Nederlands beleid jaagt trainers Duitse grens over

14 juni 2020 08:42

Het is slikken. Dit jaar zijn er, naar het zich laat aanzien, geen kortebaandraverijen. Vanwege het rondwarende coronavirus heeft de Nederlandse overheid evenementen voorlopig tot 1 september verboden. En als het aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ligt, zijn evenementen pas weer toegestaan als er een goed werkend vaccin op de markt is. Een bittere pil dus voor de kortebaansport en allen die daarbij betrokken zijn. Maar ook op de langebaan ligt alles voorlopig stil. Zelfs achter gesloten deuren, dus zonder publiek, mag er niet gekoerst worden. Dit in tegenstelling tot de ons omringende landen. Het strenge Nederlandse beleid zorgt ervoor dat steeds meer trainers met hun paarden, waaronder ook enkele kortebaners, hun heil zoeken over de grens, zoals afgelopen donderdag in Mönchengladbach. De Duitsers zijn er blij mee.

Terwijl het licht van de overheid voor buitenlandse reizen nog tot 15 juni op oranje staat, trekken op 11 juni vele Nederlandse trainers met hun paarden de Duitse grens over richting de drafbaan van Mönchengladbach. Om te kunnen koersen moeten ze wel. In Nederland is er immers geen toestemming en naar het zich laat aanzien gaat die er voorlopig ook niet komen.

Voorzitter Elmar Eβer is blij met de Nederlandse inbreng.

Elmar Eβer, voorzitter van de organiserende ‘Verein zϋr Förderung des Rheinischen Trabrennsportes e.V.’ is blij dat veel Hollanders de weg naar ‘zijn’ drafbaan hebben gevonden. Hij zal het niet hardop zeggen, maar beaamt het wel. De uitbraak van het coronavirus lijkt een zegen voor de oudste koersbaan van Duitsland. Want ga maar na. Voor de 127-jarige drafbaan zou het per 31 december 2021 over en sluiten zijn. Vanwege de uitbreiding van het naastgelegen vliegveld moet de paardensport wijken. Door de coronacrisis kan de uitvoering van het reeds genomen besluit zomaar flinke vertraging oplopen, of zelfs helemaal van tafel gaan. Want wie zegt dat die uitbreiding straks nog wel nodig is?

Wat bij een eventuele herziening van het besluit zeker helpt, is het aantonen van bestaansrecht van de drafbaan, die vorig jaar nog voor 150.000 euro werd opgeknapt. Zo is bijvoorbeeld het zand vervangen door sintels, wat de baan veel sneller en daarmee aantrekkelijker maakt. De bijna 65-jarige Eβer is daarom blij dat er in Nederland voorlopig niet gekoerst wordt. “We hebben vandaag 143 paarden aan de start, verdeeld over 13 koersen. Dat hebben we hier nog nooit meegemaakt. We rekenen op een hoge omzet. Ook vanuit Nederland zal er veel gespeeld worden bij de totalisator.” Eβer is eveneens content met de houding van het stadsbestuur van Mönchengladbach. “In het westen van Duitsland zijn veel drafbanen waarmee we moeten concurreren. Wij zijn de stad daarom dankbaar, dat vandaag voor het eerst in Duitsland weer amateurkoersen zijn toegestaan sinds het uitbreken van het coronavirus. Hoe belangrijk dat is zien we aan de vier koersen die vandaag op het programma staan. De animo onder de amateurs is groot.”

Gemengde gevoelens        

De Nederlandse trainers en pikeurs zijn minder positief. Zij zien zich door de starre houding van de Nederlandse overheid de Duitse grens over gejaagd. Bas Crebas, die vier paarden aan de start brengt, heeft daarom gemengde gevoelens. “Ik heb ooit gezegd dat ik nooit meer in Duitsland zou koersen. Ik heb laatst toevallig alle telefoonnummers van de Duitse drafbanen uit mijn mobiel gehaald. En nu sta ik hier, op de baan die ik vroeger als thuisbasis beschouwde. Ik was er al jaren niet meer geweest. Maar je moet wat. De eigenaren van de paarden willen toch koersen”, aldus Crebas, die uiteindelijk met een derde en vierde plaats en twee klinkende overwinningen huiswaarts keert. Zelf wint hij met Jitske’s Wish, terwijl Dennis Minnema met Gipsy Occagnes van start tot finish voor zijn werkgever zegeviert. De Nederlanders doen het trouwens goed deze middag. Zo wint Lotte de Vlieger met Calamintha voor de stal van vader Rob met overmacht een van de amateurkoersen, terwijl ‘schoonzoon’ Thomas Bos met Divine du Parc, in de enige sprintkoers van de middag, verrassend een derde plaats pakt.

Trainer Bas Crebas (achter nr.4) zou eigenlijk nooit meer in Duitsland koersen.

In deze koers over de mijl gaat de zege echter naar een andere kortebaner. Fip Junior en pikeur John Dekker maken de 120 Super Vrienden van Kortebaandraverijen.nl heel blij. Nu het kortebaanseizoen volledig in het water dreigt te vallen en er op de Nederlandse drafbanen niet mag worden gekoerst, is trainster Caroline Aalbers met maar liefst zeven paarden, waaronder drie kortebaners, vanuit Callantsoog naar Mönchengladbach afgereisd. Een tocht van bijna vier uur. Met de zege van Fip Junior, twee tweede en twee derde plaatsen is Aalbers niet voor niets gekomen.

Dat geldt trouwens ook voor Luit de Vries, die voor de stal van partner Rosalie Janssen zelf Invincible Volo naar een tweede plaats rijdt, terwijl John Dekker als vaste stuurman van Florijn zegeviert. Echter, een overwinning levert deze middag in alle koersen maar 500 euro op. En dat met volle velden. Daar wordt dan ook nog eens 20 procent belasting op ingehouden. Logisch dat er van een euforische stemming geen sprake is. Jaap van Rijn, die tegenwoordig eerste rijder is van Stal Langeweg en in de eerste koers door het draverijcomité wordt teruggesteld van de derde naar de vierde plaats, haalt er zijn schouders over op. Het besluit kost hem vijf tientjes, bruto welteverstaan. Met Jacky Crown voor de kar pakt Van Rijn later op de middag alsnog een zege.

Zwaardere tegenstand

In tegenstelling tot voorzitter Elmar Eβer zijn niet alle Duitsers even enthousiast over de komst van zoveel Nederlanders. Natuurlijk pakt toppikeur Michael Nimczyk als ‘rijder van de dag’ weer de nodige overwinningen mee. Maar de gemiddelde Duitse koerspaarden stuiten deze middag op aanzienlijk zwaardere tegenstand dan normaal. Ook de Belgen, die slechts in geringe getalen de grens met Duitsland zijn overgestoken, kunnen geen potten breken.

“Ik moest van de organisatie doorgeven dat ze liever hebben dat je de volgende keer thuisblijft”, roept een trainer uit het Belgische kamp Caroline Aalbers lachend na, voordat ze huiswaarts keert. Het wordt een latertje voor Stal Aalbers. Maar zolang er in Nederland niet gekoerst wordt is het buitenland de enige optie. Overigens toont Eβer met zijn vereniging aan dat koersen zonder publiek heel goed mogelijk is, mits de strenge regels worden nageleefd. Dat laatste kun je aan de Duitsers wel overlaten, zo ook deze middag in Mönchengladbach. Eβer begrijpt daarom niet waarom koersen in Nederland verboden is. Toch hoopt hij dat het nog even gaat duren. Trots meldt Eβer een totalisatoromzet van ruim 104.000 euro. Met dank aan de Nederlandse overheid.

Tekst en foto’s: Ruud de Groot

De eigenaren van de paarden willen toch koersen

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.