Megasprint: Spectaculaire opening van het seizoen

20 april 2019 07:06

Het kortebaanseizoen krijgt maandag op Drafcentrum Alkmaar waarschijnlijk een aftrap met vuurwerk. Het niveau van de deelnemers ligt hoog en de mix van lange- en kortebaankwaliteiten is bijzonder interessant. De nummers één twee van vorig jaar, Femke Schermer en Bronco Boko, zijn op papier opnieuw de meest kansrijke paarden.

De eerste serie is kwalitatief de sterkte. Alle vier de paarden hebben een succesvol verleden op de Megasprint. Femke Schermer won de laatste twee edities, voornamelijk met een rustige start en een enorme eindsprint. Pikeur Rob de Vlieger heeft desgevraagd aangegeven bij de start te bepalen of hij met startnummer één doortrekt naar de kop of dezelfde tactiek als vorig jaar hanteert.

Rustig op gang komen, is er zeker niet bij. Co Swagerman won de Megasprint in 2016 en zegevierde vorige week ook op het gras van Duindigt. Aan zijn vorm hoeven we dus niet te twijfelen. Contador haalde de finale in 2017 en verloor toen van Femke Schermer. De familie Pools twijfelt na de lange winter nog aan zijn vorm. Ook Barbert moet worden afgewacht. De Amerikaan loopt weer zijn eerste koers na rust, maar heeft zich eerder al bewezen in Alkmaar. Deze twee paarden hadden in een andere serie in de rij met kanshebbers gestaan.

Femke Schermer passeert Bronco in de finale van de Megasprint vorig jaar. Foto: Remon Stroomer.

Moeilijk te verslaan

Bronco Boko wil op de kortebaan nog wel eens moeite hebben met de eerste meters. Op de langebaan heeft hij daar minder moeite mee. Van kop af is hij vervolgens moeilijk te verslaan. Vorig jaar eindigde de troef van Tom Kooyman als tweede. Na zware koersen kwam Femke Schermer hem in de slotmeters voorbij.

In de tweede serie treft Bronco Boko onervaren tegenstanders. Colt Turgot is de nieuwe troef van Stal Assendelft en blijkt op de langebaan een snelle starter. Met bijna een ton aan winsom is de ruin een interessante deelnemer. Wij vermoeden dat hij het samen met Bronco Boko doorgaat naar de tweede omloop. Nieuwe Groninger-troef Voltigeur d’Amour verbleef tijdens zijn eerste koers in Alkmaar in de achterhoede. Faustus heeft inmiddels zijn eerste koers weer in de benen na rust. Op het gras van Duindigt eindigde hij als zevende.

Fijne koerspaarden

Koers drie is moeilijk te voorspellen. Vazirissimo heeft zo’n 120.000 euro aan winsom, maar moet op het sprintwerk nog worden afgewacht. Fuggedaboutit, Boucher le Blanc en Fleur Swagerman lijken elkaar niet veel te ontlopen. Alle drie zijn het fijne koerspaarden die regelmatig successen boeken.

Andrea Swagerman (13) en Co Swagerman (6) zijn allebei zeer geschikte paarden voor de Megasprint.

Archange de Jiel heeft, net als Vazirissimo, zo’n 120.000 euro winsom. De ruin moet het dit jaar gaan doen voor Stal de Groningers. Hij treft echter direct drie kortebaners, die snel achter de startauto zullen vertrekken. Doc Holiday geven wij op basis van zijn startkwaliteiten een eerste kans. Ook Andrea Swagerman heeft een goede kans op de tweede omloop. De ruin heeft volop ervaring in Alkmaar en steekt bovendien in uitstekende vorm. Ook Gently Boko, die voor het eerst uitkomt voor zijn nieuwe eigenaartrainer Piet Baltus, kent de baan goed. De merrie kan verrassen met een plek in de tweede omloop.

ONZE TIP: 1. FEMKE SCHERMER 2. BRONCO BOKO 3. CO SWAGERMAN 4. DOC HOLIDAY
Outsider: Andrea Swagerman

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.