Kortebaan Medemblik: Altijd kansen voor outsiders

17 augustus 2014 07:03

Wie houdt van een verrassing, kan tijdens de kortebaan van Medemblik zijn hart ophalen. Het bochtige parkoers op de fraaie Nieuwstraat zorgt ervoor dat ook outsiders kansen hebben. Wellicht biedt dat op maandag 15 september (start om 13.30 uur) mogelijkheden voor enkele lokale favorieten.

Terwijl de meeste kortebaanstraten recht zijn, heeft de Nieuwstraat in Medemblik een bocht. De binnenbaan heeft voordeel. Om dit verschil kleiner te maken, mag Medemblik een aangepast reglement hanteren. Normaal gesproken draait het paard dat in de rechterbaan uitkomt voor in het startvak. In Medemblik heeft de linkerbaan (met buitenbocht) dit voordeel.

Goud waard

De afgelopen jaren leverde dit regelmatig verrassende uitslagen op. Een gunstige loting in combinatie met een goede dag is goud waard. De regio Medemblik hoopt ongetwijfeld op een succes van Quick de Vivier. De Duitse ruin is in eigendom van Cees en Jenny Dobber uit De Weere. Vorig jaar behaalde hij regelmatig ereplaatsen. Dit seizoen wilde het lang niet lukken. In Beverwijk, half augustus, kwam de ommekeer. Vanuit het niets won hij de koers op de Breestaat. In 2005 boekten ‘de Dobbers’ hun enige succes tot nu toe op de Nieuwstraat. Toen wonnen ze met hun Flirt d’Aunou. In 2008 nam hij onder luid applaus afscheid op deze baan.

Ook de prestaties van Wala Alki liggen op de Nieuwstraat onder een vergrootglas. De merrie is  gefokt door de familie Alkema uit Medemblik.

De familie Swagerman uit Andijk hoopt ongetwijfeld niet op een verrassing in Medemblik. Hun paarden behoren steevast tot de favorieten. Andrea Swagerman won dit jaar al in Sassenheim en Hoofddorp. Co Swagerman won in Bemmel.

Welke paarden daadwerkelijk worden ingeschreven voor de koers, wordt bekend tijdens de loting op donderdag 11 september of vrijdag 12 september (afhankelijk van de hoeveelheid inschrijvingen). Het complete deelnemersveld met voorbeschouwing en tips vind je dan op deze site.

Ringrijderij

Traditiegetrouw heeft Medemblik op de dag van de harddraverij meer te bieden dan de kortebaan. ’s Morgens om 9.40 uur is het defilé van de deelnemers aan de ringrijderij. Om 10 uur gaan zij van start. De toegang voor de activiteiten op de Nieuwstraat kost 4 euro, hierbij ontvangt elke bezoeker een gratis programmaboekje.

Medemblik, 725 jaar stad. Dit is het thema van het Lekker Lang Weekeind Rondom Harddraverij. Veel straten in Medemblik zijn versierd. De harddraverijvereniging Prins Hendrik reikt op vrijdag de Univé straatversieringsbokaal uit in de feesttent. Het feestelijke weekeinde wordt op maandagavond afgesloten met een fantastisch vuurwerk. Het vuurwerk is goed te bekijken vanaf de Oosterhavenkade.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.