Nederlands kampioenschap kortebaan in ‘Ascot-stijl’

11 juli 2019 08:05

De Harddraverijvereniging Santpoort en Omstreken organiseert op donderdag 1 augustus de 260ste editie van hun kortebaan. Het is de aanleiding voor de Kortebaanbond om dit jaar het evenement op de Hoofdstraat de strijd om het Nederlands Kampioenschap te gunnen. De aanvang is 13.00 uur, maar de totalisator is al om 12.00 uur open. De eerste start valt om 13.30 uur.

Vorig jaar gingen de bestuurders met hun partners op ‘studiereis’ naar Royal Ascot, het mekka van de paardenraces in Engeland waar jaarlijks Queen Elizabeth de hoofdgast is. Dit was zo’n geweldige ervaring dat het bestuur heeft besloten alle feestelijke gebeurtenissen tijdens het Dorpsfeest Santpoort in ‘Ascot-stijl’ te vieren. Alle bezoekers worden aangemoedigd om vooral chic gekleed naar het Nederlands kampioenschap te komen. De organisatie verwacht dan ook veel hoeden (ook bij de dames), fleurige jurkjes, hoge hakken en nette pakken voor de heren met jacquets en gepoetste schoenen.

Titelverdediger in vorm

Doc Holiday is de titelverdediger. De ruin won vorig jaar het Nederlands Kampioenschap in Middenbeemster. In totaal won hij dat seizoen vier keer. Het leverde de troef van de Meiden van Assum tevens de winst in het klassement ‘paard van het jaar’ op. Dit jaar won hij samen met pikeur Bo Sprengers in Assendelft en Venhuizen. Met zijn vorm zit het dus wel goed.

Calistokingsdeep en Lindsey Pegram wonnen vorig jaar op de Santpoortse Hoofdstraat. De ruin, die voorheen bekend stond als grillig, lijkt dit seizoen beter dan ooit en klaar om opnieuw te oogsten. De klus is voor Calistokingsdeep wel zwaarder geworden. Vanwege de successen van de troef van de Maatschap Van der Let moet hij voortaan met een handicap van vijf meter starten. Desondanks eindigde hij dit seizoen als tweede in Assendelft en Wognum.

Calistokingsdeep op weg naar de winst vorig jaar in Santpoort.

Stal de Groningers heeft traditioneel een arsenaal aan kortebaners. Ronny Brandt is vooralsnog het meest succesvol dit seizoen, maar ook de nieuwkomers Panic Launcher, Archange de Jiel en Chief One hebben veel kwaliteiten. Het zijn paarden die ook tijdens het Nederlands Kampioenschap hoge ogen kunnen gooien.

Omzetrecord

Voor de organisatie is ook de omzet bij de totalisator van belang. De laatste jaren scoort Santpoort op dit vlak elk jaar het hoogst. Vorig jaar werd er maar liefst 131.306,50 euro omgezet, een nieuw landelijk record. Het jubileum en het Nederlands Kampioenschap kunnen een aanleiding zijn om de lat nog hoger te leggen. Al moet daarbij wel worden bedacht dat de grens van wat mogelijk is, elk jaar dichterbij komt.

De NDR verricht na inschrijving de loting voor het Nederlands kampioenschap in Santpoort op dinsdag 30 juli. Wanneer het deelnemersveld bekend is, staat deze direct op deze website. Later volgt een uitgebreide voorbeschouwing met tips.

De jaarlijkse kortebaandraverij is het hoogtepunt van het jaarlijkse Dorpsfeest Santpoort. Het evenement vindt dit jaar plaats van zaterdag 27 juli tot en met zaterdag 3 augustus. Het complete programma van de festiviteiten is te vinden op onderstaande website.

Tags:

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.