Fan van Jan: ‘Niet één wanklank’

16 december 2014 15:43

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (26): ‘Niet één wanklank’.

Noem mij een sport, anders dan de kortebaansport, waarnaar tienduizenden mensen elk jaar weer verlangend uitkijken en daarna weer voor een jaar vergeten. Ik kan er geen verzinnen!
Toch is het met de kortebaan elk jaar aan de orde. Men leeft er een heel jaar naartoe. Wanneer het dichterbij komt, gaat of laat men zich informeren. De favorieten en outsiders worden nader beschouwd er wordt gewikt en gewogen. Op de dag zelf, wordt de keus gemaakt, men geeft bij de totalisator aan van wie men denkt dat de winnaar wordt en daarna dompelt men zich in een roes die sport en feest samenbindt. De volgende dag wordt er nog even nabeschouwd en daarna is het wachten op het volgende jaar.

De trouwe volgers van de kortebaan zullen zich in dit beeld niet herkennen. Zij gaan voor de sport en nemen de gezelligheid daarin mee. Zij zijn het ook, die zich druk maken om wel of niet bijloten, wel of niet een stilstaand nummer en de overige perikelen, die tijdens een seizoen kortebanen, naar boven borrelen. Wanneer je dit, tweezijdige, constateert en op je in laat werken, wordt je veel duidelijk. Het gros van het publiek, tienduizenden mensen dus, maken zich geheel niet druk om regels en reglementen. Zij hebben een leuke dag, die zij niet graag willen missen en zolang zij die krijgen is daarmee voor hen de kous af.

Veiligheid

Met die wetenschap is het te verklaren dat een Algemene jaarvergadering van de Kortebaanbond zo verloopt zoals die is verlopen, namelijk zonder één wanklank. In totale eensgezindheid! Alle verenigingen en stichtingen, het zijn er een kleine dertig, gingen mee met de door de voorzitter van de Bond voorgestelde wijzigingen van de reglementen. Niet één afgevaardigde vroeg het woord om het eventueel anders te doen. Nee prima, zo gaan wij het doen!

Voor de vaste volgers is dat even slikken. Immers, er waren er velen met heel andere ideeën. Dat bijloten bijvoorbeeld moest nu maar eens geheel van tafel. Vergeet het maar, het kwam niet eens aan bod. Toch is het allemaal heel begrijpelijk. De bestuurders van de verenigingen en stichtingen hebben maar één belang en dat is de organisatie van hun eigen evenement. Daar komt heel veel bij kijken. En het wordt elk jaar complexer. Nu, na dat ongeluk van die monstertruck in Haaksbergen, kun je er donder opzeggen dat elk gemeentebestuur de touwtjes nog strakker gaat aanhalen. Er zal nog meer op de veiligheid van toeschouwers en deelnemers worden gelet. Er is dan niet veel meer nodig om te zorgen dat het niet meer kan.

Pakketje

Heeft u wel eens een afgegeven vergunning van de gemeente gelezen? Dat is meestal een pakketje van zes of zeven A4’tjes. Met daarop alle eisen waar een organisatie aan moet voldoen.
U kunt van mij aannemen dat wanneer er echt aan al die eisen zou worden voldaan, er geen kortebaan meer wordt gehouden. Onmogelijk! Dus, er moet worden gedoogd. En zo lang dat goed gaat, is er niets aan de hand, totdat het een keer niet goed gaat! Wij moeten er maar niet aan denken. In dit licht bezien, is het logisch dat de bestuurders niet in de war zitten over één of twee paarden bijloten! Het zal ze toch een zorg zijn, of de winnaar wel of niet een stilstaand nummer heeft gehad! Met een zucht van verlichting geeft men, na een goede afloop, elkaar de hand, drinken gezamenlijk een glas, doen een plas en laten alles zoals het was.

Wanneer je bovenstaande in je opneemt krijg je meer begrip en respect voor de mensen die beleid maken en het hele seizoen allerlei min of meer goed bedoelde reglementswijzigingen krijgen toegeschoven. Na het seizoen bekijken zij de situatie in alle rust. Wijzigen indien echt nodig en behouden het goede. Wijze mensen!

Fan van Jan.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.