‘Paarden verliezen ontheffing bij prijzengeld’

29 november 2018 12:43

De Kortebaanbond gaat de NDR voorstellen om paarden geen vijf meter ontheffing meer te verlenen wanneer zij prijzengeld hebben gewonnen op de kortebaan. Tot afgelopen seizoen lag deze grens op 750 euro en mochten paarden die na drie starts dit bedrag niet gewonnen hadden, starten vanaf 270 meter of 295 meter.

De ontheffing na drie starts zonder succes blijft, maar is bij de volgende start weer verdwenen wanneer een paard de derde omloop heeft gehaald. De afgelopen jaren werd regelmatig de schijn gewekt dat een deelnemer geen derde wilde worden om op die manier de grens van 750 euro niet te passeren en zo te (blijven) profiteren van vijf meter ontheffing.

Langer in circuit

Extra voordeel van deze regel is dat de bewezen kortebaners minder vaak meters moeten ‘geven’ en daardoor langer in het circuit kunnen blijven. De Kortebaanbond wil tevens de winsomgrenzen verhogen. Een handicap van vijf meter loop je dan pas op bij 15.000 euro. De overige grenzen moeten ook worden verhoogd.

Ook de leerlingpikeurs moeten langer behouden blijven voor de sport. Het aantal overwinningen op de langebaan zou in het voorstel niet meer van belang moeten zijn. Pas na vijf overwinningen op de kortebaan raak je je leerlingstatus kwijt of na het bereiken van de leeftijd van 30 jaar. Dit geldt alleen voor de huidige leerlingpikeurs. Rijders die deze status al kwijt zijn geraakt, zoals bijvoorbeeld Micha Brouwer en Finn Verkaik, kunnen hiervan niet meer profiteren.

Ontheffing voor pikeurs

De Kortebaanbond wil tevens nieuwe pikeurs stimuleren om deel te nemen. Zo wordt er gedacht aan een constructie waarbij een pikeur die een bepaald aantal jaar niet (of nog nooit) op de kortebaan is gestart een ontheffing van vijf meter te geven.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.