Rick Wester: ‘Belangrijk dat wij onze sport goed uitdragen’

25 september 2022 09:37

De Maliebaandag van de Diergeneeskundige Studenten Kring in Utrecht deed vooraf flink wat stof opwaaien. Activisten kregen de gemeente zelfs zover om een draverij tijdens dit lustrumfeest voortaan te verbieden. Rick Wester zet vraagtekens bij alle acties, maar beseft dat drafsport zijn ogen niet kan en mag sluiten. “Het is heel belangrijk dat wij onze sport goed uitdragen.”

Vrijdagavond was de Maliebaandag in Utrecht ineens landelijk nieuws toen er een item verscheen in het RTL-programma Editie NL. Daarin werd geopperd dat de drafsport in Nederland geen toekomst heeft. Toptrainer Paul Hagoort was in het programma voor wederhoor, maar kreeg amper de kans om een statement te maken. Wester vindt alle negatieve aandacht in de media niet terecht. “Laat ik voorop stellen dat wij dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben. Het is goed dat wij bekeken worden en we moeten onze ogen er niet voor sluiten. Er is negatieve aandacht in de media, terwijl de argumenten niet kloppen. Deze waren in dat item heel gemakkelijk te weerleggen geweest. Dat is heel jammer.”

Vaart

Een kortebaan in het centrum van Utrecht is voortaan verboden. Wester denkt niet dat het in andere dorpen of steden in Nederland ook zo zal vergaan. Wester: “De gemeente in Utrecht was op voorhand op de hand van de activisten, maar ze konden deze dag niet meer afgelasten. In andere gemeentes is de kortebaan immaterieel historisch erfgoed en daar leven ze echt voor de kortebaan. Ik denk daarom niet dat het zo’n vaart neemt dat we moeten gaan vrezen. Het is belangrijk dat we onze sport naar buiten toe goed uitdragen. We moeten ons aan de regels houden en vertellen wat we aan het doen zijn. Het is geen goede oplossing wanneer we niets van ons laten horen.”

Door alle ophef zou je bijna vergeten dat er in Utrecht ook nog werd gekoerst. Epoque won de koers na een adembenemende kamprit tijdens de finale tegen Haley Vredebest (Manon Pools) en boekte zo z’n derde overwinning van het seizoen. Het ging echter niet zo soepel als in Hillegom. “Ik was vandaag meer bezig om hem naar achteren te krijgen in het startvak, waardoor je de vaart mist die je met starten nodig hebt”, legt Wester uit. “We moeten even bekijken waar dat ineens vandaan komt. Op snelheid doet hij echter voor weinig paarden onder. Eliot Charisma had ons tijdens de tweede omloop ingehaald, maar Epoque pakte hem nog terug en won het gemakkelijk. Dat zegt wel wat over zijn snelheid.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.