NK Lisse: Blackpearl Trans R vs. Andrea Swagerman

26 september 2012 10:55

Het Nederlands kampioenschap heeft een onvoorstelbaar sterk deelnemersveld opgeleverd. Maar liefst tien paarden wonnen dit seizoen een kortebaan. In totaal verschijnen zestien paarden aan het vertrek die ooit een kortebaan wisten te winnen. 21 Paarden haalden wel eens een kortebaanfinale. Slechts één deelnemer liep nog nooit bij de eerste vier. Het NK belooft vuurwerk op te leveren!

Hoewel de deelnemers aan elkaar gewaagd lijken, kunnen we niet om Blackpearl Trans R heen. De vierjarige supermerrie startte dit jaar zeven keer en haalde zeven keer de finale. Vijf keer kwam ze als winnares uit de strijd, twee keer werd ze tweede. De pupil van Aad Pools komt soepel van start en heeft onderweg een indrukwekkende en allesverslindende versnelling in huis. De trots van eigenaar King Ping BV is dit seizoen de absolute sensatie op de kortebaan en kan zich met een zege op de Heereweg verzekeren van de winst in het klassement ‘Kortebaanpaard 2012’. Wie haar weet te verslaan, wint de kortebaan.

Slechts twee keer wist op de kortebaan een paard van Blackpearl Trans R te winnen. Beide keren was dat Andrea Swagerman. De vijfjarige ruin had enkele kortebanen nodig om deze speciale discipline onder de knie te krijgen, maar is binnen korte tijd uitgegroeid tot een ‘grote meneer’ in het kortebaanpeloton. Puntje van zorg zijn de galoppades die hij maakte tijdens zijn laatste start in Enkhuizen. Op de Paktuinen liep Andrea Swagerman zijn derde kortebaan binnen zeven dagen en dat bleek te veel van het goede. De resultaten waren weliswaar zeker niet slecht, (eerste plaats in Purmerend, tweede plaats in Medemblik en de vijfde plaats in Enkhuizen), maar hij heeft het zware programma ongetwijfeld in zijn benen gevoeld. Wanneer hij is hersteld van zijn inspanningen van vorige week strijdt hij samen met Blackpearl Trans R om de nationale titel in Lisse.

Klasse

Hoewel de draverij op papier lijkt uit te draaien op een strijd tussen Blackpearl Trans R en Andrea Swagerman, is de concurrentie zeker niet kansloos. Met name Black Beauty Venus heeft eerder dit seizoen laten zien een buitengewone kortebaner te zijn. De zevenjarige Oostenrijker won imponerend in Wateringen en Noordwijk en was verschillende keren geplaatst. Tijdens zijn laatste twee starts ging hij echter gemakkelijk van de benen. Wanneer hij blijft draven, heeft hij de snelheid om de twee uitgesproken favorieten te verslaan.

Qualva Nonantais wist zijn laatste kortebaan in een zege om te buigen. In Medemblik versloeg hij op weg naar de bloemen zowel Black Beauty Venus als Andrea Swagerman, maar had daarbij het voordeel van een startvoorgift van vijf meter. Deze is hij nu kwijt, wat de zaken zeker gaat bemoeilijken. De Franse ruin uit de stallen van Cees Hetteling heeft de klasse om mee te strijden om de prijzen. Dat geldt ook voor Umberto. Het karakterpaard van Bert de Boer won dit jaar in Amsterdam-Noord en Middenbeemster en was in 2009 de sterkste in Lisse. De tienjarige ruin trof het tijdens zijn laatste twee starts niet met de loting, hoewel hij in Enkhuizen een rit wist te winnen van Andrea Swagerman. Wanneer Umberto zijn kruid niet verschiet tijdens de eerste omlopen kan hij uitgroeien tot een gevaarlijke outsider.

Temparement

De winnaar van vorig jaar in Lisse verschijnt donderdag ook aan de start. De Giovanni van toen hebben we dit seizoen, op de kortebaan van Stompwijk na, nog niet gezien. De temparementvolle hengst heeft de grootste moeite om rechtsom te draaien en dat kan hem wel eens op gaan breken tegen de snelle vierjarige Bemyguest. De ruin maakte in Purmerend zijn rentree op de kortebaan en finishte direct als vijfde. Vorige week in Enkhuizen maakte hij een goede indruk, maar ging op het beslissende moment van de benen. De uiteindelijke derde plaats was echter een prima prestatie.  Wanneer Bemyguest zijn hoofd bij het werk houdt, kan hij wel eens voor een verrassing gaan zorgen. Tijdens het vorige NK in Lisse (1997) was het immers Kelly Dragon, ook een vierjarige outsider, die de titel voor zich opeiste en de gehele kortebaantop naar huis liep. Houd Bemyguest dus in de gaten!

Stalgenoot Ipse Lb verkeert momenteel in de vorm van zijn leven. De snelle Italiaan liep tijdens zijn laatste vier starts steeds in het prijzengeld, waaronder vorige week in Enkhuizen, waar hij tweede werd. De pupil van trainster Caroline Aalbers kwam tijdens zijn kortebaancarrière nog niet aan winnen toe. De achtjarige ruin kan een zwaar koersverloop moeilijk verteren en is gebaat bij een gunstig koersverloop. Snelheid heeft hij wel degelijk, net zoals Pacha de la Frette. De negenjarige ruin wint door heel Europa koersen op de langebaan (een winsom van dik drie ton(!)), maar het specifieke sprintwerk blijft toch een vak apart. In Hillegom was hij eerder dit seizoen succesvol met een startvoorgift van vijf meter, waarmee hij zijn matige start kon compenseren. Wanneer zijn pikeur Christophe de Groote hem rapper van start krijgt, is Pacha de la Frette een deelnemer met grote mogelijkheden.

Zelfs na het beschrijven van zoveel verschillende kanshebbers, zijn er nog genoeg paarden over die op een goede dag kunnen verrassen. Victory Boy S, Zephir, Gilbert CR, Zalvador Spendic en Beat It; zomaar een greep uit tal van outsiders. De kortebaan van Lisse kan wel eens de mooiste koers van het jaar worden!

ONZE TIP:

****Andrea Swagerman en Blackpearl Trans R
*** Qualva Nonantais en Black Beauty Venus
** Umberto en Ipse Lb
* Pacha de la Frette en Bemyguest

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.