gebeuren. Wij willen juist dat er meer online, dus vroeg, wordt gewed en deze te late melding naar de bezoekers en wedders staat daar haaks op. Maar fouten worden nu eenmaal gemaakt, het blijft mensenwerk.”

Had het dan niet beter geweest om de wedders tegemoet te komen en gewoon te koersen volgens het programma? “Dat had gekund, maar die afweging hebben we niet gemaakt.”

Verkeerde been

Ook Gerard Post Uiterweer is als voorzitter van de Kortebaanbond ongelukkig met de gang van zaken rondom de rijderswijziging in Sassenheim. “Heel vervelend dat het zo is gelopen, vooral voor het publiek. Wij staan daar als Kortebaanbond formeel buiten, maar ik heb op maandagmorgen wel contact opgenomen met de NDR om dit te bespreken. Niet om met de vinger te wijzen, maar om de hoop uit te spreken dat er maatregelen worden genomen om dit een volgende keer te voorkomen.”

‘De wedder is in Sassenheim op het verkeerde been gezet’

Bert van Dooijeweerd is namens wedaanbieder RunnerZ ook niet blij met de situatie. “Onze klant is op het verkeerde been gezet. Veel mensen kwamen dan ook terecht klagen. Het is echter een beslissing vanuit de sport. Daar kunnen wij niets aan doen. Het had een optie kunnen zijn om Calvados Chess buiten weddenschappen mee te laten doen. Maar ik weet niet of iedereen daar zo blij mee was geweest op zo’n laat tijdstip. Mensen kunnen in zo’n situatie ook retourrecht krijgen. Wanneer zij nog voor de start bij ons terug komen, kunnen wij de afweging maken of iemand voor hetzelfde bedrag een andere weddenschap op de koers mag afsluiten.”

De afweging om gewoon te koersen volgens programma hebben we niet gemaakt

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.