Pennekamp: ‘Even wennen aan elkaar’

28 augustus 2014 23:07

Het scheelde maar weinig of Co Swagerman had na de tweede omloop in Middenbeemster uitgespannen kunnen worden. De vijfjarige ruin maakte tijdens zijn ritten tegen Boy Lucswolle twee galoppades en werd afhankelijk van het ‘bijloten’. De combinatie met leerlingkampioen Denise Pennekamp op de sulky kreeg echter een tweede kans en die liet het duo niet schieten. Met groots machtsvertoon zette Co Swagerman zijn tegenstanders opzij en won de koers.

Het debuterende tweetal, Pennekamp nam op de Rijperweg voor de eerste keer achter Co Swagerman plaats, had even tijd nodig om aan elkaar te wennen. “Je moet Co niet te los, maar ook niet te vast houden”, legt Pennekamp uit. “Tijdens de tweede omloop hield ik hem te stevig bij me, waardoor hij twee keer in galop sprong. Andries (van der Blonk, red.) wees mij daarop en nadat hij werd bijgeloot hebben we voor de derde omloop nog eens geoefend. Vanaf dat moment zat het goed tussen ons.”

Pennekamp, die in Middenbeemster haar tweede kortebaan won, was onder de indruk van de manier waarop Co Swagerman zijn tegenstanders geen kans meer liet. “De start is zijn sterkste punt. Vaak heeft hij daar al zijn tegenstander te pakken. Mocht dat het niet het geval zijn, heeft hij snelheid genoeg om het gat alsnog te dichten. Het is een echte klasbak.”

Trainer Frans van der Blonk stond de combinatie bij in het startvak. “Maar veel kan je daar niet doen, alleen aanwijzingen geven. Hij was vandaag net zo goed als in Bemmel. Hij pakt zijn tegenstanders al bij de start. Dat was vorig jaar nog wel eens anders. Hij is uitgegroeid tot een prima kortebaner.” In eerste instantie was het de bedoeling dat Van der Blonks neef Thomas Bos achter Co Swagerman plaats zou nemen. “Maar hij had zijn vergunning nog niet binnen en moest ook gewoon naar school. Volgende week zaterdag tijdens het Nederlands kampioenschap in Voorschoten kan hij aan de bak. De druk zit er na vandaag in elk geval al aardig op.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.