‘Quiby des Caillons is zoekende aan de start’

28 augustus 2017 13:42

Zonder verliezers zijn er geen winnaars. De redactie van Kortebaandraverijen.nl besteedt daarom ook aandacht aan de paarden die (nog) niet tot de toppers behoren. Wat zijn hun verrichtingen? Wat waren de verwachtingen en wat is de prognose? Wellicht biedt een ontheffing van vijf meter het extra zetje dat nodig is om de volgende stap te kunnen maken. In deze editie: Quiby des Caillons.

Dat kortebanen binnen de drafsport een aparte discipline is, bewijst Quiby des Caillons. De dertienjarige Franse ruin, met een record van 1.11.6 (gelopen juni 2013) verdiende op de langebaan een slordige half miljoen euro aan prijzengeld, maar komt op de kortebaan nog niet uit de verf.

In het voorjaar van 2016 verhuisde Quiby des Caillons vanuit Frankrijk naar het entrainement van Aad Pools, maar kon in het eerste seizoen geen potten breken. In zes starts sneuvelde de grootverdiener viermaal in de eerste en – met vijf meter ontheffing – tweemaal in de tweede omloop. Daarna kwam hij weer uit op de langebaan en was in augustus en september met vier plaatsgelden nog enigszins succesvol in een aantal montékoersen.

Dit seizoen lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Na een aantal grasbaankoersen, met een derde plaats in Hilversum en een vijfde plaats in Aduard (vanwege de winsom telkens startend vanuit het laatste band) is Quiby des Caillons terug op de kortebaan. Dat leidde echter niet tot succes. In Stompwijk, Beverwijk en Bemmel bleek de eerste omloop direct het eindstation. Achtereenvolgens King met Rick Wester, Blue Diamond As met Wim van der Mespel en Zam Avon met Wim van Buytene waren een maatje te groot.

Vertekend beeld

“Het probleem is de start”, beaamt Aad Pools, telkens de pikeur van dienst. “Zijn aanvangssnelheid is niet goed genoeg. Bovendien is Quiby des Caillons de eerste tien tot twintig meter zoekende om in de juiste loop te komen”, verklaart Pools nader. “Wanneer hij tijdens het voorwerk wegloopt, lijkt het misschien nog wat. Maar dat is een vertekend beeld. Het probleem wordt wel versterkt zodra er tijdens de koers een ander paard achterop komt. Onderweg loopt hij verder goed. Zijn kracht ligt vooral in het tweede gedeelte. Maar daar heb je natuurlijk niets aan, als de rit aan de start al verloren is.”

Quiby des Caillons (links) in strijd met King in Stompwijk.

Toch gaat Pools het nog een keer met Quiby des Caillons proberen. “In Heemskerk komt hij weer aan de start. Hij krijgt dan vijf meter ontheffing. En vijf meter verschil is best veel op de kortebaan”, legt Pools uit. “We moeten dan alleen een beetje geluk hebben met de loting. Wanneer de tegenstander ook vanaf 295 meter start, hebben we hetzelfde probleem. Maar met vijf of tien meter voorgift heeft Quiby des Caillons wat meer tijd om de juiste cadans te vinden.”

Geen wonderen

Maar wonderen verwacht Pools niet van zijn pupil. “We zijn Quiby des Caillons begin vorig jaar gaan werken, maar vonden hem toen al niet goed genoeg voor de kortebaan. Dit in tegenstelling tot Sammarco. Uiteindelijk hebben we besloten Quiby des Caillons er naast Sammarco bij te nemen”, verklaart Pools de enigszins opmerkelijke keuze. Inmiddels is Quiby des Caillons volledig eigendom van de familie Pools. “Het is een fijn paard om mee te werken. Vooral mijn dochter Josette is gek met hem. Wij hebben Quiby des Caillons daarom overgenomen van Nico Post. Wanneer het de komende weken niet lukt op de kortebaan gaat hij weer terug naar het montéwerk.”

Het is bepaald nog geen gelukkig kortebaanseizoen voor het entrainement van Aad Pools. Alleen Contador (in Venhuizen en Voorschoten) en Open Access (in De Lier) bereikten de finale, maar wisten het telkens niet af te maken. Met nog elf kortebaandraverijen voor de boeg houdt Pools echter vertrouwen. “Ik heb nog steeds verwachtingen van Contador en ook Open Access gaat het per start beter doen”, legt hij uit. “Sammarco had de afgelopen periode problemen met zijn spieren en rug. Hij wordt al een tijdje behandeld door Melanie Post en dat werpt nu zijn vruchten af. Hij traint erg goed en toonde in Bemmel flinke progressie”, aldus Pools.

Zeventig

“En mocht het dit jaar onverhoopt toch niet lukken, dan hopen we gewoon weer op volgend seizoen”, stelt Aad Pools. “Hoewel niet vaak, hebben we wel eerder een slecht seizoen gehad. Het jaar daarop kwam het altijd goed.” Pools, die volgend jaar zeventig hoopt te worden, denkt dan ook nog lang niet aan stoppen. “Waarom zou ik? De meiden vinden het leuk en ik heb er zelf nog steeds schik in. Bovendien, wat moet ik thuis doen de hele dag, binnen zitten? Dit is een prachtige sport die ik zo lang mogelijk wil blijven beoefenen.”

Sinds een aantal weken zit ‘Mister Kortebaan’ weer wat vaker zelf op de sulky. Dat heeft alles te maken met het nare incident in Zwanenburg met dochter Manon. “Gelukkig gaat het weer goed met haar. Maar we hebben afgesproken dat we voorlopig allebei een paardje rijden”, aldus Pools. “Kijk, dit is nou typisch een voorbeeld van het missen van de zweep in het startvak. Quiz de Ginai bleef met voordraaien staan. Wanneer Micha Brouwer hem een klein tikje had gegeven, was dat niet gebeurd en had het ongeluk met Sammarco en Manon voorkomen kunnen worden.”

Zam Avon heeft Quiby des Caillons op grote achterstand gezet in Bemmel.

Dirigent

Aad Pools is het daarom nog altijd niet eens met een verbod op het zweepgebruik bij de kortebaan. “Die zweep is niet om te slaan, maar om de paarden attent te houden en ervoor te zorgen dat ze goed weglopen uit het startvak”, legt Pools uit. “Je ziet nu wat ervan kan komen. Mij steekt het, dat mensen die zelf niet op een sulky zitten dit besluit voor ons hebben genomen”, gaat hij verder.
Pools verwijst voorts naar de Olympische Spelen en de Gouden Koets. “Daar zit een ruiter of koetsier gewoon met een zweep in de hand, om zo nodig het paard te kunnen corrigeren. Daar heeft een pikeur ook behoefte aan. Bovendien ontneem je een dirigent toch ook niet zijn stokje. Dan komt er van de hele voorstelling niets terecht.”

Tekst: Ruud de Groot

Toen we hem gingen werken, vonden wij hem al niet goed genoeg voor de kortebaan

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.