Dirk Beekhoven postuum onderscheiden

22 juli 2020 15:35

Tijdens de laatste etappe van de Tour de Kortebaan heeft de redactie van Kortebaandraverijen.nl Dirk Beekhoven postuum benoemd tot ‘Vriend van Verdienste’. Bij Stoeterij Buitenzorg in Bemmel ontvingen zijn kleindochters Lida van den Boezem, Geraldine Beekhoven en Else Weddepohl woensdag de bijbehorende oorkonde.

Beekhoven stond in 1931 aan de basis van de oprichting van de Kortebaanbond. In eerste instantie verenigde hij samen met de afgevaardigden van Medemblik en Hoorn de Noord-Hollandse kortebaanverenigingen. Een jaar later kreeg deze bond een landelijk karakter. Als afgevaardigde van de kortebaandraverij in Enkhuizen was hij vanaf de oprichting tot 1949 secretaris én penningmeester van de Kortebaanbond. In 1960 kwam hij op 79-jarige leeftijd te overlijden.

Promoten

Naast zijn werk als secretaris en penningmeester van de Kortebaanbond benutte Beekhoven alle gelegenheden om de kortebaan te promoten. In zijn jaarverslag van 1939 schrijft hij: “Wij staan weer aan de vooravond van een nieuw seizoen. Zal het een goed seizoen worden? Wij weten het niet, maar staat schouder aan schouder indien het er om gaat de belangen van onze oude historische kortebaan te behartigen en te verdedigen. Maak propaganda indien gij er maar enigszins voor in de gelegenheid zijt. Onbekend maakt onbemind.”

Dirk Beekhoven stond aan de basis van de oprichting van de Kortebaanbond.

En op 21 maart 1940: “Wij leven in een zeer bewogen tijd en er zal het komende seizoen weer veel van u worden gevergd om de diverse scheepjes zeilende te houden. Laat geen torpederingen u echter afschrikken en blijf varen. Hoe zwaarder de strijd hoe schoner de overwinning.”

Zoektocht

Het was een flinke zoektocht om de nabestaanden van Beekhoven op te sporen. Uiteindelijk lukte het om drie van de vier kleinkinderen te vinden en af te laten reizen naar de Stoeterij Bemmel, de lokatie met historie die de organisatie van de Bemmelse Paardendagen had weten te regelen. Teatske Weddenpohl, de vierde kleindochter, is woonachtig in Nieuw-Zeeland en kon logischerwijs niet aanwezig zijn. Vol trots namen de kleinkinderen van Beekhoven de oorkonde in ontvangst. Extra bijzonder was het dat ook Frans Jansen, de huidige secretaris van de Kortebaanbond, bij de uitreiking aanwezig was. Het volledige verhaal van de zoektocht en de uitreiking is zaterdag te lezen in het laatste blog over de Tour de Kortebaan.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.