Nederlandse kampioenschappen tot en met 2031 verdeeld

10 februari 2023 09:56

De strijd om de nationale titel wordt dit jaar afgewerkt in Purmerend. Het is voor het eerst sinds 2007 dat de organisatie van de koers over de Nieuwstraat gastheer is van het kampioenschap van Nederland. Tijdens de laatste vergadering van de Kortebaanbond werd flink doorgepakt, want de NK’s tot en met 2031 zijn inmiddels verdeeld.

Het is sinds de oprichting van de Kortebaanbond in 1931 de zevende keer dat de strijd om het Nederlands kampioenschap wordt uitgevochten in Purmerend. In 1938 was het de legendarische pikeur Willem Geersen die met Zus Braun de overwinning opeiste. Tien jaar later was het Hans ten Hagen met Jay Mc Gregor die de strijd om de nationale titel won. In 1960 vormde Purmerend opnieuw het decor van het Nederlands kampioenschap en kreeg het met Wala (Jan van Leeuwen) een ijzersterke winnares. Nadat in 1973 Jan Blaauw verrassend de koers én de nationale titel won met Ivar Wilkes, greep in 1986 Manus Bouwhuis de macht met Western du Bois, alhoewel het Ruud Pools was die de latere winnaar tijdens de eindstrijd begeleidde.

Derek Effe (links) had tijdens het NK van 2007 in Purmerend zijn handen vol aan Timmy Haleryd, maar was zowel tijdens de derde én vierde omloop te sterk voor de pupil van Aad Pools. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Het duurde eenentwintig jaar voordat Purmerend zich opnieuw kandideerde voor het NK. De ontknoping van die koers had niemand kunnen bedenken. Derek Effe was tot dan met een teleurstellend seizoen bezig, maar steeg in Purmerend ver boven zichzelf uit. Nadat Utah Alki en Panky Neyenrode elkaar tijdens de halve finale volledig hadden afgemat was het voor de Italiaanse hengst van Frans van der Blonk en Stal Assendelft een koud kunstje om laatstgenoemde tijdens de finale voor te blijven en tegen een uitbetaling van 123 tegen één de koers te winnen.

Podium

In 2024 organiseert Voorschoten het kampioenschap van Nederland, een jaar later gevolgd door Heemskerk. Voor de organisatie van de koers over de Marquettelaan is het de eerste keer sinds vijfentwintig jaar dat er in Heemskerk wordt gestreden om de nationale titel. Voorschoten was in 2014 nog organisator van het NK, met Zero Option Lane (Jaap van Rijn) als mooie winnaar. In 2026 vormt de Teylingerlaan in Sassenheim ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting Harddraverij Sassenheim voor de eerste keer het podium van het NK.

Een trotse Djimmy Schneider (rechts) maakt zich op voor het volkslied na het winnen van het NK 2017 in Medemblik.

In 2027 is Medemblik gastheer van het Nederlands kampioenschap. Tien jaar eerder maakte Dutch Buitenzorg zijn favorietenrol waar en pakte ijzersterk de bloemen. Een jaar eerder had de pupil van eigenaar Djimmy Schneider ook al beslag gelegd op de Nederlandse titel door verrassend te winnen in Nootdorp.

In ’t Zand wordt in 2028 voor het eerst sinds 2003 weer gestreden om het kampioenschap van Nederland. Toen was het de vierjarige Roodnoot Jansara die met Cees Imming op de sulky de nationale titel veroverde. Voor de trainer en pikeur uit Callantsoog was het zijn derde kampioenschap, nadat hij eerder met Yoly Yoly (1985) en Adriana A (1990) had gezegevierd. Na ’t Zand volgt in 2029 Roden en in 2030 Wognum, waar de ontknoping onmogelijk meer bizar kan worden als in 2015. Toen waren het Evison en Asko Bond die het tijdens de finale meerdere keren niet lukten om dravend de finish te halen, waarna Asko Bond geblesseerd werd teruggetrokken. Evison leek de nieuwe kampioen, maar enkele maanden na deze koers werd Asko Bond alsnog tot winnaar uitgeroepen.

Ondanks de vijf meter voorsprong bij de start moet Roodnoot Jansara (links) alle zeilen bijzetten om de aanstormende Super Can Read tijdens de finale van zich af te houden. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Het laatste nationale kampioenschap dat is toegewezen is dat van 2031, dat op de Paktuinen in Enkhuizen verreden gaat worden. In 2006 was Enkhuizen voor het laatst organisator van het NK dat toen werd gewonnen door Caretto As en Aad Pools. Het betekende voor eigenaar Michel Roggen zijn eerste Nederlandse kampioenschap op de kortebaan. Er zouden er nog twee volgen. In 2015 de hierboven beschreven overwinning van Asko Bond en vorig jaar de zegetocht van Candy Blue Chip in Lisse.

Blijde gezichten tijdens de huldiging van Caretto As in Enkhuizen, de Nederlandse titel van 2006 is binnen. Aad Pools is met acht kampioenschappen nog altijd recordhouder. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)
organisator gelegenheid laatste keer winnaar pikeur
2023 Purmerend 150-jarig bestaan 2007 Derek Effe Frans van der Blonk
2024 Voorschoten 100-jarig bestaan 2014 Zero Option Lane Jaap van Rijn
2025 Heemskerk 100-jarig bestaan 2000 Gail Devers Ruud Pools
2026 Sassenheim 25-jarig bestaan
2027 Medemblik 185-jarig bestaan 2017 Dutch Buitenzorg Djimmy Schneider
2028 ’t Zand 125-jarig bestaan 2003 Roodnoot Jansara Cees Imming
2029 Roden 45-jarig bestaan 2004 Supermatic Robin Bakker
2030 Wognum 105-jarig bestaan 2015 Asko Bond Rick Wester
2031 Enkhuizen 125-jarig bestaan 2006 Caretto As Aad Pools

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.