Panic Launcher favoriet in IJmuiden

18 juli 2019 07:45

Het duurde even voordat IJmuiden zijn deelnemersveld bij elkaar had, maar met deze 22 deelnemers mag de organisatie dik tevreden zijn. Panic Launcher en Calistokingsdeep steken er wat betreft hun prestaties dit seizoen bovenuit, maar achter hen staat een groot peloton met paarden die staan te trappelen om te laten zien wat ze waard zijn. Het kan niet anders dat dit een spectaculaire koers oplevert.

Panic Launcher start als de favoriet in IJmuiden. De negenjarige merrie won een kleine twee weken geleden sterk in Warmond en finishte eerder dit seizoen als derde in Assendelft. In Warmond legde ze op weg naar de finale zelfs Doc Holiday over de knie en voorkwam daarmee een vierde opeenvolgende zege van de regerend kampioen van Nederland. Punt van zorg is het grillige karakter van de merrie, die met name tijdens de finalefase van de koers in Warmond tot uiting kwam. Wanneer haar pikeur John de Leeuw zorgt dat ze het hoofd bij het werk houdt, lijkt niemand Panic Launcher van een tweede opeenvolgende overwinning af te kunnen houden.

Panic Launcher was een klasse apart in Warmond en is op basis van die overwinning de logische favoriet voor de zege in IJmuiden.

De eerste die zal moeten proberen om Panic Launcher uit te schakelen is Southwind Raptor. De Amerikaan reeg in 2017 en 2018 de overwinningen en ereplaatsen aaneen, maar heeft dit seizoen zijn draai nog niet kunnen vinden. Tijdens de seizoenouverture in Assendelft haalde hij de derde omloop, maar werd toen uitgeschakeld door Panic Launcher, in IJmuiden zijn tegenstander in de eerste omloop. In Venhuizen en Hoofddorp wist hij niet verder te komen dan de eerste en tweede omloop. Vaste pikeur Lindsey Pegram gaf aan dat Southwind Raptor wellicht nog wat koersen nodig heeft om zijn topvorm weer te benaderen. In IJmuiden zal de negenjarige ruin boven zichzelf uit moeten stijgen om de tweede omloop te bereiken. Wanneer dat lukt, promoveert hij zichzelf direct tot een kanshebber op de overwinning.

Broekzak

Calistokingsdeep heeft betere papieren voor een klassering. De tienjarige ruin begon uitstekend aan het seizoen met finaleplaatsen in Assendelft en Wognum. Daarna werd hij zowel in Sassenheim als in Egmond aan den Hoef tijdens de tweede omloop uitgeschakeld. Op de ‘Hoever S’ leverde hij echter wel een topprestatie door Calvados Chess, afgelopen zaterdag nog tweede in Hoofddorp, ondanks een achterstand van tien meter bij de start, uit te schakelen. De pupil van trainer Appie Bosscha kent de Kennemerlaan als zijn broekzak; hij won er in 2017 en finishte vorig jaar als derde.

Achter deze twee favorieten is het dringen geblazen. Verschillende paarden maken kans op een klassering, wat de koers uiteraard zeer interessant maakt. Te beginnen met Bronco Boko. De krachtpatser uit de stal van Tom Kooyman maakte zaterdag in Hoofddorp indruk door tijdens de tweede omloop Southwind Raptor met een machtige laatste jump uit te schakelen. Helaas was het daarna direct met hem gedaan en won hij na zijn bijloting na de derde omloop geen rit meer en werd moegestreden vierde. Wanneer de loting enigszins gunstig verloopt en de elfjarige ruin, vorig jaar vijfde in IJmuiden, zijn kruit lang droog kan houden, ligt een verrassing op de loer.

Fabrys Chris, hier met Ruud Pools op de sulky, toonde verbetering met een vijfde plaats in Hoofddorp en kan wellicht voor een verrassing zorgen in IJmuiden.

Broer van Bremen leert tijdens elke start op de kortebaan iets bij en gaf in Warmond tijdens de derde omloop aardig partij aan Panic Launcher. De deelnemer van trainer Henk Hamming is er duidelijk één om in de gaten te houden. Dat geldt ook voor Fabrys Chris, die in IJmuiden voor het eerst start met Manon Pools op de sulky. De vierjarige hengst heeft een snelle start in de benen en in combinatie met een startvoorgift van vijf meter is een verrassing niet uitgesloten. Zaterdag finishte hij als vijfde in Hoofddorp, nadat hij kansloos verloor van de latere winnaar Eliot Charisma. Ook Voltigeur d’Amour mag vanaf 295 meter vertrekken. De tienjarige vosruin haalde in drie eerdere starts alleen in Egmond aan den Hoef de tweede omloop. Dat was nadat zijn tegenstander werd teruggetrokken. Dat zijn geen prestaties om de pupil van trainer Hans Bot aan te bevelen, maar zijn pikeur John de Leeuw staat er om bekend het beste in zijn paarden naar boven te halen.

Uitgerekend

De verwachtingen van Aad Pools waren voor het seizoen hoog, maar vooralsnog heeft Hero Baldwin (foto boven, links) nog niet weten te overtuigen. In Wognum haalde hij de derde omloop, maar zowel in Sassenheim als in Egmond aan den Hoef werd hij al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld. Weliswaar tegen sterke tegenstanders, maar het zijn nog niet de resultaten waar ‘mister kortebaan’ vooraf op rekende. Toch hoeft de achterban van de vijfjarige hengst niet te wanhopen. Vorig jaar kwam hij tijdens z’n eerste koersen ook niet uit de verf, maar liet hij uitgerekend in IJmuiden zien wat hij in z’n mars heeft. Een zelfde scenario is voor donderdag zeker niet ondenkbaar. Daarom behoort Hero Baldwin op basis van zijn tweede plaats vorig jaar ‘gewoon’ tot de kanshebbers.

Tenslotte aandacht voor de paarden van Frans van der Blonk. Het waren zijn deelnemers die eerste edities na de verhuizing van de boulevard naar de Kennemerlaan kleur gaven. Andrea Swagerman won in 2013, terwijl Co Swagerman tweede werd in 2014. Beide paarden zijn nog steeds op de kortebaan actief, echter niet meer zo succesvol als destijds. Co Swagerman start in IJmuiden als een outsider, maar van stalgenoot Hannie Swagerman mag toch één en ander worden verwacht. Haar deelname in Egmond aan den Hoef liep door galoppades in de soep, maar in Wognum en Warmond liet ze zien een degelijke sprinter te zijn. Winnen is een te zware opgave, maar wie op zoek is naar een surprise doet er goed aan om Hannie Swagerman op z’n minst te overwegen.

ONZE TIP: 1. PANIC LAUNCHER (nr. 5) 2. CALISTOKINGSDEEP (nr. 13) 3. HERO BALDWIN (nr. 12) 4. FABRYS CHRIS (nr. 17)
Outsiders: Bronco Boko (nr. 4), Southwind Raptor (nr. 6) en Broer van Bremen (nr. 9)

Wedden

Een weddenschap hoef je niet alleen op de baan te plaatsen. Je kunt ook online wedden via Runnerz, dezelfde organisatie als op de baan. Dan hoef je ook niet in de rij te staan. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en minimaal 50 euro inzet, krijg je een welkomstbonus van maar liefst 25 euro. Profiteer van deze aanbieding door op onderstaande banner of hier te klikken!

Erelijst IJmuiden

1936 X Smiling Jan Vergay
1937 Johanna M Frits Bosveld
1938 Zus Braun Willem Geersen
(geen kortebaan tussen 1939 en 1996)
1997 Rappil Ruud Pools
1998 Goldbeater Huib van den Heuvel
1999 Royal Touch Huib van den Heuvel
(geen kortebaan in 2000 en 2001)
2002 Mr Postman Jacques Geluk/Ruud Pools
2003 Mr Postman Paulien Smit
2004 Standby Zero A Ruud Pools
2005 Blitz Aad Pools
2006 Twilight Dragon Cees Imming
2007 Panky Neyenrode John de Leeuw
2008 Neeroson John de Leeuw
2009 Yke Starlake Lindsey Pegram
2010 Walkover John Dekker
2011 Zero Option Lane Ruud Pools
(geen kortebaan in 2012)
2013 Andrea Swagerman Frans van der Blonk
2014 Selim Wim van der Mespel
2015 Silvester Aad Pools
2016 Jagger Broline Rick Wester
2017 Calistokingsdeep Lindsey Pegram
2018 Dutch Buitenzorg Rick Wester

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.