Afscheid van geweldenaar Zero Option Lane

24 mei 2018 09:12

Eigenlijk was het de bedoeling dat hij zondag aan de start zou staan op Duindigt, maar het is totaal anders gelopen. Achterban en fans hebben onverwacht afscheid moeten nemen van Zero Option Lane. De elfvoudig kortebaanwinnaar leek juist op de weg terug te zijn, maar raakte enige tijd geleden zodanig zwaar geblesseerd, dat een heel moeilijk besluit onvermijdelijk was geworden. 

Lindsey Pegram stond aan de basis van de loopbaan van Zero Option Lane. In de nazomer van 2007 is Pegram, destijds nog zelfstandig trainster, met trouwe klant Wim van Schaik aanwezig op de 2Companions Sale. Daar staat Zero Option Lane tussen de vele jaarlingen, maar door een bokvoetje, een standsafwijking met een te steile hoef, lijkt Van Schaik niet erg geïnteresseerd. Tot haar verbazing krijgt Pegram tijdens de veiling ineens een bos bloemen voor haar neus, als teken dat ze een paard heeft aangeschaft. Van Schaik heeft Zero Option Lane alsnog gekocht en Pegram mag met hem aan de slag.

Veel plezier heeft Pegram in eerste instantie niet van haar kersverse pupil. Zero wil nog wel eens lelijk doen tegen vrijwilligers op stal, waarna wordt besloten hem te castreren. In plaats van in actie te komen op de koers, brengt hij daarom de zomer in het land door.

Wanneer Pegram besluit om te stoppen met haar entrainement komt Zero bij Jan van Dooyeweerd op stal. Als driejarige maakt hij zijn opwachting op de langebaan en direct blijkt de Kaliman-zoon een uitstekende sprinter te zijn. Nadat hij met Ruud Pools op de sulky op 12 december 2009 een grote sprintkoers wint in Wolvega (met een eerste prijs van € 4.650,00) doet Jan van Dooyeweerd eigenaar Van Schaik, een kortebaanliefhebber van het zuiverste soort, een belofte. “Jij hebt de beste kortebaner van 2010 in jouw bezit.” Van Dooyeweerd heeft geen woord te veel gezegd.

Lindsey Pegram rijdt Zero Option Lane in 2010 naar zijn eerste overwinning. Uiterst links Wim van Schaik geflankeerd door toenmalig verzorgster Tanja Huisman. Foto: Nico Visser.

Verandering

Al tijdens zijn debuut op 5 juni 2010 in Amsterdam-Noord maakt Zero Option Lane indruk door als tweede te finishen. Op weg naar de finale schakelt hij onder andere Willie Luciano uit, de ‘Kortebaner van het Jaar’ van 2009. Tijdens de finale is de verrassende Torpedo S net even frisser en kaapt de zege voor Zero’s neus weg. Dat Van Dooyeweerd een prima nieuwe kortebaner heeft, is dan wel duidelijk.

Toch duurt het dik drie maanden voordat Zero Option Lane zijn eerste overwinning boekt. De ruin grossiert in ereplaatsen, maar weet het karwei telkens net niet af te maken. Daar komt verandering in wanneer Pegram weer achter hem plaatsneemt. Vaste rijder Ruud Pools laat de koers in Medemblik aan zich voorbij gaan, waardoor Pegram het mag proberen. Het leidt direct tot succes. Zero Option Lane vliegt over het bochtige parkoers en pakt onaangevochten de bloemen. Zero’s eerste overwinning; er zouden er nog maar liefst tien volgen.

Na de overwinning in Medemblik slaat Zero tijden zijn volgende start opnieuw toe. Ondanks dat hij zijn startontheffing van vijf meter kwijt is, wint hij met Ruud Pools weer op de sulky in Lisse. In ’t Zand komt hij echter niet verder dan de tweede omloop, waardoor hij de titel ‘Kortebaanpaard 2010’ net misloopt. Zero heeft weliswaar net zoveel punten als Ulliano Way, maar de pupil van trainer Rob de Vlieger pakte de titel op basis van het aantal overwinningen dat seizoen.

Samenvatting Kortebaan Voorschoten 2014 (NK)
Zero Option Lane wordt in 2014 Nederlands Kampioen in Voorschoten.

Dadendrang

In IJmuiden wint Zero een jaar later zijn derde kortebaan. Een emotionele overwinning, want het is de laatste keer dat de ernstig zieke Van Schaik zijn pupil een ereronde ziet rijden. De eigenaar besluit zijn paarden aan zijn trainer te geven. Van Dooyeweerd heeft echter al flink wat paarden op zijn naam, waardoor hij de boot afhoudt. Pegram stelt voor Zero Option Lane over te nemen met mensen die dicht bij Van Schaik staan en hen te verenigen onder de naam Vrienden van Wim van Schaik. Niet veel later overlijdt Van Schaik.

Door zijn dadendrang is Zero Option Lane inmiddels tegen een starthandicap aangelopen. Met een leerlingpikeur mag hij echter nog vanaf de basisafstand starten. Het valt echter niet mee om steeds een leerling voor Zero te regelen, maar desondanks blijft hij zijn prijzen meepakken. Met Christophe de Groote finisht hij als derde in Santpoort, Sven Schraal wint met hem in Assendelft en haalt de finale in Rotterdam en Tanja Huisman stuurt Zero naar de tweede plaats in Middenbeemster.

Sytske de Vries leidt Zero Option Lane naar nieuwe topvorm in 2016. Ze wint met hem in Santpoort en De Lier.

Vanaf dat moment staat Zero Option Lane op een vaste starthandicap van vijf meter, waardoor Pegram zijn vaste pikeur wordt. En hoewel de combinatie in 2012 wint in ’t Zand, lijkt het seizoen van 2013, ondanks een tweede plaats in Assendelft, op een sof uit te draaien. De vijf meter extra in het startvak vallen hem zwaar en nieuwe successen blijven uit. In Roden, in zekere zin de thuiswedstrijd van Zero Option Lane, vallen de puzzelstukjes op zijn plaats en pakt hij onbedreigd de bloemen.

Supervorm

Vanaf dat moment lijkt Zero almaar beter te worden. Tijdens de kortebaan van Zwanenburg in 2014 toont hij voor het eerst zijn absolute supervorm. Natuurlijk, Zero was tot die tijd al een uitstekende kortebaner, maar op de Kinheim lijkt zijn talent tot volle bloei te komen. Hij vliegt over zijn tegenstanders heen alsof ze stilstaan. Het levert door een startfout tijdens de halve finale geen overwinning op, maar vanaf dat moment behoort Zero definitief tot de allergrootsten die er ooit op de kortebaan hebben rondgelopen.

Zijn daaropvolgende zege in Egmond aan den Hoef is dan ook absoluut geen verrassing. Nadeel voor Pegram is dat hij de winsomklip van 24 mille passeert en er opnieuw een leerlingpikeur nodig is om hem kansrijk te houden. De keuze valt op Jaap van Rijn, een collega van Pegram bij Hugo Langeweg. De combinatie moet even aan elkaar wennen, maar tijdens het Nederlands kampioenschap in Voorschoten valt alles samen. Zero staat ver boven de concurrentie en boekt één van zijn mooiste overwinningen.

Het seizoen van 2015 start voor Zero met een nieuwe overwinning in Assendelft. Daarna gaat het moeizamer. Jaap van Rijn maakt in 2016 plaats voor Sytske de Vries en Zero begint weer met winnen. De Vries, montérijdster van origine, is nog zo groen als gras wanneer ze in Santpoort voor het eerst aantreedt, maar dankzij de aanwijzingen van haar leermeester Lindsey Pegram wint ze direct. Ook in De Lier is het raak, naar later zou blijken de laatste zege van Zero Option Lane.

De Vrienden van Wim van Schaik vieren feest na de overwinning van Zero Option Lane in Assendelft (2015).

Einde

Het volgende seizoen begint met een domper. Zero raakt zwaar geblesseerd en moet noodgedwongen het seizoen van 2017 aan zich voorbij laten. Gelukkig herstelt hij goed en is weer fit genoeg om dit seizoen aan de start te verschijnen in Assendelft. Daar laat hij tijdens de eerste omloop nog één keer zien wat hij in huis heeft. Tijdens de tweede omloop wordt hij ongelukkig uitgeschakeld door de latere winnaar Barbert, maar het belangrijkste is: Zero is terug!

Zero Option Lane in actie tijdens de kortebaan van Assendelft, eerder deze maand.

Het mag echter niet zo zijn. Zero raakt dusdanig zwaar geblesseerd, wat zijn achterban doet besluiten dat verder leven geen zin meer heeft. Eerder deze week hebben zijn eigenaren afscheid van hem genomen en maakt Zero Option Lane, na zo’n negen seizoenen en 85 starts, geen deel meer uit van de kortebaan. We gaan hem missen!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.