Marco Spin: ‘Het is een eer om zo’n paard te mogen rijden’

4 augustus 2022 21:40

Marco Spin had geen mooier moment kunnen kiezen om zijn eerste overwinning op de kortebaan te boeken. Tijdens de eerste kortebaaninterland ooit pakte hij op een afgeladen Hoofdstraat in Santpoort overtuigend de zege met Southwind Raptor. De leerlingpikeur is vol lof over het Amerikaanse sprintkanon van eigenaartrainer Bert de Boer. “Het is een eer om zo’n paard te mogen rijden.”

Spin en Southwind Raptor hadden al snel een klik. “In Hoofddorp haalden we de finale en in Middenbeemster finishten we als derde. Een overwinning zat er dus aan te komen”, redeneert de vijfentwintigjarige werknemer van trainer Paul Hagoort. “Om te winnen heb je geluk nodig. Daarnaast wil hij nog wel eens een huppeltje maken. Geen idee wat het is. Ik heb het Lindsey (Pegram, red.) ook gevraagd, maar zij weet het ook niet.”

Topfit

Tijdens de halve finale maakte de combinatie het nog spannend door in de goede baan van Southwind Raptor, de rechterbaan na de draai linksom, te vroeg van start te gaan. De twaalfjarige ruin wist zijn fout alsnog te herstellen. Spin: “Ik dacht dat ik op het juiste punt startte, maar we waren toch te vroeg. Gelukkig deed hij rechtsom goed zijn werk. Het paard was heel erg goed vandaag, hij heeft de overwinning aan zichzelf te danken. Tijdens de laatste rit was het gat groot, maar halverwege ging hij zo hard. We kwamen aan de kar en toen wist ik dat we er ook overheen zouden komen.”

Voor Southwind Raptor is het zijn elfde overwinning, een aantal waarmee hij op gelijke hoogte komt met kleppers als Eliot Charisma en Adonis Guard. Het was maar liefst de vierde keer dat de Amerikaan won na een herkansing. Southwind Raptor verloor in Santpoort immers tijdens de eerste omloop van Hero Baldwin en stroomde na de herkansingsronde opnieuw in. In 2017 won Southwind Raptor na bijloting in De Lier en ’t Zand, terwijl in 2019 de Amerikaan als ‘lucky loser’ won in Lisse. Desondanks behoort de ruin tot de beste sprinters allertijden, vindt ook Spin. “Het is een eer om zo’n paard te rijden. Toen Lindsey belde, heb ik meteen ‘ja’ gezegd. Over zo’n paard hoef je niet te twijfelen. Ik heb eerder ook Barbert en Evison gereden. Zij waren zo’n beetje aan het einde van hun carrière en wilden niet echt meer. Southwind Raptor is nog topfit. Dit is absoluut de beste kortebaner die ik ooit heb gereden.”

Tijdens de laatste rit was het gat groot, maar halverwege ging hij zo hard

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.