Ruud Pools: ‘Heb er niet wakker van gelegen’

28 september 2018 15:18

Ruud Pools heeft er dit seizoen lang op moeten wachten, maar in Lisse was het eindelijk raak voor de achtvoudig kortebaankampioen. Met Donate Groenhof won hij op het parkoers over de Heereweg zijn eerste kortebaan van dit seizoen. Dit tot opluchting van Pools, die sinds 1995 elk seizoen minstens één kortebaan had gewonnen.

Hoewel het succes lange tijd uitbleef, maakte Pools zich geen zorgen. “Ik heb er niet wakker van gelegen. Je moet de paarden er voor hebben, zo simpel is het. Ik heb dit seizoen prima paarden gereden, maar het waren geen echte winnaars. Zo ben ik dit seizoen een paar keer tweede geworden, maar werd steeds net geklopt. Natuurlijk voelde het wel eens raar dat ik nog niet had gewonnen, maar als het niet gaat, dan gaat het niet. Zo werkt het nu eenmaal op de kortebaan.”

Dat hij uitgerekend met Donate Groenhof won in Lisse kwam ook voor Pools als een verrassing. “Nee, ik ben niet naar Lisse gereden met de gedachte dat ik hier vandaag ging winnen. De koers zat natuurlijk mee, hoewel ze tegen Hero Baldwin tijdens de derde omloop ook al een prima indruk maakte. Het scheelde tijdens de kamprit helemaal niets op de finish. Daarna hadden we het geluk dat ze werd bijgeloot. Het heeft dit seizoen al vaak genoeg tegen gezeten met de loting, dus dit mocht ook wel een keertje.”

Finalerit

Tijdens de tweede rit van de finale nam Pools een opvallende beslissing. Manon Pools en haar Hero Baldwin kenden een vliegende start en namen direct een grote voorsprong. Waar Pools tijdens de derde omloop nog besloot te wachten op de kamprit en Donate Groenhof inhield, stuurde hij zijn pupil nu vol in de achtervolging. “Ze voelde goed aan. Ik heb er wel even aan gedacht om die rit te laten lopen, maar besloot er uiteindelijk toch voor te gaan. Stel je voor dat je er die rit niet voor rijdt en je gaat tijdens de kamprit te vroeg van start. Dan ben je er pas echt misselijk van.”

Uiteindelijk won Donate Groenhof ook de kamprit en zegevierde ze voor het eerst op de kortebaan sinds 10 september 2015, toen ze met Jaap van Rijn op de sulky de sterkste was in Purmerend. Alleen daarom al een verrassende zege, maar niet voor trainer Cees Hetteling. “Eerlijk gezegd had ik voor vandaag verwachtingen. Ze won onlangs in Duitsland en werd in Alkmaar net op de finish geklopt. Ze is dus in vorm en volledig hersteld van een schouderblessure. Dat was ook de reden dat ze bijna een jaar niet heeft gekoerst. Ik wilde haar al eerder inschrijven, maar halverwege het seizoen zijn er te veel paarden met een startontheffing. Wanneer je dan met een vijf meter extra start, is bij wijze van spreken elke rit een finalerit. Daarom heb ik bewust gewacht tot het einde van het seizoen. Dat het dan zo uitpakt, is natuurlijk fantastisch.”

Ik wilde haar al eerder inschrijven, maar halverwege het seizoen zijn er te veel paarden met een startontheffing

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.