Rick Wester: ‘Beste kortebaner van Nederland heeft NK gewonnen’

30 september 2022 17:23

De afgelopen jaren waren de verrassingen tijdens de strijd om het Nederlands kampioenschap niet op één hand te tellen, maar in Lisse liet Candy Blue Chip er geen misverstand over bestaan wie er op dit moment de lakens uitdeelt op de kortebaan. De vijfjarige merrie was werkelijk superieur en pakte met groots machtsvertoon de nationale titel. Meer dan terecht vond haar pikeur Rick Wester. “De beste kortebaner van Nederland heeft het NK gewonnen.”

Wester kroonde zich in Lisse voor de tweede keer tot Nederlands kampioen. In 2015 won hij de nationale titel met Asko Bond nadat Evison weken na het kampioenschap uit de uitslag werd geschrapt. “Dit is mooi om mee te maken. Ik ben één keer eerder kampioen van Nederland geweest, maar dat kwam via de groene tafel“, kijkt Wester terug. “Zo is het natuurlijk veel leuker. Ik denk dat de beste kortebaner van Nederland het Nederlands kampioenschap heeft gewonnen. Het was tijdens de derde omloop moeilijk kiezen tussen Candy en Epoque, hoewel ik denk dat wanneer ze allebei in goede doen zijn Candy beter is. Het voordraaien gaf de doorslag, hoewel Epoque zich de afgelopen weken enorm goed ontwikkelt.”

Lui

Hoewel Candy Blue Chip als de grote favoriet van start ging, was het niet vanzelfsprekend dat de merrie van eigenaar Michel Roggen won. Wester: “Ze is van nature wat lui. Om haar te motiveren, draagt ze bontjes. Ze ziet de andere paarden zo niet aankomen, waardoor ze pas laat reageert wanneer ze dichtbij komen. Zonder bontjes gaat ze slecht het vak in om te draaien. Het is nog puzzelen, hoewel je wel merkt dat het einde van het seizoen in zicht is. Ze heeft niet meer de vorm van een maand geleden.”

De merrie hoefde zich op weg naar de finale amper in te spannen, maar moest tijdens de eindstrijd tegen Gaya Vip alsnog flink aan de bak. Dat kwam voor Wester niet als een verrassing. “Gaya Vip laat het niet altijd zien, maar ze kan heel hard lopen. Je klopt haar niet zomaar. Tijdens de tweede rit lag Candy vier meter achter, maar pakte ze Gaya toch terug. Dat zegt wat over haar klasse.”

Horen

Door de overwinning én een derde plaats is Wester jongere broer Mats gepasseerd in het pikeursklassement. Wester is al enige tijd zeker van prolongatie van zijn pikeurstitel, hoewel Mats -die sinds de eerste kortebaan van het seizoen in Assendelft de leiding had- zijn oudere broer in theorie nog kan passeren. Als leerlingpikeur heeft hij echter geen recht op het pikeurskampioenschap.

Wester is blij dat hij zijn jongere broer op punten voorbij is. “Op deze manier is het leuker. Ik vind het maar een vreemde regel. Dat is hetzelfde als meedoen aan de Tour de France en alleen het jongerenklassement kunnen winnen en niet de Gele Trui. Wanneer je meedoet, moet je ook kampioen kunnen worden. Ik ben blij dat ik hem voorbij ben, anders moet ik het nog jaren horen, haha.”

Ik ben blij dat ik hem voorbij ben, anders moet ik het nog jaren horen, haha

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.