Purmerend-icoon Jan Kuiper overleden

15 november 2021 13:30

In de nacht van 11 op 12 november is Purmerend-icoon Jan Kuiper overleden. De voormalig voorzitter van de koninklijke harddraverijvereniging is 84 jaar geworden. Met zijn overlijden valt er een leegte in het verenigingsleven van de marktstad. 

Kuiper was een markant figuur in het kortebaancircuit. Als voorzitter nam hij uitgebreid de tijd om zijn koers over de Nieuwstraat te openen. Zo liet hij zich wel eens rondrijden in een klassieke auto of nam hij plaats -geheel in draftenue- op een duosulky. Kuiper verdiende deze aandacht ook. In zijn eentje, hij noemde zich een ‘aartsbedelaar’, stuwde hij het prijzengeld in Purmerend naar ongekende hoogten. Daarnaast maakten pikeurs, trainers en eigenaren aanspraak op tal van premies en ereprijzen. Op eigen houtje regelde hij in 2008 -een jaar voordat BES zijn entree maakte- zelfs fotofinishapparatuur voor zijn koers. Met de eigenzinnige Kuiper aan het roer in Purmerend zette de kortebaan grote stappen voorwaarts in de professionalisering van de sport.

Boegbeeld

Kuiper was in Purmerend veel meer dan alleen het boegbeeld van de kortebaan. Hij zette zich ook in voor voetbalverenging FC Purmerend, maar was ook vaak op de tennisbanen van Elckerlyc te vinden. Kuiper werd dan ook koninklijk onderscheiden voor zijn inspanningen voor het verenigingsleven in Purmerend. Sinds 12 september 2018 is hij Lid in de Orde van Oranje Nassau; een onderscheiding welke hij trots droeg.

Na de editie van 2019 nam Kuiper na zestien jaar afscheid als voorzitter van Purmerend en werd hij opgevolgd door zoon Robert. De corona-crisis deed hem vervolgens geen goed. Hij raakte zijn routines kwijt en liep met zijn ziel onder zijn arm. Hoewel zijn gezondheid achteruit leek te gaan, had hij nog volop plannen. Helaas werd hij donderdag 11 november plotseling getroffen door een hersenbloeding en overleed niet veel later in het ziekenhuis. De redactie van Kortebaandraverijen.nl wenst echtgenote Grada, zonen Robert en Marco en andere nabestaanden heel veel sterke met dit onverwachte verlies.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.