Pools: ‘Ze ging als herboren’

7 september 2012 15:44

Na de kortebaan in Hoofddorp waren er twijfels over de houdbaarheid van het succes van Blackpearl Trans R, maar daar rekende de vierjarige merrie tijdens de kortebaan van Heemskerk indrukwekkend mee af. Het betekende zege nummer vijf uit zes starts, een op de kortebaan ongekend hoog moyenne.

“Ze was weer imponerend”, kijkt haar trainer en pikeur Aad Pools terug. “Ze ging als herboren. In Hoofddorp bereikte ze met hangen en wurgen de finale, maar daar was nu geen sprake van. Ze was weer safe en ging vreselijk hard.” Met name tijdens de eerste finalerit liet Blackpearl Trans R zien tot wat ze in staat is. Viva’s Limburgia voor blijven is één, maar de veertienvoudig kortebaanwinnaar inhalen is een ander verhaal. Het lukte de vierjarige merrie. Pools: “Viva’s Limburgia vloog ons bij de start al voorbij en had tot halverwege de voorsprong. Maar toen ik de proppen trok, bleek Blackpearl Trans R nog een overdrive te hebben en pakte ze Viva’s in de laatste vijftig meter. Ongelooflijk, zo’n harde rit heb ik dit seizoen nog niet gereden. Pure reclame voor de sport.”

Incident

Helaas was de winnende combinatie op de Marquettelaan ook betrokken bij een naar incident. Het voorwerken van de paarden voor de eerste omloop levert een overvol parkoers op, met soms wel tien paarden tegelijk op de baan. Voor toeschouwers blijkt dit echter geen reden om de baan niet over te steken. Het levert soms levensgevaarlijke situaties op, vaak gaat het net goed. In Heemskerk niet. Op het eerste oversteekpunt na de start werd een vrouw van alle kanten gewaarschuwd voor het naderende onheil, raakte in paniek en deed precies wat ze niet had moeten doen: een stap zetten richting linkerbaan. Pools kon de vrouw met Blackpearl Trans R niet meer ontwijken en raakte haar met een wiel van zijn sulky.

De twaalfvoudig kortebaankampioen vertelde erg geschrokken te zijn. “Ik maakte net een proefstart op volle snelheid. Ik zag haar staan op de baan, maar kon haar niet meer ontwijken. Zelf raakte ik een hek, waardoor mijn sulky kantelde. Gelukkig viel deze weer de goede kant op, anders was ik er zelf ook afgevlogen. Ik heb niet gehoord hoe het met de vrouw is afgelopen. Het was een harde klap, want zelfs de vork van mijn sulky was verbogen.” De vrouw, overigens bij kennis, werd op de baan behandeld aan haar rechterbeen en werd afgevoerd per ambulance.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.