‘Paarden van één pikeur pas in finale tegen elkaar’

14 december 2016 14:01

De Kortebaanbond legt bij de NDR het voorstel neer dat de paarden van één pikeur tijdens een kortebaan elkaar zo lang mogelijk ontlopen. Pas in de finalefase van de koers, wanneer het dus niet anders kan, kunnen de paarden elkaar treffen. Alleen dan moet een catchdriver hulp bieden.

Tot afgelopen seizoen was de loting na de eerste omloop geheel open. Hierdoor kwam het in 2016 21 keer voor dat een pikeur met zijn paarden tegen zichzelf lootte. In alle gevallen won uiteindelijk het paard waar hij of zij achter bleef zitten. “Het publiek heeft daardoor de indruk gekregen dat er niet altijd om de winst is gestreden. Zij schreeuwt om een oplossing”, gaf voorzitter Gerard Post Uiterweer dinsdag aan tijdens de jaarvergadering van de Kortebaanbond.

Ook Jaap Poelstra, voorzitter van het draverijcomité, erkent het probleem. “Niet strijden om de winst is strafbaar. In zo’n geval moeten wij optreden. Het is echter verschrikkelijk moeilijk om het te bewijzen.”

Sterretje

Zowel bij de redactie van Kortebaandraverijen.nl als de bestuursleden van de Kortebaanbond kwam afgelopen seizoen regelmatig de vraag binnen om het ‘sterretje’ terug te laten keren. In het verleden moesten de pikeurs hiermee van tevoren aangeven achter welk paard ze zouden blijven zitten wanneer ze zichzelf zouden treffen. “Dit is geen oplossing”, geeft Post Uiterweer aan. “Hiermee zou je indirect toestaan dat er niet om de winst wordt gestreden en is de voorspelbaarheid nog groter. Tevens roept het grote weerstand op bij de pikeurs. Zij willen met hun keuze graag rekening houden met de vorm van de dag.”

Hoe de nieuwe lotingsprocedure precies in zijn werk gaat, is nog niet bekend. Post Uiterweer: “Het lijkt vooralsnog het meest logisch dat in een aantal gevallen de paarden met potlood in het programma moeten worden ingevuld in de volgende omloop. In de toekomst hopen we dit systeem te automatiseren. De computer moet dan aangeven welk nummer een paard wel of niet kan krijgen. Na het seizoen van 2017 kunnen we evalueren en bepalen of we met het nieuwe systeem verder gaan.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.