Pools: ‘Wil Blackpearl Trans R niet ruilen’

28 september 2012 15:08

De kampioenschappen stapelen zich op voor Aad Pools. Na de winst van het trainersklassement in Enkhuizen en het pikeursklassement in Roden, volgde in Lisse met Blackpearl Trans R zelfs een dubbelslag. De vierjarige merrie won het Nederlandse kampioenschap en verzekerde zich met die zege van de eerste plaats in het klassement ‘Kortebaanpaard 2012’.

Aad Pools is een gelukkig man. Binnen twee dagen won hij alles wat hij maar kon winnen. Kampioenstrainer was hij al, maar daar voegde ‘Mister Kortebaan’ in Roden en Lisse doodleuk nog eens het pikeurskampioenschap, de titel ‘Kortebaanpaard 2012’ en het NK aan toe. “Meer smaken zijn er niet”, lacht de 64-jarige trainer uit Uitgeest. “Het is een fantastisch seizoen geweest. In het pikeursklassement heb ik een voorsprong van 39 punten. Dat is nog nooit vertoond.”

Ruilen

De dertienvoudig kortebaankampioen is niet voor het eerst dit seizoen lyrisch over zijn Blackpearl Trans R. “Ze steekt er op dit moment bovenuit. Ze heeft dit seizoen inderdaad twee keer verloren van Andrea Swagerman, maar ik zou haar echt niet voor hem willen ruilen. Ze is acht keer gestart en heeft zes keer gewonnen. Dat is echt ongelooflijk.” Eén van haar spaarzame nederlagen leed ze tijdens haar laatste start, in Purmerend.  “Die verkeersheuvel midden op de baan heeft haar toen de zege gekost”, legt Pools uit. “De banen lopen daar uitelkaar, dus de paarden raken elkaar kwijt. Blackpearl Trans R kon daar slecht mee omgaan. Ze moet strijd blijven houden. De veertien dagen rust na Purmerend hebben haar goed gedaan. Rusten is belangrijk, zeker voor een vierjarig paard. Ze verscheen vandaag helemaal fris aan de start.”

Door haar zege overschreed Blackpearl Trans R, zelfs na de virtuele aftrek van de ‘vierjarige-winsom-ontheffing’ van maximaal € 3.000,00 die zij volgend seizoen krijgt, de winsomgrens van € 12.000,00. Pools start daarom in ’t Zand voor het laatst met haar vanaf de basisafstand. “Dit hebben we alvast. Voorlopig kan ik in ’t Zand nog eenmaal met haar gebruik maken van de ontheffing voor vierjarige paarden. Hoe we het volgend seizoen gaan doen? Dat zien we dan wel weer.”

Lees een uitgebreid verslag vanaf vrijdag 5 oktober in het magazine Draf & Rensport.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.