Pools: ‘Deze baan ideaal voor snelle starter’

7 juli 2013 09:36

Na Derek Effe (2007), Willie Luciano (2008) en Sheba Boko (2009) kende het Nederlands kampioenschap opnieuw een verrassende winnaar. Dit keer was Ton Jeu (foto) de surprise van de middag, die tegen een uitbetaling van 40 tegen 1 zegevierde in Warmond.

“Dit had ik niet verwacht”, erkende de winnende pikeur Manon Pools. “Hij kan natuurlijk geweldig starten, maar wil dan onderweg nog wel eens inkakken. Dan neemt hij tijdens het eerste stuk afstand van zijn tegenstander en dan is het hopen dat die voorsprong groot genoeg is. Vandaag werd hij zelfs verschillende keren gepasseerd, maar vocht zich echter elke keer toch sterk terug. Hoewel het op de finish telkens niets scheelde, maakte hij het prima af. Daarnaast is zo’n baan van 275 meter natuurlijk ideaal voor een snelle starter.”

Twee handen

Natuurlijk was ook eigenaar Martin Dam, voormalig eigenaar van kortebaanlegende Adonis Guard, dik tevreden. “Het is een trouw paard, dan schiet je natuurlijk al een eind op. Hij pakt de winst bij de start, maar wil zich daarna nog wel eens voorbij laten lopen. Maar wanneer hij een paard voor zich heeft, dan zoekt ‘ie hem op”, aldus Dam, die Manon Pools alle lof toezwaaide. “Het komt wel eens voor dat paard en pikeur één zijn. Dat geldt zeker voor Ton Jeu en Manon; zij zijn twee handen op één buik. Haar vader Aad is natuurlijk een fantastische rijder, maar hij krijgt hem niet zo hard het startvak uit als zij.”

Eigenaar Fabian Bakker reikte met twee paarden tot de laatste vier, maar zowel Attila als Qualva Nonantais konden het karwei na een loodzwaar koersverloop niet afmaken. Bakker kon prima met de uiteindelijke uitslag leven. “Ik ben hier zonder verwachtingen gekomen, dus de tweede en derde plaats vallen alles mee. Hier ben ik wel ziek van”, vertelt hij wijzend naar het rechtervoorbeen van Qualva Nonantais. De negenjarige Franse ruin maakte in Warmond zijn rentree na een in Wognum opgelopen blessure, maar na het winnen van de troostfinale speelde de blessure weer op. “Hij heeft zich volgens mij niet geraakt; de oude wond is ‘gewoon’ doorgescheurd. Dít is wel balen, ja.”

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.