Op weg naar het NK: Yke Starlake (2010)

25 september 2012 17:09

Op weg naar het Nederlands kampioenschap in Lisse telt Kortebaandraverijen.nl de dagen af naar donderdag 27 september met elke dag een terugblik op één van de laatste vijf verreden NK’s. Deel 4: Yke Starlake wint kampioenenbal.

Het Nederlands kampioenschap kortebaan dat wordt verreden in Venhuizen lijkt op voorhand de mooiste kortebaan van het jaar te gaan worden. Vrijwel alle toppers van het kortebaancircuit nemen deel, met verschillende topritten tijdens de eerste omloop als resultaat. De asfaltbaan over de Westerbuurt leent zich voor razendsnelle ritten en de trouwe kortebaanvolgers zijn het er over eens dat het sterke deelnemersveld een prachtig koersverloop gaat opleveren.

Het loopt helaas anders. De pikeurs strijden, mede omdat de onderlinge verschillen tussen de paarden minimaal zijn, op het scherpst van de snede, met vele mislukte starts als gevolg. Tijdens de eerste omloop gaan in minimaal de helft van de ritten één of beide paarden te vroeg van start. Een anticlimax. Keurmeester in het startvak Martin Eeken heeft een korte doch eenvoudige verklaring voor de vele te vroege starts. “De paarden reden niet voldoende naar achteren.” De inwoners van Venhuizen krijgen deze teleurstellende ontwikkelingen tijdens de eerste omloop nauwelijks mee. Het traditionele feest op ‘Pinkster 3’ met een feesttent vlakbij de baan krijgt grotendeels de voorkeur van de plaatselijke bevolking. Het levert angstig lege plekken op langs het parkoers.

Krachten sparen

Het voordeel van de vele uitschakelingen is dat een aantal paarden de krachten kan sparen tot de finalefase van de middag. Yke Starlake is één van de paarden die profiteert. De combinatie met Ruud Pools hoeft pas tijdens de derde omloop voor het eerst serieus aan de bak. Tegenstander Kaizarda Laurelton, tijdens de tweede omloop verrassend te sterk voor Wyard Beuckenswyk, heeft geen schijn van kans. Ook Yfrie Beemd, die een omloop eerder titelverdedigster Sheba Boko elimineert, heeft tijdens de vierde omloop niets in de melk te brokkelen. Yke Starlake dringt door tot de finale.

In die eindstrijd wacht Viva’s Limburgia. De beste kortebaner van de afgelopen tien jaar had op dat moment al tien keer een finale van een kortebaan gehaald en nog nooit verloren. Yke Starlake staat voor een hels karwei. De eerste rit wint hij echter gemakkelijk, omdat Viva’s Limburgia zich vergist in de gangen. De ultieme kortebaancrack trekt de stand echter na een rit op het scherpst van de snede gelijk. Kamprit! Het zware koersverloop van Viva’s Limburgia, met onder andere Timothy’s Way en Watch this Diamond als tegenstanders, eist echter zijn tol en Yke Starlake pakt uiteindelijk toch de nationale titel.

Tevreden

Ruud Pools is vanzelfsprekend tevreden. “Ik had van tevoren al in mijn hoofd om hier te starten. Ik heb hem daarom in Groningen een koers gegeven om hem scherp te krijgen. Vandaag hebben we de koers mee gehad, maar vergeet niet dat Yke Starlake het karwei erg sterk heeft afgemaakt. Die Viva’s Limburgia staat onderweg heus niet stil.”

Yke Starlake wint ook zijn volgende kortebaan in Sassenheim. Na een veelbesproken tweede plaats in Nootdorp, overschrijdt hij de winsomgrens. Ruud Pools bereikt met een starthandicap nog een tweede plaats in Wateringen, maar het is Jan Thijs de Jong die in Nootdorp, een jaar later, daadwerkelijk met hem weet te winnen. Het is zijn zesde kortebaanzege. Dit jaar lijkt de kortebaancarrière van de voormalig Derby-deelnemer als een nachtkaars uit te gaan. Yke Starlake weigerde in Nootdorp en Bemmel vanuit het startvak te vertrekken richting finish. Daarna kwam de sterke ruin uit de stallen van Sierdje Schokker niet meer in actie op de kortebaan.

Woensdag: Le Dream maakt belofte waar.

Lees ook:
Deel 1: De ultieme stunt van Derek Effe (2007)

Deel 2: De debuterende Nederlandse kampioene Willie Luciano (2008)
Deel 3: Het geluksgetal 63 van Sheba Boko (2009)

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.