Van der Mespel: ‘Finish kwam net op tijd’

29 september 2017 15:27

Juist op de momenten dat niemand het verwacht, slaat Wim van der Mespel het hardst toe. Cattiva Byd leek in Lisse met speels gemak haar tweede zege te gaan boeken, maar daar stak de kortebaankampioen van 2011 hardhandig een stokje voor. Met Viking Cehere schreef hij de koers over de Heereweg met nauwelijks waarneembaar verschil op zijn naam. Van der Mespel: “De finish kwam net op tijd.”

Van der Mespel liet er na afloop van de koers geen onduidelijkheid over bestaan. “Het snelste paard heeft vandaag niet gewonnen. Petje af voor Viking Cehere, maar Cattiva Byd is gewoon van een andere orde. Echt een fenomeen. Tijdens de eerste rit had ik geen vijf, maar misschien wel negen meter voorsprong bij de start, maar we waren gewoon kansloos. Echt, kansloos. Ze kwam ons voorbij alsof we niet bestonden. Ik had niet het idee dat ik de kamprit kon winnen, maar bedacht me wel dat als Cattiva Byd één keer springt, ze wellicht ook een tweede keer in de fout gaat. John (Dekker, red.) zou haar daarom rustig op de benen gaan zetten, dus ik besloot alle risico te nemen. Dat lukte; scherper en harder op de plaat wegrijden kan gewoon niet.”

Eenmaal onderweg tijdens de kamprit merkte Van der Mespel dat Viking Cehere de zware koers begon te voelen. “Ik had niets meer in mijn handen. Hij had zijn hoofd in een boogje en en ik zat met losse lijnen. Maar ik zag opeens dat ik twintig meter voorsprong had doordat Cattiva Byd de startpaal had geraakt. Toen dacht ik: ja, nu wordt het spannend. Ik heb wel vijf keer getwijfeld om de watten te trekken, maar durfde het niet. Tijdens de derde omloop had ik ze één keer getrokken, maar toen ging ‘ie direct met me aan het rennen. Het werd dus een kwestie van uitzingen tot de finish. Die kwam gelukkig net op tijd. Ligt ‘ie een meter verder, is Cattiva Byd ons met een paard en een kar voorbij. Zo hard gaat dat paard.”

‘Mr. Jumpstart’

“Hij was vandaag veel beter dan in Enkhuizen”, erkende Van der Mespel. “We konden daar pas laat voorwerken en ik kon hem toen niet zo naar mijn hand zetten als ik met andere paarden doe. Tegen Southwind Raptor waren we beide ritten al na vijfentwintig meter geklopt. In Lisse werkte ik hem in eerste instantie voor zonder sjek. Toen ik hem met sjek probeerde, draaide hij matig weg. In samenspraak met Berry (Schwarz, red.) hebben we besloten om het zonder sjek te proberen en dat pakte geweldig uit. Hij ging het gedurende de koers steeds beter doen.”

Eerder dit seizoen won Van der Mespel in Santpoort met Blue Diamond As, die op de Hoofdstraat met een startontheffing startte. In Lisse deed Van der Mespel zijn bijnaam ‘Mr Jumpstart’ opnieuw alle eer aan. “Ja, mooi hè? Ik kan het nog steeds, weer vanaf 295 meter, haha.”

Ligt de finish een meter verder, is Cattiva Byd ons met een paard en een kar voorbij. Zo hard gaat dat paard

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.