Welke pikeur won de meeste kortebanen? (7)

28 maart 2014 15:09

De afgelopen tien jaar, de periode tussen 2004 en 2013, werden er 285 kortebanen verreden. Hoe werden tijdens het afgelopen decennium de overwinningen tussen de pikeurs onderling verdeeld? In deel 7 van deze rubriek komt de nummer 7 van deze lijst aan bod: John Dekker, goed voor vijftien kortebaanzeges vanaf 2004.

Hoewel hij ‘slechts’ tien jaar deel uitmaakt van het kortebaancircuit, behoort John Dekker inmiddels tot het meubilair op de kortebaan. De 42-jarige catch-driver is een prima pikeur, helpt regelmatig zijn collega’s op weg in het startvak en is nooit te beroerd om tekst en uitleg te geven aan nieuwsgierige toeschouwers. Dekker staat daarom bekend als één van de meest aimabele personen in het ‘kortebaanwereldje’.

Zijn loopbaan op de kortebaan raakte tijdens het seizoen van 2006 in een stroomversnelling. De voormalig medewerker bij het entrainement van Aad Pools nam tot dat seizoen anoniem deel aan de sprintkoersen, maar dat veranderde tijdens ‘Pinkster 3’ in Venhuizen. Met Hot Water won hij zijn eerste kortebaan door Tantiffy Oostland tijdens de eindstrijd te verslaan. Een jaar later vestigde hij definitief zijn naam. Nadat hij een jaar eerder de toen vierjarige Ulliano Way naar verschillende ereplaatsen had gereden, behoorde de combinatie in 2007 tot de kortebaantop. Dekker won met de pupil van trainer Rob de Vlieger na een bloedstollende strijd in Amsterdam-Noord, door de blubber van Stompwijk en in het zonovergoten Noordwijk. Daarna liep Ulliano Way tegen een starthandicap aan en werd winnen welhaast onmogelijk.

Walkover

Dekker had dat jaar echter meerdere ijzers in het vuur. Met Banister won hij verrassend in Medemblik door, net zoals met Ulliano Way in Noordwijk, Neeroson tijdens de eindstrijd te verslaan. In Roden leek de combinatie ook op weg naar de overwinning, totdat Dekker met zijn twee deelnemers tijdens de halve finale tegen elkaar lootte. Dekker koos voor Banister en gaf Seth over aan Rob de Vlieger. Een misrekening, want Seth bleek een maatje te groot en schreef uiteindelijk de kortebaan op zijn naam. Omdat Dekker met de sprinttrots van Rosalie Jansen startte tijdens de eerste omloop, kreeg hij toch deze zege op zijn naam.

Het seizoen van 2008 verliep niet helemaal naar wens. In eerste instantie leek Dekker met Wala Alki een nieuwe kortebaantopper te hebben, maar na een overtuigende zege tijdens haar debuut in Amsterdam-Noord kwam hij met de vierjarige merrie niet meer verder dan verschillende ereplaatsen. In 2009 zette Dekker dat overtuigend recht. Hij werd de eerste man op stal bij Caroline Aalbers en begon aan een indrukwekkende zegereeks. Tijdens de seizoenouverture in Assendelft won hij met de imposante United Spirit tegen een uitbetaling van 70 tegen 1. In Wognum had hij met de opgebloeide Walkover de zege voor het grijpen, maar een misverstand bij de finish bezorgde uiteindelijk stalgenoot Tarzan Weber de overwinning. De combinatie nam gepast revanche door maar liefst drie keer op rij te winnen. In Sassenheim, Warmond en Zandvoort was hij met overmacht de sterkste. Na een vierde zege in Wateringen overschreed Walkover de winsomgrens en werd hij opgezadeld met extra meters in het startvak. Dekker had zich een uitstekende uitgangspositie verschaft in het pikeursklassement en verdedigde zijn voorsprong, ondanks een hevig aandringende Manon Pools, met verve. In Lisse nam hij met Willie Luciano een beslissende voorsprong en kroonde zich tot kortebaankampioen. Niet slecht voor iemand die amper drie jaar eerder zijn eerste kortebaan won.

In 2010 liet Walkover zien ook met starthandicap te kunnen winnen. Zowel in Assendelft als in IJmuiden etaleerde hij zijn enorme klasse door tijdens de finales af te rekenen met respectievelijk Zaffier en Zero Option Lane, die beiden een voorsprong van tien meter hadden bij de start. Walkover liep ze voorbij alsof ze stil stonden. Na deze twee zeges werd het sprokkelen voor Dekker. Zowel in 2011 als het vorige seizoen wist hij geen enkele kortebaan te winnen. Ook in 2012 leek het die kant uit te gaan, totdat hij tijdens de één na laatste koers van het jaar in Utrecht verrassend uithaalde met Nottedestate Rex. Tegen een uitbetaling van 100 tegen 1 liep hij de gehele kortebaantop naar huis. Hopelijk rekent Dekker tijdens het aanstaande kortebaanseizoen af met deze drie magere jaren en zien we hem weer vaker een ereronde rijden.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.