Meestertipper Fred Frelin: ‘Gewoon geluk’

1 november 2013 09:23

Fred Frelin heeft zijn prijs voor het winnen van de Tipcompetitie overhandigd gekregen. De 57-jarige drafsportliefhebber verzamelde het afgelopen seizoen de meeste punten en liet zijn concurrenten Violette Venneman en Piet Zwart ruim achter zich. Frelin blijft echter bescheiden. “Het was gewoon geluk”.

Om de overwinning binnen te slepen, moest Frelin halverwege het seizoen zijn tactiek aanpassen. “Normaal tip ik alleen maar outsiders. Maar omdat ik na enkele kortebanen goed geklasseerd stond in het klassement, besloot ik ook de favorieten te spelen.” Deze verandering van strijdplan legde hem geen windeieren. Na de kortebaan van Enkhuizen nam hij de leiding over van Violette Venneman, de winnares van vorig jaar, om deze voorsprong met verve te verdedigen.

De liefhebber uit Zeewolde nam Yankee Attack standaard mee in zijn voorspellingen. Frelin: “Een lekker, betrouwbaar paard. Hij kwam het afgelopen seizoen wellicht wat snelheid tekort tegen de echte toppers, maar liep toch regelmatig in de prijzen. Met Co Swagerman heb ik geluk gehad. Wanneer hij snel werd uitgeschakeld, had ik hem ook niet getipt, maar wanneer hij ver kwam, stond hij op mijn lijstje. Daarnaast waren Black Beauty Venus en Blackpearl Trans R echte puntenpakkers. Maar al met al is deze overwinning vooral gebaseerd op geluk.”

Respect

Al sinds zijn jeugd is Frelin verknocht aan de drafsport en volgt met name de kortebaan op de voet. “Ik zie per jaar vier of vijf kortebanen. Ik wil wel vaker, maar dat laat mijn werk (Frelin exploiteert samen met zijn vrouw een administratiekantoor aan huis, red.) niet toe. Ik heb mij echter al jaren geleden voorgenomen om alle kortebanen af te lopen wanneer ik niet meer werk.” De draverijen van Stompwijk, Medemblik en ’t Zand genieten zijn voorkeur. “Zowel in Medemblik als in ’t Zand kan je zo gaan staan, dat je de hele rit van start tot finish kan zien. Wanneer ik een kortebaan bezoek, gaat mijn vrouw altijd mee. Het kan dus geen kwaad wanneer er dan ook een winkelstraat in de buurt is, haha.”

Jan Wagenaar is volgens Frelin de beste pikeur ooit op de kortebaan. Ook Aad Pools geniet zijn aanzien. “Ik kan mij geen kortebaan herinneren zonder zijn deelname. Daar heb ik enorm veel respect voor. Hij is met recht ‘mister kortebaan’. Ik hoop dat zijn dochters deze enorme traditie voortzetten.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.