Paardenbestand kortebaan loopt sterk terug

23 oktober 2014 14:39

Ondanks het grote aantal uitlotingen tijdens het afgelopen seizoen, zijn er wel degelijk zorgen over het aantal paarden dat in 2014 op de kortebaan in actie kwam. Waar de afgelopen jaren het paardenbestand kon bogen op gemiddeld zo’n 140 verschillende paarden, waren dat er tijdens het afgelopen seizoen ‘slechts’ 94. Dat zijn er maar liefst 53 minder dan vorig jaar.

Dat zijn opvallende cijfers, zeker omdat de indruk is gewekt dat het met aantal paarden op de kortebaan wel snor zit. Tijdens maar liefst 24 van de 26 kortebanen in 2014 moesten één of meer paarden worden uitgeloot. Santpoort kwam op precies op 24 deelnemers uit, terwijl Bemmel (21 deelnemers), de kortebanen met geschrapte paarden buiten beschouwing gelaten, de enige koers was die het met minder dan het maximale aantal deelnemers moest doen .

Met name het aantal vierjarige paarden is drastisch teruggelopen. Tijdens het afgelopen seizoen werden dertien vierjarige paarden op de kortebaan uitgeprobeerd. In het recordjaar 2012, waarin maar liefst 155 verschillende paarden op de kortebaan in actie kwamen, waren dat er 27. In 2006, het seizoen dat door de vierjarige paarden zoals United Kievitshof, Utah Alki, Caretto As en Ubina Limburgia werd beheerst, liep het aantal vierjarige paarden zelfs op tot 29.

Door de massale uitlotingen tijdens vooral de eerste kortebanen van het seizoen, werd het steeds moeilijker voor paarden die pas halverwege het seizoen ‘instroomden’ om ingeloot te worden. Zo werd Tamburini (foto), een pupil van trainer Rob de Vlieger, uitgeloot voor de kortebanen in Purmerend, Hillegom en Medemblik. Ook in Lisse, een thuiswedstrijd voor trainer en eigenaren, werd de vijfjarige ruin opnieuw uitgeloot.

In totaal werden in 2014 35 paarden uitgeloot die dit seizoen niet op de kortebaan in actie kwamen. Twaalf van hen werden vaker dan één keer ingeschreven, maar kwamen desondanks geen enkele keer aan de bak.

Aantal deelnemers per seizoen

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.