Op weg naar het NK: Willie Luciano (2008)

23 september 2012 07:55

Op weg naar het Nederlands kampioenschap in Lisse telt Kortebaandraverijen.nl de dagen af naar donderdag 27 september met elke dag een terugblik op één van de laatste vijf verreden NK’s. Deel 2: De debuterende Nederlands kampioene Willie Luciano.

Op de kortebaan debuteren en direct de overwinning opeisen; het gebeurt niet vaak. Uitgerekend tijdens het Nederlands kampioenschap van 2008 in Schagen lukt het Willie Luciano. De vierjarige merrie boekt daarmee direct haar mooiste zege van haar carrière. Wim van der Mespel kan het na afloop van de koers niet geloven. “Wanneer je van tevoren had gezegd dat ik één en vier zou worden, had ik je voor gek verklaard.”

Toeval

De Leidschendammer mag in Schagen bij toeval plaatsnemen achter de pupil van trainer Cees Hetteling. John de Leeuw, de eerste man op stal, kiest voor Winsome Bo Bo en Neeroson, terwijl Hetteling de kansen van Way Out in de handen legt van John Dekker. Van der Mespel mag het achter Willie Luciano proberen. “Ik had anders alleen een ritje met Timothy’s Way, dus ik ben op het aanbod van Cees ingegaan”, legt hij later uit. “John de Leeuw heeft met haar tussen de omlopen door in Noordwijk gereden. Ze snapte er eerst weinig van, maar ze begon het na elke rit beter te begrijpen. Eigenlijk ging het nu net zo. Naarmate de koers vorderde ging ze het steeds beter doen.”

Op weg naar de finale rekent Willie Luciano af met uitsluitend voormalig kortebaanwinnaars. Ze verslaat achtereenvolgens Ubina Limburgia, Volann d’Orange, Derek Effe en Wala Alki. In de finale wacht uiteindelijk Apella Cane. De vierjarige supermerrie heeft voor de koers in Schagen vier keer op rij gewonnen en is ook op de Nieuwstraat de grote favoriete voor de eindzege. Ze is gestart aan een winnendcote van € 1,80; een enorm verschil met de € 92,70 van Willie Luciano.

Confrontatie

Tot een confrontatie op snelheid komt het tijdens de finale helaas niet. Apella Cane springt de eerste en de derde rit en Willie Luciano de tweede. Pikeur Aad Pools baalt als een stekker. “Erg zonde. Tijdens de finale gleed ze zomaar twee keer weg bij de start. Ik had dolgraag Nederlands kampioen geworden.”

Van der Mespel is natuurlijk dolgelukkig na zijn verrassende zege. “Ik ben nog nooit zo blij geweest. Ik had geen beter moment kunnen uitzoeken om te stunten. Dit is prachtig! Of we Apella Cane ook op snelheid hadden kunnen kloppen? Tsja, daar laat ik me maar niet over uit. Het was voor het publiek mooier geweest wanneer we er in de finale echt voor hadden gelopen.”

Hoewel Neeroson en Winsome Bo Bo samen goed zijn voor zes kortebaanzeges in 2008, is de zege van Willie Luciano voor Cees Hetteling het hoogtepunt van het jaar. “Mijn entrainement ligt in Groenveld, slechts twee kilometer van Schagen vandaan. Er stonden veel vrienden en familie langs de baan. Wanneer je dan het Nederlands kampioenschap wint met één van je paarden, is dat natuurlijk heel speciaal. Haar overwinning was geen grote verrassing voor mij. In Noordwijk werkte ze al goed. Het is een jong beest, dus in zijn doen en laten nog een beetje wispelturig.”

Kronen

Een jaar later laat Willie Luciano zich kronen tot ‘Kortebaanpaard 2009’, zonder ook maar één overwinning. Na enkele kortebanen in 2010 verhuist ze naar het entrainement van Rob de Vlieger. Het blijkt een goede stap. De merrie verbetert en wint in Santpoort haar tweede en voorlopig laatste kortebaan. In 2011 wordt ze verkocht aan Henk Lammers, die slechts incidenteel een succesje met haar boekt. Momenteel staat Willie Luciano in training bij Caroline Aalbers in Callantsoog.

Maandag: het geluksgetal ‘63’ van Sheba Boko.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.