Op weg naar het NK: Derek Effe (2007)

22 september 2012 07:37

Op weg naar het Nederlands kampioenschap in Lisse telt Kortebaandraverijen.nl de dagen af naar donderdag 27 september met elke dag een terugblik op één van de laatste vijf verreden NK’s. Deel 1: de ultieme stunt van Derek Effe.

Het kortebaanseizoen van 2007 verloopt nog weinig succesvol voor Derek Effe. De Italiaanse ruin maakte tijdens de winterstop de overstap van Cees Imming naar Andries van der Blonk, maar heeft sinds zijn overstap nog weinig potten kunnen breken. Van de vijftien deelnames voorr het Nederlands kampioenschap strandt Derek Effe acht keer in de eerste omloop en zes keer in de tweede. Alleen in Schagen weet de combinatie met Frans van der Blonk door te dringen tot de derde omloop.

Outsider

Derek Effe start dan ook als een grote outsider tijdens zijn zestiende kortebaan van het seizoen, het Nederlands kampioenschap in Purmerend. Zijn eerste tegenstander, Banister, start twee keer matig en Derek Effe kwalificeert zich zonder veel inspanning voor de tweede omloop. Daarin wacht Vulcano Boshoeve, die het de Italiaanse sprinter wel heel gemakkelijk maakt door twee keer weg te springen. Derek Effe mag weer door en heeft nog geen meter te veel gelopen. Tijdens de derde omloop wacht Timmy Haleryd met Aad Pools. Dit keer moet Derek Effe wél vol aan de bak en na een verbeten strijd in het startvak bekert hij verder. Timmy Haleryd wordt echter bijgeloot en treft opnieuw Derek Effe. Deze strijd verloopt gelijk aan de confrontatie tijdens de derde omloop en opnieuw is de uitkomst dezelfde: Derek Effe bereikt de finale!

Wat in de andere halve finale gebeurt is cruciaal voor het verdere verloop van de draverij. De kortebaankanonnen Panky Neyenrode en Utah Alki matten elkaar tijdens drie steenharde ritten zodanig af, dat de winnaar van deze titanenstrijd, Panky Neyenrode, geen power meer heeft om tijdens de finale fatsoenlijk partij te geven. Derek Effe is Nederlands kampioen!

Verrassing

De verrassing is compleet. Een winnend ticket van Derek Effe betaald maar liefst € 123,40 per ingelegde euro uit. Niemand heeft op een zege van Derek Effe gerekend. Zijn pikeur Frans van der Blonk kan na afloop zijn geluk niet op. “De aanhouder wint”, glundert hij. “Tegen de echte toppers kwam hij het hele jaar snelheid tekort. Niet aan de start, want dat kan hij als de beste, maar verderop wel. Nu zat het een keer allemaal mee.” Piet van Assema, één van de dertig eigenaren die Stal Assendelft telt, geeft tussen zijn vreugdetranen door het geheim prijs van het plotselinge succes. “Hij is op audiëntie geweest bij de Paus. Dat werkt goed bij Italianen.”

Het succes is echter van korte duur. Een dag later start Derek Effe op de kortebaan van Hillegom en mag al na één omloop worden uitgespannen. Howings Kaiser met John de Leeuw op de sulky is na een kamprit te sterk. Twee jaar later wint Derek Effe zijn tweede en laatste kortebaan. In Medemblik verslaat hij tijdens de finale Willie Luciano. Aan het einde van dat seizoen besluiten trainers en eigenaren, mede door het overschrijden van de winsomgrens, dat de kortebaancarrière van de Nederlandse kampioen van 2007 erop zit.

(Met dank aan Paul de Vlieger)

Zondag: de debuterende Nederlandse kampioene Willie Luciano

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.