Op weg naar het NK: Le Dream (2011)

26 september 2012 14:30

Op weg naar het Nederlands kampioenschap kortebaan in Lisse telt Kortebaandraverijen.nl de dagen af naar donderdag 27 september met elke dag een terugblik op één van de laatste vijf verreden NK’s. Deel 5 (slot): Le Dream maakt belofte waar.

Hoewel het kortebaanseizoen van Le Dream na overwinningen in Wognum en Sassenheim en verschillende ereplaatsen eigenlijk niet meer stuk kan, is zijn pikeur Christophe de Groote niet tevreden. De jonge Belg is een winnaar pur sang en kan een nederlaag moeilijk accepteren. De overwinningen, die Le Dream overigens met Wim van der Mespel op de sulky boekte, waren mooi, maar er had veel meer ingezeten. Een ongelukkige loting in IJmuiden tegen stalgenoot My dream the best, onnodige galoppades door wellicht een verkeerd beslag in Wateringen en Christophe die zich in Nootdorp te gemakkelijk liet wegzetten in het startvak; Le Dream liep dan wel in het prijzengeld, maar had deze kortebanen volgens De Groote ‘gewoon’ kunnen winnen. En het gezeur dat zijn Franse kortebaankanon alleen maar kan winnen op banen met een lengte van 300 meter is hij onderhand ook goed zat. De leerlingpikeur is uit op revanche.

Voor het Nederlands kampioenschap in Bemmel laat De Groote er geen misverstand over bestaan: ‘zijn’ Le Dream gaat de nationale titel binnenslepen. Een gewaagde uitspraak, want op de Teselaar verschijnen verschillende kortebaantoppers aan de start. Daarnaast is de baan in Bemmel ‘slechts’ 275 meter lang en dat is voor een paard die niet tot de snelste starters behoort een nadeel. De Groote vertrouwt echter op de snelheid van Le Dream en gaat vastberaden op weg naar de zege.

Herhaling

Na een eenvoudige zege op Ziva Frisia rekent Le Dream tijdens de tweede omloop angstig sterk af met Wyard Beuckenswyk, één van de favorieten op de Teselaar. Nadat ook Siem Schermer en totalisatorfavoriet Attila zijn verslagen, lijkt slechts nog één paard Le Dream van de titel af te kunnen houden: Yke Starlake. De titelverdediger heeft zich freewheelend geplaatst voor de vierde omloop en lijkt rechtstreeks af te stevenen op prolongatie van zijn kampioenschap. Christophe de Groote bewaart slechte herinneringen aan de combinatie met Jan Thijs de Jong; zij waren het immers die Le Dream in Nootdorp versloegen. De finale in Bemmel kan zomaar een herhaling van zetten worden.

Zo ver komt het echter niet. De ontketende Giovanni met Cees Imming op de sulky verslaat Yke Starlake na drie fantastische ritten en haalt moegestreden de finale. Dat is in het voordeel van Le Dream, want de pupil van trainer Lieven de Groote beschikt naast een enorme snelheid ook over een ijzeren conditie. De eindstrijd is daarom nog net geen formaliteit, maar Le Dream laat er in twee ritten geen onduidelijkheid over bestaan wie er in Bemmel met kop en schouders bovenuit steekt.

Christophe de Groote is na de indrukwekkende huldiging op de Teselaar, de organisatie in Bemmel geeft met zijn kortebaan een geweldig visitekaartje af, vooral opgelucht. “In Nootdorp liet ik mij aftroeven in het startvak. Ik wist zeker dat dit me nooit meer zou gebeuren. Le Dream is ondanks zijn mindere prestaties van de afgelopen weken steeds in topvorm geweest. Het zat echter elke keer niet mee. Ik was er dan ook op gebrand om de Nederlandse titel  te pakken. Ik vind Le Dream het snelste paard op de kortebaan. Hij is weliswaar vaak niet als rapste weg, maar onderweg moet hij dat goed kunnen maken. Een basisafstand van 300 meter is dan een voordeel, maar dat hij het ook kan op 275 meter heeft hij vandaag opnieuw bewezen.”

Lol

De familie De Groote heeft er lol in dat zij zich als Belgische deelnemers Nederlands kampioen mogen noemen. “We waren er op de langebaan al regelmatig dichtbij. Drie keer werden we derde. Dat wij als Belgen het Nederlands kampioenschap hebben gewonnen, gaat iedereen het hele jaar door horen. Prachtig!”

Le Dream loopt in het resterende deel van het seizoen nog verschillende ereplaatsen bij elkaar, maar winnen is er niet meer bij. Na een derde plaats in Hillegom overschrijdt de oersterke kortebaner de winsomgrens, maar dat weerhoudt hem er niet van om nog als tweede te finishen in ’t Zand. Na afloop van het seizoen laat de Franse krachtpatser zich kronen tot ‘Kortebaanpaard 2011’. Dit seizoen weet Le Dream tot dusver niet te overtuigen. Hij wordt nog vierde in Venhuizen en vijfde in Beverwijk, maar heeft veel moeite met zijn starthandicap.

Lees ook:

Deel 1: De ultieme stunt van Derek Effe (2007)
Deel 2: De debuterende Nederlandse kampioene Willie Luciano (2008)
Deel 3: Het geluksgetal 63 van Sheba Boko (2009)
Deel 4: Yke Starlake wint kampioenenbal (2010)

Foto:
www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.