Niet te vergeten: De Lier

22 augustus 2020 20:06

Door bekende omstandigheden gaat de kortebaan van De Lier dit jaar niet door. Toch willen we deze koers niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom een terugblik op de kortebaan van vorig jaar en een overzicht van alle winnaars.

Het zat de organisatie in De Lier niet altijd mee. Bloedhete kortebanen werden afgewisseld met koersen in de regen en soms ook onweer. De vluchtpogingen van Erik Tornado (1997) en Rich Born Dean (2006) legden de nadruk op de randzaken, terwijl mannen zoals Gerard Koop keihard werkten aan een volwaardig drafsportevenement.

De laatste jaren heeft De Lier de wind flink in de zeilen. Met elke editie neemt het aantal toeschouwers toe, wat ook terug te zien is in de omzet bij de totalisator. Ook de trainers en eigenaren weten steeds beter de weg naar de Hoofdstraat te vinden. Er was een periode dat de toppers de koers links lieten liggen en de organisatie flink moest bijbellen om genoeg deelnemers aan de start te krijgen. Wie een snelle blik op de erelijst van de laatste jaren werpt, ziet dat dat tot het verleden behoort. Met Donate Groenhof, Zero Option Lane, Southwind Raptor en Dutch Buitenzorg heeft De Lier een erelijst om van te watertanden.

Eindsprint

Panic Launcher heeft alles in zich om ook tot dit selecte gezelschap te gaan behoren. De merrie van Stal de Groningers is niet altijd de gemakkelijkste en trof het vorig jaar ook niet altijd met de loting, maar is eenmaal op stoom vrijwel niet af te stoppen. Dat bleek ook op de Hoofdstraat. Met John de Leeuw op de sulky haalde ze betrekkelijk eenvoudig de finale, waar Calistokingsdeep de tegenstander was. De ruin groeide opnieuw uit tot de smaakmaker van de middag met spectaculaire ritoverwinningen op Archange de Jiel (John de Leeuw) en Chaman Rapida (Thomas Bos).

Tijdens de finale leek Panic Launcher de handdoek in de ring te gooien. Tijdens de eerste rit sprong ze direct na de start weg, waardoor Calistokingsdeep op voorsprong kwam. Finalerit twee trok ze daarentegen eenvoudig naar zich toe, nadat Lindsey Pegram al in vroegtijdig stadium de achtervolging staakte. In de allesbeslissende kamprit kende Panic Launcher opnieuw moeilijkheden aan de start, waardoor De Leeuw haar helemaal terug moest nemen. Calistokingsdeep nam direct de voorsprong en leek op weg naar zijn eerste zege in 2019, maar met een magistrale eindsprint schreef Panic Launcher alsnog De Lier op haar naam. Archange de Jiel rekende tijdens de troostfinale eenvoudig af met de moegestreden Chaman Rapida.

Bekijk hier de samenvatting van De Lier 2019

Erelijst De Lier

1991 Desperado Rob de Vlieger
1992 Flair Lady Andries van der Blonk
1993 Grolsch B Manus Bouwhuis
1994 Flow de Monpelou Huib van den Heuvel
1995 Greet Buitenzorg Rob de Vlieger
1996 Beauty Apache Guus Knijnenburg
1997 V.G. Grundy’s Bert Post
1998 Super Leo Ruud Pools
1999 Jollification Aad Pools/Guus Knijnenburg
2000 Garlisko Ruud Pools
2001 Kim van Leeuwen Cees Imming
2002 Florida Way John de Leeuw
2003 Rimola Aad Pools
2004 Porsto R Lindsey Pegram
2005 Xanthos John de Leeuw
2006 Resi Bes Jan Wagenaar
2007 Kaizarda Laurelton Wim van Buytene
2008 Apella Cane Manon Pools
2009 Timothy’s Way Sven Schraal
2010 Sir Kali Wim van der Mespel
2011 Gilbert C.R. Christophe de Groote
2012 Cash Hammering Lindsey Pegram
2013 Cycloon Frejo Jolanda Van Strien
2014 Donate Groenhof Ruud Pools
2015 Pricken Danny den Dubbelden
2016 Zero Option Lane Sytske de Vries
2017 Southwind Raptor Lindsey Pegram
2018 Dutch Buitenzorg Djimmy Schneider
2019 Panic Launcher John de Leeuw

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.