Pools: ‘Fantastisch om weer terug te zijn’

7 mei 2016 08:03

Ruud Pools en Evison zijn terug. En hoe! Beiden stonden vorig jaar vrijwel het gehele seizoen om uiteenlopende redenen aan de kant. Evison raakte geblesseerd tijdens het Nederlands kampioenschap, terwijl Pools een zware hartoperatie moest ondergaan. In Wognum liet het duo alle ellende achter zich en liet zich weer van zijn beste kant zien.

Evison nam revanche op de editie van vorig jaar, toen zijn overwinning in Wognum hem naderhand werd afgenomen, terwijl Pools met zijn beide paarden de halve finales wist te bereiken. De elfvoudig kortebaankampioen had met volle teugen genoten. “Het is fantastisch om weer terug te zijn.”

Vorig jaar kwam Pools tijdens de eerste zes kortebanen van het seizoen in actie. Na zijn overwinning met Donate Groenhof in Zwanenburg werd echter een dikke streep door de rest van het seizoen gezet. De pikeur uit Heiloo stond een zware operatie te wachten aan een klep van zijn aorta, die niet naar behoren functioneerde. Na een geslaagde ingreep en een maandenlange revalidatie maakte Pools in januari zijn rentree op het Victoria Park in Wolvega. Een week later won hij met Valparaiso Jiel, over dit paard later meer, zijn eerste koers na zijn noodgedwongen afwezigheid.

Pools hoefde ook niet lang te wachten op zijn eerste overwinning sinds zijn rentree op de kortebaan. Evison stak op de drukbezochte Kerkstraat in Wognum ver boven de rest van het veld uit en pakte gedecideerd de overwinning. De winnende pikeur was uiteraard zeer te spreken over het optreden van de Zweed. “Hij voelde heel goed en strak aan. Hij had alleen tijdens de eerste omloop moeite met Selim, die staat bepaald niet stil. Op die drie ritten na is hij niet in de problemen gekomen en maakte hij het sterk af.” 

Voorbeeldig

Ook met zijn tweede deelnemer haalde Pools de vierde omloop. De debuterende Valparaiso Jiel, net zoals Evison afkomstig uit het entrainement van trainer Cees Hetteling, toonde zich een snelle leerling en was één van de smaakmakers van de middag. “In Assendelft heb ik hem gewerkt. Hij was toen niet zo goed in te schatten. Wanneer hij alleen loopt, geeft hij zich niet. Vandaag is gebleken dat hij het kan. Ook het achterom draaien deed hij voorbeeldig. Ik heb voor de aankomende kortebanen zeker verwachtingen van hem.”

Pools keek tenslotte nog één keer terug op de zware periode die achter hem ligt. “Het is fantastisch om weer terug te zijn. Ik heb vorig jaar maar een paar kortebanen gereden. Wanneer je dan zo snel in het nieuwe seizoen weer kan winnen, is dat natuurlijk geweldig.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.