Purmerend: Donate Groenhof vs. Timmy H

8 september 2014 19:10

Mede door het hoge prijzengeld (een eerste prijs van 3.300 euro, de hoogste van het seizoen) en de vele extra premies, hebben de trainers en eigenaren massaal ingeschreven voor de kortebaan van Purmerend. Hierdoor komt donderdag het maximale aantal van 24 paarden  aan de start. Maar liefst 42 Paarden zijn uitgeloot.

Bekijk het deelnemersveld.

Ondanks de massale belangstelling overleefde een groot aantal echte kortebaantoppers de schifting. Onder hen Donate Groenhof, de vierjarige revelatie van het seizoen uit de stal van trainer Cees Hetteling. De merrie won dit jaar bij haar debuut in Warmond, in De Lier en haar thuiswedstrijd in Schagen. In Purmerend start ze voor het eerst vanaf de basisafstand. Dat maakt het karwei op voorhand al flink lastiger, maar de merrie toonde tijdens haar vorige starts zodanig veel klasse, dat ze op de Nieuwstraat start als onze favoriet.

Op weg naar een eventuele overwinning moet Donate Groenhof Timmy H achter zich weten te houden. De elfjarige ruin en titelverdediger in Purmerend werd eerder dit seizoen tweede in Assendelft en Venhuizen. Vorige week zette de nakomeling van de legendarische Diamond Way de kroon op het werk door te winnen in Heemskerk. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Keer op keer moest de combinatie met John de Leeuw op de sulky in de achtervolging, nadat het duo uiterst voorzichtig van start ging. Met zijn enorme snelheid wist hij zijn tegenstanders telkens pas vlak voor de finish te achterhalen. Tegen een scherpe Donate Groenhof, die snelheid koppelt aan een watervlugge start, kunnen die moeizame eerste meters hem wel eens gaan opbreken. Bovendien moet hij in de eerste omloop vijf meter goedmaken op Lovely Lane, die juist in de eerste omlopen op haar best is.

Moeizaam

In dit deelnemersveld met slechts vier paarden die vanaf 295 meter starten, kunnen de paarden met een starthandicap een hoofdrol gaan opeisen. Andrea Swagerman liep twee glorieuze koersen in Sassenheim en Hoofddorp, die hij winnend afsloot. Tijdens zijn laatste deelnames kwam hij telkens wat moeizaam op gang, een euvel wat de voorgaande twee seizoenen ook opspeelde wanneer het kortebaanseizoen zijn einde naderde. Wanneer het op conditie aankomt, is de zevenjarige ruin, in 2012 de winnaar in Purmerend, op zijn best. Stalgenoot Co Swagerman is aan een sterk seizoen bezig. De vijfjarige koploper in het klassement ‘Kortebaanpaard’ won dit seizoen in Bemmel en Middenbeemster en probeert het in Purmerend voor de tweede keer met een starthandicap. In De Lier leverde hem dat toen een vijfde plaats op. Wanneer hij zijn kruid lang droog kan houden, doet hij, ondanks de extra meters in het startvak, mee om de zege. Blackpearl Trans R maakt voorlopig een ongelukkig seizoen door. De merrie, tweevoudig ‘Kortebaner van het Jaar’, kwam dit jaar nog niet verder dan een vijfde plaats in Hoofddorp. Op het parkoers over de Nieuwstraat staat ze voor de ondankbare taak om het direct op te moeten nemen tegen Donate Groenhof.

Voor verschillende deelnemers in Purmerend wordt het tijd om hun belofte in te lossen. Evison begon matig aan het seizoen, maar toonde de afgelopen maand een duidelijke vormverbetering. De Zweed werd tijdens het Nederlands kampioenschap in Voorschoten ambtshalve geschrapt en mag daardoor donderdag ‘gewoon’ deelnemen. Ook Asko Bond lijkt klaar voor een overwinning. Na derde plaatsen in Santpoort en Heemskerk zijn er uiteraard verwachtingen. Ook Edo Venus kan in Purmerend op de nodige aanhang rekenen. Hoewel het met een startontheffing niet lukte om een finale te halen, heeft de vijfjarige ruin genoeg snelheid om zich te meten met de allerbesten.

ONZE TIP: 1. DONATE GROENHOF 2. TIMMY H 3. CO SWAGERMAN 4. ASKO BOND
Outsiders: Evison, Andrea Swagerman en Edo Venus

Ben je er niet bij in Purmerend maar wil je wel inzetten (inclusief het spel Winscore)? Of heb je geen zin in de rij bij de totalisator? Maak dan een account aan bij Runnerz.nl via onderstaande link, krijg 10 euro gratis en maak vanaf donderdagmorgen je weddenschappen!


Voorspel paardenraces en win bij Runnerz.nl, €10 welkomstbonus!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.