Open en sterk bezette koers in Middenbeemster

27 augustus 2013 02:53

Met zo’n sterk deelnemersveld belooft de kortebaan van Middenbeemster vuurwerk. Minstens tien paarden kunnen de draverij over de Rijperweg winnen, want de onderlinge verschillen zijn minimaal. Uiteindelijk geven de loting, afstand en uiteraard de vorm van de dag de doorslag. Co Swagerman lijkt de loting en sowieso zijn afstand mee te hebben en is daarom onze favoriet.

Bekijk het deelnemersveld.

Na zijn overwinning in Wognum hadden zijn trainer Andries en Frans van der Blonk hun handen vol aan de vaak onstuimige Co Swagerman. Sinds een aanpassing aan het hoofdstel is zijn dadendrang beter te beteugelen en won hij in Voorschoten. Na deze tweede zege van het seizoen strandde Co Swagerman drie keer op rij al tijdens de eerste omloop; twee keer werd hij verslagen door de latere winnaar (Dreamcatcher Venus in Nootdorp en Evison in Beverwijk) en in Bemmel door Cycloon Frejo, die afgelopen zaterdag in De Lier de sterkste was. Omdat de vierjarige ruin op papier gemakkelijker heeft geloot dan zijn concurrenten en ook nog eens vanaf 295 meter mag starten, is hij onze favoriet.

Co Swagerman komt echter in de problemen wanneer hij achterom moet draaien bij een tegenstander die eveneens vanaf 295 meter start. De kans is groot dat hij in Middenbeemster zo’n deelnemer met een startontheffing treft. Lions Ross maakte in IJmuiden een verpletterende indruk door op snelheid klasbakken als Attila en Tusee JL achter zich te houden, maar ging, toen de prijzen werden verdeeld, te gemakkelijk van de benen. Dat gebeurde hem ook tijdens zijn laatste start in Nootdorp, waar hij wederom ‘slechts’ de derde omloop haalde. Houdt hij zijn hoofd bij het werk, dan kan de combinatie met John de Leeuw ver komen.

Droog

Ook Burney Boshoeve, Bemyguest, Bernadot Queen en Every’s Wish mogen op basis van hun winsom met een startontheffing starten. Laatstgenoemde heeft net zoals tijdens haar vorige vier deelnames loodzwaar geloot met Blackpearl Trans R als tegenstander. De zevenjarige merrie heeft ontegenzeggelijk potentie, maar krijgt simpelweg de kans niet om het kortebanen te leren. Dit keer heeft ze tien meter voorsprong op een opponent, die haar onderweg ongetwijfeld op gaat zoeken. Na de zes zeges van vorig jaar staat Blackpearl Trans R dit seizoen nog steeds droog. De bliksemsnelle merrie is toe aan een overwinning en was daar tijdens haar laatste start in Bemmel met een tweede plaats al heel dichtbij. De lengte van de baan is in haar voordeel, maar met zo’n enorm sterk deelnemersveld is het meetorsen van een starthandicap een groot nadeel.

Ook Umberto (foto) start op de Rijpwerweg vanaf 305 meter. De winnaar van vorig jaar in Middenbeemster treft Zazou Enzelens, die tijdens zijn laatste start als derde finishte in Beverwijk. Viva’s Limburgia is inmiddels al zo’n vijf jaar opgezadeld met vijf meter meer, maar dat vormt voor de misschien wel beste kortebaner ooit geen enkel beletsel. Wanneer het met de vorm goed zit, is de vijftienvoudig kortebaanwinnaar door niemand te belopen. Helaas voor het spelende publiek is de tienjarige ruin uiterst grillig en is zijn vorm vóór de kortebaan zelden te peilen.

Interessante debutanten

In Middenbeemster verschijnen enkele interessante debutanten aan de start. Ulysse de l’Isle van trainer Jan van Dooyeweerd moet het opnemen tegen een andere debutant: Classic Groenhof. De pupil van trainer Hugo Langeweg nam vorig jaar deel aan de Merrie Derby C en heeft als vierjarige deelnemer het voordeel van het starten vanaf 295 meter. Wij kijken ook uit naar de deelname van Year of Transs R. De Duits gefokte hengst uit het entrainement van Hans Bot met een indrukwekkende erelijst op de langebaan debuteert weliswaar, maar heeft met meervoudig kortebaankampioen Ruud Pools op de sulky de ideale leermeester. Dat debutanten tijdens hun eerste optreden direct mee kunnen doen om de prijzen, bewees zijn tegenstander van de eerste omloop. Iper Flying koerste afgelopen zaterdag in De Lier alsof hij nooit iets anders had gedaan en legde zelfs de latere winnaar het vuur aan de schenen. Met een uiteindelijke derde plaats kon zijn trainer Rick Wester dik tevreden zijn.

ONZE TIP: 1. CO SWAGERMAN 2. BLACKPEARL TRANS R 3. IPER FLYING 4. VIVA’S LIMBURGIA
Outsiders: Lions Ross, Umberto en Every’s Wish

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.