Rick Wester: ‘Ronny Brandt geen stap verkeerd gezet’

16 juni 2018 23:31

Na de derde omloop gaf niemand nog een cent voor de kansen van Rick Wester in Sassenheim. Ben Hurry mazzelde met twee galoppades van Eliot Charisma en Ronny Brandt werd gedecideerd geklopt door Blackpearl Trans R. Amper een uur later stond de koers op zijn kop en reed Wester met de bijgelote Ronny Brandt een ereronde over de Teijlingerlaan.

Wester was de eerste om te erkennen dat de tweede halve finale, waarin Blackpearl Trans R en Cattiva Byd elkaar het licht uit de ogen reden, cruciaal was voor het verdere verloop van de koers. “Ze waren vandaag allebei op snelheid niet te verslaan, maar ze hebben elkaar het leven flink zuur gemaakt tijdens de vierde omloop. Dat kwam voor ons mooi uit, want zo werden de finaleritten de gemakkelijkste ritten van de dag.”

Voor de vierde omloop maakte Wester een opvallende keuze. Toen zijn beide paarden het tegen elkaar op moesten nemen, koos hij niet voor de hoger aangeslagen Ben Hurry, maar voor de bijgelote Ronny Brandt. Voor Wester bestond er echter geen twijfel. “Ben Hurry had tijdens de kamprit tegen Eliot Charisma eigenlijk geen kans. Hij liep zodanig scheef dat hij bijna de hekken in ging; hij was gewoon niet fit meer. Ronny Brandt moest het kortebanen weliswaar nog leren, maar had tot dat moment nog niets verkeerd gedaan. Sowieso heeft hij de hele middag geen stap verkeerd gezet.”

Debuut

Met zijn eerste en vierde plaats in Sassenheim promoveerde Wester zich ineens tot de nummer één pikeur van Stal de Groningers. “Daar is waarschijnlijk iets verkeerd gegaan”, verontschuldigt hij zich bijna. “Normaal gesproken is dat niet de bedoeling. We hebben met elkaar afgesproken dat John (de Leeuw, red.) de eerste rijder is, maar het is wel prettig dat ik zelf ook mee kan doen om de prijzen.”

Debutanten winnen zelden op de kortebaan. De laatste deelnemer die zijn of haar eerste start omzette in een overwinning was de destijds vierjarige Barbert (Harry Pools), die op 23 mei 2015 bij haar debuut zegevierde in Vroomshoop. Voor een debutant die won vanaf de basisafstand, Barbert won immers met een startontheffing van vijf meter, moeten we nog verder terug in de tijd. Op 9 september 2010 kwam Le Dream (Christophe de Groote) in Purmerend voor het eerst uit op de kortebaan en won bij zijn debuut.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.