Ook vijf sterren voor Viva’s Limburgia

4 juli 2012 15:05

We hebben een dag extra op het deelnemersveld moeten wachten, maar dat is gezien de kwaliteit van de paarden de moeite waard geweest. Het belooft een prachtige koers te worden in Egmond aan den Hoef, met één duidelijke favoriet: de titelverdediger Viva’s Limburgia!

Want wat ging deze klasbak vorig jaar goed op het bochtige parcours. Samen met Josette Pools liet hij geen spaan heel van de concurrentie. De baan op de Herenweg ligt hem dus goed. Ook met de vorm van nu is niets mis. Zijn laatste twee starts zette hij om in imponerende zeges. Trekt hij deze vorm door in Egmond aan den Hoef, dan is er niemand die hem kan stoppen. Net als stalgenoot Tusee JL in Zwanenburg krijgt Viva’s Limburgia in Egmond aan den Hoef dan ook het maximale aantal van vijf sterren.

Sowieso zullen de wedders vooral naar Aad Pools kijken. Van de acht kortebanen dit seizoen won zijn stal er maar liefst vijf. Blackpearl Trans R is de laatste winnaar. Deze merrie zette haar debuut in Zwanenburg om in een zege. Het komt zelden voor dat paarden direct tijdens hun eerste start winnen. Wellicht kan Blackpearl Trans R dan ook nog beter. De bochten van de Herenweg zijn wel wat anders dan de kaasrechte wielerbaan in Zwanenburg. Mocht het op een onderlinge strijd met stalgenoot Viva’s Limburgia uitkomen, dan zijn de tien meter startvoorgift een enorm voordeel.

Ook Ton Jeu is kansrijk. Manon Pools rijdt deze Franse ruin. Op snelheid kon hij zich vooralsnog niet meten met de top, maar in het startvak kan hij mee met de besten. Dit in combinatie met de eerste keer vijf meter startvoorgift, maakt hem kansrijk.

Rentree

De stal van Cees Imming is tot dusver de grootste uitdager van die van Aad Pools. De rentree van Timothy’s Way is opvallend. Deze grootverdiener op de kortebaan nam vorig seizoen afscheid van het sprintwerk. De kleindochter van Imming zorgde tijdens de winter dusdanig goed voor Timothy’s Way dat de trainer besloot hem weer voor te bereiden op de kortebaan. Tussen de ritten door was hij al regelmatig zichtbaar voor het publiek. Of hij direct weer kan aanhaken bij de kortebaantop is de vraag.

Dit geldt ook voor Arctic Challenge. Deze Finse hengst liet vorig jaar in Egmond aan den Hoef voor het eerst echt zijn kwaliteiten zijn. In de finale bleek de ongenaakbare Viva’s Limburgia te goed. Later dat seizoen won hij in Purmerend en Enkhuizen. Het betekende direct het einde van zijn seizoen vanwege een blessure. Na lang aan de kant te hebben gestaan, maakt hij donderdag zijn rentree. Ook Arctic Challenge werkte de laatste weken al tussen de ritten door op de kortebaan. In zijn beste vorm doet hij mee voor de winst.

Startvoorgift

Ook Wyard Beuckenswyk keert terug. Deze vosruin heeft de naam in de eerste omlopen onklopbaar te zijn om vervolgens in de finalefase het edele hoofd te buigen. Vooralsnog won hij één keer een kortebaan, vorig jaar juli in Voorschoten. Pikeur John Dekker komt ook aan de start met Zambrottatoscana. Deze ruin heeft voldoende snelheid, maar maakt te gemakkelijk een fout. Wellicht helpt de nieuw verkregen startvoorgift van vijf meter. De loting tegen Attila is echter niet gunstig. Het koersverloop zit de ruin uit de stal van Cees Hetteling dit seizoen nog niet mee. Met de vorm zit het wel goed.

Op zoek naar outsiders noemen we de paarden van John de Leeuw. Prince of Moor lijkt als alles goed verloopt, nauwelijks te kloppen door zijn tegenstanders. Een snelle rit wordt echter te gemakkelijk afgewisseld met een galoppade. Victory Boy S baarde opzien door in Zwanenburg een rit af te snoepen van de uiteindelijke winnaar Blackpearl Trans R.

Ook Axel Cartouche is een mooie outsider. Tijdens zijn tweede start werd de ruin direct derde in Rotterdam. De manier waarop doet vermoeden dat er dit seizoen meer in het vat zit. Dit geldt ook voor Denise Pennekamp, die een aanwinst voor de kortebaan is gebleken.

Tot slot aandacht voor Videx SR. Deze ruin beleefde een topdag in Wognum en won de koers. Het bleek zijn enige hoogtepunt tot nu toe, want voor de rest grossierde hij in galoppades. Als hij toch nog eens zo’n dag heeft als toen op de klinkers van de Kerkstraat, is er ook in de bochten van Egmond aan den Hoef veel mogelijk.

ONZE TIP:

***** Viva’s Limburgia
*** Arctic Challenge, Blackpearl Trans R, Wyard Beuckenswyk en Attila
** Axel Cartouche en Ton Jeu
* Videx SR en Prince of Moor

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.