NK-winnaar Ton Jeu aan de start in Stompwijk

18 juli 2013 14:29

Ton Jeu komt maandag in actie tijdens de kortebaan van Stompwijk. De Franse ruin liet zich twee weken geleden in Warmond verrassend tot Nederlands kampioen kronen en verschijnt op de enige grasbaan in het kortebaancircuit voor het eerst sinds dat succes weer op de baan. De combinatie met Manon Pools op de sulky heeft alles om uit te groeien tot de favoriet van het traditioneel dolenthousiaste publiek in Stompwijk.

Koersen op gras is niet voor alle paarden weggelegd. De soms onregelmatige ondergrond vergt het uiterste van paard én pikeur. Voor Ton Jeu levert de grasbaan juist een voordeel op. Hoewel de Nederlands kampioen van eigenaar Martin Dam zijn titel veroverde op asfalt, toonde hij recent op de langebaan in Joure aan ook op gras uitstekend uit de voeten te kunnen. Naast een bliksemstart, wellicht de snelste van alle deelnemers in Stompwijk, heeft Ton Jeu een ijzersterk karakter en strijdt hij elke rit tot de laatste meters.

Om opnieuw te kunnen zegevieren, zal Ton Jeu vol aan de bak moeten. Victory Boy S was vorig jaar de sterkste op het gras en verdedigt in Stompwijk zijn titel. De sterke ruin met John de Leeuw op de sulky koerste dit jaar ongelukkig, maar kan op snelheid elke tegenstander aan. Dat geldt ook voor De Leeuw ’s tweede deelnemer, Prince of Moor. Na een flitsende zege in Venhuizen lijkt hij de draad kwijt, maar wanneer hij fouten achterwege laat, is de tienjarige ruin moeilijk te verslaan.

Voorliefde

Ook Co Swagerman wist eerder dit seizoen te winnen. In Wognum versloeg de vierjarige troef van trainersduo Andries en Frans van der Blonk de gehele kortebaantop. Co Swagerman liet zowel vorig als dit seizoen zien een uitgesproken grasspecialist te zijn en zal in Stompwijk ongetwijfeld hoge ogen gooien. Die verwachtingen zijn er ook van Dreamcatcher Venus. De nieuwste aanwinst van kampioenstrainer Aad Pools heeft het dit seizoen op de kortebaan nog niet waar kunnen maken, maar heeft ook een voorliefde voor het gras. Aad Pools wacht inmiddels al bijna twintig jaar op een zege in Stompwijk. De huidige kortebaankampioen won in 1994 voor het laatst op de grasbaan, toen hij halverwege de koers als invaller plaatsnam achter de uiteindelijke winnares Heli Marco.

De eerste start op de grasbaan achter de kerk aan de Dokter van Noorstraat is maandag om 13.30 uur. De finale is omstreeks 18.00 uur. Op www.kortebaandraverijen.nl is alles over de kortebaan in Stompwijk te vinden, inclusief het complete deelnemersveld. Vanaf donderdagavond is tevens een voorbeschouwing met tips te lezen.

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.