Oud-Nederlands kampioene Sheba Boko overleden

4 juni 2014 08:55

In het Officieel Bulletin van de NDR is deze week te lezen dat Sheba Boko is overleden. De Nederlands kampioene van 2009 was maar liefst zeven seizoenen actief op de kortebaan en kwam daarin tot een ongekend aantal van 106 starts.

Sheba Boko maakte haar kortebaandebuut op 28 juli 2005 op de Van Beethovenlaan in Voorschoten. De toen vijfjarige merrie zorgde direct voor spektakel door met Robin Bakker op de sulky Maestro Vica en Navy Blue, die dat seizoen allebei kortebanen hadden gewonnen, uit te schakelen. Tijdens de derde omloop was BWT Watchtower uiteindelijk te sterk.

Niet lang na haar eerste kortebaan verhuisde de merrie naar Willem Rutgers. Deze kon het direct goed met haar vinden, getuige de finaleplaatsen aan het einde van het seizoen in Medemblik (tweede achter Flirt d’Anou) en ’t Zand, waar tijdens de finale werd verloren van Private Dancer.

Tribune

In de daaropvolgende seizoenen kwam de merrie met grote regelmaat aan de start, in 2007 zelfs twintig keer. Het lukte echter niet om op het ereschavot te eindigen. Tijdens de kortebaan van Stompwijk in 2009 kreeg de combinatie eindelijk wat het verdiende. Op de 63ste verjaardag van Willem Rutgers won Sheba Boko tijdens haar 63ste start het Nederlands kampioenschap door grasspecialist Tarzan Weber tijdens de finale te verslaan. De bomvolle tribune in Stompwijk schudde op zijn grondvesten.

Tijdens haar laatste seizoen op de kortebaan wist ze nog één keer een finale te halen. Met Wim van der Mespel op de sulky bereikte ze de eindstrijd in Santpoort, die verloren ging tegen Attila. Nadat in Beverwijk opnieuw de halve finale werd gehaald, overschreed Sheba Boko de winsomgrens van 12.000 euro. Met leerlingpikeur Yasmin Halwani bereikte ze in Schagen nog één keer de derde omloop. Na de kortebaan van ’t Zand nam ze met eigenaar Willem Rutgers op de sulky afscheid van de drafsport.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.