Martin Timmer winnaar TipCompetitie 2019

17 oktober 2019 10:37

Martin Timmer is voor de vierde keer winnaar geworden van de TipCompetitie. De liefhebber uit Heemskerk verdedigde in ’t Zand zijn ruime voorsprong met verve en mag zich opnieuw de ultieme kenner van de kortebaansport noemen. Raymond van Diest consolideerde zijn podiumplek en finishte als tweede. De strijd om de derde plaats was spannend en werd uiteindelijk gewonnen door André Uljee, die op het allerlaatste moment voormalig koploper Rogier Borsjes voorbij streefde.

Met zijn vierde eindzege in vijf jaar levert Timmer een prestatie van formaat. In 2015, 2016 en 2017 wist hij de TipCompetitie ook al te winnen. Vorig jaar was Timmer beduidend minder in vorm en finishte als 27e in de eindrangschikking. Met groot machtsvertoon eiste hij dit jaar zijn troon weer op. Timmer wachtte daarbij geduldig op zijn kans. In eerste instantie was het Rogier Borsjes die de lakens uitdeelde. Hij werd fel op de huid gezeten door Raymond van Diest, die zelfs verschillende keren de koppositie van Borsjes overnam. Ook Jenny Zuurbier stond namens VV Heemskerk dicht op de twee kemphanen, maar was geen enkele keer koploper.

Timmer bouwde zijn seizoen zorgvuldig op, wachtend op het moment om toe te slaan. Die mogelijkheid kwam in Enkhuizen. Waar Borsjes, Van Diest en Zuurbier Doc Holiday volledig over het hoofd zagen, vulde Timmer de tweevoudig kampioen van Nederland als winnaar in en streek zo een karrenvracht aan punten op. De voorsprong die hij daarbij nam, gaf hij niet meer uit handen.

Waar Van Diest zichzelf nog beloonde met de tweede plaats, raakte Borsjes zijn podiumplek op het laatste moment kwijt aan André Uljee. De Voorschotenaar is al jaren een trouw deelnemer én bezoeker van de kortebaan en ziet zijn kennis beloond met een derde plaats. Sem Hilgersom finishte voor het derde jaar op rij in de Top 5. Na een vierde plaats in 2017 en een tweede plaats vorig jaar, zal hij dik tevreden zijn met dit resultaat. Hij bleef Leon Zoetemelk maar nipt voor, die zijn doelstelling met een plek bij de beste tien zag gerealiseerd.

Achter Zoetemelk volgen de deelnemers elkaar in rap temp op. Jenny Zuurbier zakte naar de zevende plaats, maar zal ongetwijfeld tevreden terugkijken op dit seizoen. Dat geldt ook voor Cheyenne van den Bosch, die knap de tweede periode op haar naam schreef. Thijs Buteijn is de nummer negen van dit seizoen, terwijl Jennifer van den Bosch de Top 10 compleet maakt.

Een klassement dat geen prijzen oplevert, maar wel een heel mooie is voor de statistieken is de ranglijst van deelnemers welke het vaakst de juiste winnaar kozen. Dit klassement werd gewonnen door Alex Koster en Paul Bourgonje, die beiden elf keer de juiste winnaar voorspelden. Achter hen staan Cees Kuilman, Hans Neesen, Jack Duineveld, de deelnemer achter Loonburo Westfriesland en Rogier Borsjes met tien juist voorspelde winnaars. Hoewel het raden van de juiste winnaar bonuspunten oplevert, is het bijzonder dat van de eerder genoemde zeven deelnemers alleen Rogier Borsjes in de Top 10 is terug te vinden. Van de podiumklanten voorspelde Raymond van Diest het vaakst de juiste winnaar; negen keer. André Uljee streek acht keer bonuspunten op. Winnaar Martin Timmer kwam opvallend genoeg tot slechts zes juiste winnaars.

De held van de dag in ’t Zand komt niet in bovenstaande rijtje voor, maar scoorde met Dutch Buitenzorg als enige het maximale aantal van veertig bonuspunten. Jan Zuidgeest houdt wel van een verrassing en stuurt zo nu en dan de gekste prognoses in. Je kunt immers nooit weten… In een seizoen waarin de favorieten regeerden kwam de Stompwijkse voetbalkenner echter weinig aan zijn trekken, maar in ’t Zand betaalde zijn opvallende manier van tippen zich eindelijk uit. Met Limbo, Feria de Rheve en Ursy Flying had Zuidgeest zijn fantasie weer flink laten werken, maar met Dutch Buitenzorg als winnaar schoot hij regelrecht in de roos. Ondanks dat drie van zijn vier paarden puntloos bleven, scoorde hij met vijftig punten de hoogste dagscore van het seizoen.

Met deze dagscore bleef Zuidgeest de concurrentie mijlenver voor. Geen wonder, want naast Dutch Buitenzorg (die ook door Thea de Leeuw in haar prognose was opgenomen) liepen Fip Junior en Gaya Vip alle favorieten naar huis. De verliezend finalist had alleen in de prognoses van Cees Welp, Johan Ramkema en Gerard Koop een plekje gekregen. Gaya Vip werd met Chief One als tegenstander in de eerste omloop ook weinig aangekeken; alleen Jan Slobbe, John de Vries en trouwe fan Monica Wolvers scoorden punten met de bliksemsnelle merrie.

Ondanks zijn fenomenale eindsprint was Jan Zuidgeest net niet bij machte om de derde periode op zijn naam te schrijven. De voorsprong van Martin Timmer was simpelweg te groot, hoewel Zuidgeest toch nog flink dichtbij kwam. Milenka van den Bosch finishte als derde, vlak voor André Uljee en Sem Hilgersom.

Alle prijswinnaars krijgen hun prijs uitgereikt tijdens de Vriendendag van Kortebaandraverijen.nl, die naar alle waarschijnlijkheid plaatsvindt op maandag 20 juli, voorafgaand aan de kortebaan van Stompwijk in Sport- en Recreatieruimte De Klaverhal te Zoeterwoude. Zij krijgen te zijner tijd een persoonlijke uitnodiging.

Het kortebaanseizoen zit er op en daarmee ook de TipCompetitie. Dank aan alle deelnemers dat zij keer op keer de moeite namen om zich over een deelnemersveld te buigen en daarna een weloverwogen prognose in te sturen. Volgend jaar gaan we op dezelfde voet verder, al staan wij altijd open voor verbeteringen. Heb je een tip of een opmerking? Contact ons via info@kortebaandraverijen.nl.

Nogmaals dank voor het meespelen en tot volgend jaar!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.