Prachtig deelnemersveld voor kortebaan Duindigt

24 mei 2018 09:16

De kortebaan van Duindigt mag zich verheugen op een prachtige koers. Op twee deelnemers na liepen alle paarden minimaal één keer een kortebaanfinale. Negen deelnemers die zondag 27 mei op het ‘heilige’ gras in actie komen, wisten ook daadwerkelijk te winnen. Het belooft dus een spektakel te worden!

Met zoveel absolute klasbakken aan de start is het kiezen van een winnaar bepaald geen gemakkelijke opgave. Op basis van de laatst gemeten vorm gaat onze voorkeur naar Barbert. Ondanks de vijf meter starthandicap die de Amerikaan telkens moest overbruggen, won hij dit seizoen afgetekend in Assendelft. Dat deed hij weliswaar met John de Leeuw op de sulky, maar diens vervanger Finn Verkaik heeft in het verleden al meerdere keren bewezen uit het juiste kortebaanhout te zijn gesneden. Met Barbert werd hij twee jaar geleden al eens tweede in Middenbeemster en vorig jaar haalde de combinatie de finales van Assendelft en Utrecht. Het is dus de hoogste tijd dat Finn Verkaik eens een ereronde gaat rijden met Barbert!

Barbert op weg naar een onaangevochten zege in Assendelft, zijn tiende op de kortebaan.

Bij Columbine Lep is het gissen naar de vorm. De merrie kwam dit seizoen nog niet in actie op de kortebaan en maakt op Duindigt dus haar seizoendebuut. Vorig jaar toonde ze aan een bovengemiddelde sprintster te zijn met overwinningen in Vroomshoop en Hoofddorp en finaleplaatsen in Santpoort en Bemmel. In veertien starts liep ze slechts twee keer niet in het prijzengeld. Wanneer ze het beste uit zichzelf weet te halen, doet ze zondag mee om de prijzen.

Misstap

De pupil van trainer Cees Hetteling zal wel gelijk aan de bak moeten. Tijdens de eerste omloop wacht Dutch Buitenzorg, de regerend kampioen van Nederland. De ruin van eigenaar en pikeur Djimmy Schneider is echter niet denderend aan het huidige seizoen begonnen. In Assendelft werd hij tijdens de derde omloop uitgeschakeld, terwijl hij in Wognum al na twee omlopen klaar was. Desondanks blijft Dutch Buitenzorg een deelnemer om te allen tijde rekening mee te houden.

Met Southwind Raptor kan het alle kanten op. De ruin werd dinsdag in Venhuizen in eerste instantie tijdens de derde omloop verslagen, maar kreeg na bijloting een tweede kans. Deze pakte de combinatie met Lindsey Pegram op de sulky met beide handen aan en bereikte alsnog de finale. Daarin was hij echter niet bij machte om Obelix West te kloppen. Op snelheid zijn er weinig die aan Southwind Raptor kunnen tippen, maar galoppades gooien te vaak roet in het eten. Met zo’n sterk deelnemersveld kan de pupil van trainer en eigenaar Bert de Boer zich geen misstap veroorloven.

Handicap

Naast Barbert en Dutch Buitenzorg starten ook Evison en Blackpearl Trans R met een starthandicap van vijf meter. Laatstgenoemde verdedigt haar titel op Duindigt. Drie jaar geleden leverde ‘de zwarte parel’ een topprestatie door vanaf 310 meter de koers te winnen. Helaas raakte de merrie in 2016 ernstig geblesseerd en stond ze bijna een jaar aan de kant. Hoewel ze vorig seizoen al verschillende keren in actie kwam, heeft ze haar topvorm niet meer weten te benaderen. De koers over het ‘heilige gras’ biedt de merrie van Aad Pools een uitgelezen kans om te laten zien dat ze weer helemaal terug is.

Evison kon tijdens zijn eerste start in Wognum niet bekoren. Tijdens zijn ritten tijdens de eerste omloop tegen Dutch Buitenzorg ging hij tweemaal galopperend van start. Dat zijn we niet gewend van de snelle Zweed, want met name tijdens de tweede helft van het vorige seizoen toonde hij uitstekend uit de voeten te kunnen met zijn starthandicap. De loting tegen Diesel Scott is echter niet gemakkelijk. De vijfjarige hengst won vorig seizoen twee kortebanen en toonde in Wognum aan ook vanaf de basisafstand een rol te kunnen spelen.

Outsiders

Outsiders zijn er genoeg op Duindigt. Cha Cha Cha loopt al enige tijd mee in het circuit, maar deed dat tot dit seizoen nagenoeg vrij anoniem. In Assendelft liep hij echter een opvallend sterke koers, welke hij bekroonde met een tweede plaats. Een uitgesproken winnaar is de negenjarige ruin niet, maar hij zou niet verrassen met opnieuw een plek in de halve finale. Dan zal hij echter wel moeten afrekenen met Doc Holiday. De pupil van Bo Sprengers kan uitstekend uit de voeten op gras en toonde zich vorig jaar een uitstekende kortebaner. Zo haalde hij –met een startontheffing- de finale van Heemskerk. De ruin wil soms een foutje maken, maar kan zich qua snelheid meten met de vaderlandse kortebaantop.

Ook met Bronco Boko zullen de vaste kortebaanvolgers rekening houden. De imposante ruin is niet de gemakkelijkste, maar heeft zich de afgelopen twee seizoenen regelmatig onderscheiden met bliksemsnelle ritten. Zo werden Obelix West, Blackpearl Trans R en Casanova al eens op snelheid door deze krachtpatser verslagen. Wanneer trainer Tom Kooyman de ontembare dadendrang van zijn pupil enigszins weet te beteugelen, ligt een verrassing op de loer.

El Salvador bekroonde een sterk debuut met een knappe tweede plaats in Wognum. Op Duindigt behoort hij tot de outsiders.

In Wognum diende zich een nieuw talent aan: El Salvador. De zevenjarige ruin liep weliswaar zijn eerste kortebaan, maar maakte indruk door ogenschijnlijk eenvoudig Calistokingsdeep te kloppen. Uiteindelijk finishte hij als tweede, een knappe prestatie van een debutant. Dit keer met de steun van John de Leeuw kan de pupil van trainer Hans Bot wel eens uitgroeien tot de grootste uitdager van onze favorieten.

Femke Schermer tenslotte is terug van weggeweest. De merrie won twee jaar geleden als vierjarige in Hillegom en wist de laatste twee edities van de Jan de Leeuw Memorial Megasprint op haar naam te schrijven. De merrie is niet bepaald gecharmeerd van het nerveuze gedraai in het startvak, waardoor ze vorig seizoen slechts één keer in actie kwam op de kortebaan. Het blijft afwachten of ze er zondag wel zin in heeft. Wat in elk geval een voordeel is, is dat er op Duindigt genoeg ruimte is in het startvak, het publiek niet bovenop de start staat en er geen muziekboxen direct langs de baan staan opgesteld. Wellicht maakt dat net het verschil voor de kleine, maar razendsnelle merrie.

De eerste omloop begint zondag na de tweede koers, omstreeks 14.10 uur. Na de vierde koers (ongeveer 15.40 uur) vindt de tweede omloop plaats. Na de zevende koers volgt de ontknoping met de halve finales en finales.

ONZE TIP: 1. Barbert, 2. Columbine Lep, 3. Southwind Raptor, 4. Blackpearl Trans R
Outsiders: Evison en El Salvador

Wedden

Runnerz heeft een mooie aanbieding voor alle kortebaanliefhebbers. Iedereen die nu een account aanmaakt op de website van de wedorganisatie en inzet op de kortebaan op Duindigt kan een welkomstbonus van maar liefst 25 euro krijgen! Je bestudeert thuis op je gemak de deelnemers, hoeft niet in de rij te staan en zet via Runnerz.nl direct in! Klik op onderstaande banner en meld je aan!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.