Piet Borsboom

Piet Borsboom was de eerste Vriend van Verdienste van Kortebaandraverijen.nl. De alleskunner heeft deze titel gekregen op maandag 23 juli 2018 tijdens de jaarlijkse Vriendendag van de website in de Zoeterwoudse Klaverhal.

Borsboom (17 december 1933) is groot geworden met de drafsport. Hij is geboren in het huis aangrenzend aan de laatste rechte lijn van Duindigt. “Als kind werd ik, vaste prik, vrijwel elke morgen gewekt door het openen van het ijzeren toegangshek tot de baan. Ik ben groot geworden tussen de paarden, jockeys, trainers en pikeurs en alles en iedereen daar omheen”, blikt Borsboom in 2006 terug in Draf & Rensport op zijn jeugd.

Piet Borsboom had van 1962 tot en met 1993 een vaste aanstelling bij de NDR. Foto: Archief NDR

In 1954 gaat hij bij de NDR aan de slag als Waarnemend Chef Drafwezen, daarvoor was hij administrateur bij de Trompgarage in Den Haag. Ook tijdens zijn eerste baan is Borsboom veel op Duindigt te vinden. Al zijn verlofuren maakt hij op aan de koersen op woensdagmiddag. Bij de NDR heeft hij in eerste instantie een parttime contract. Negen jaar later krijgt hij een vaste aanstelling.

Oproepkracht

Bij de NDR is hij tot 1993 in deze functie actief. Vanwege een reorganisatie neemt hij in dat jaar afscheid. Voorgoed is het niet. Een week later meldt hij zich alweer op kantoor als oproepkracht. In deze hoedanigheid vervult hij vele functies, ook op de kortebaan. Hij is onder andere speaker, voorzitter van het draverijcomité, baancommissaris en hulpstarter. Op Duindigt leidt hij vooral nieuwe bezoekers rond en laat ze kennismaken met de draf- en rensport. In 2004 krijgt hij van de NDR een Gouden Speld uitgereikt vanwege zijn vijftigjarige verbintenis.

Piet Borsboom toont in Enkhuizen de theedoeken waarmee werd gevlagd tijdens de kortebaan van Purmerend in 2009. Deze vlaggen hebben een plek gekregen in het NDR Museum waar hij zich ook voor inzet.

De afgelopen jaren was Borsboom op de kortebaan vooral actief voor Runnerz. Hij had een vaste plek bij de totalisatorwagen en gaf speluitleg aan onervaren bezoekers. In deze hoedanigheid bevorderde hij het enthousiasme en de kennis van de toeschouwers. De bijdrage van Borsboom aan de gehele kortebaansport is echter vele malen groter. De redactie van Kortebaandraverijen.nl is hem daarvoor enorm dankbaar. Hij verdient dan ook een plek in onze Eregalerij!

Helaas is Borsboom op woensdag 21 december 2022 overleden. Hij is 89 jaar geworden.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.