Marco Spin: ‘Het beste paard dat er is op de kortebaan’

11 oktober 2022 11:16

Even werd het nog spannend in de strijd om de titel ‘Kortebaner van het Jaar’, maar in ’t Zand liet Southwind Raptor er geen misverstand over bestaan wie in 2022 de lakens uitdeelde. Met z’n zesde finaleplaats en derde overwinning van het seizoen besliste de Amerikaan van eigenaartrainer Bert de Boer na verschillende onmogelijke inhaalraces de strijd in zijn voordeel. Leerlingpikeur Marco Spin was na de drafdemonstratie van de twaalfjarige ruin bijna sprakeloos. “Het is het beste paard dat er is op de kortebaan.”

Na een sterke zomer was Southwind Raptor de afgelopen weken minder op dreef. Z’n snelheid had hij nog steeds, maar veel vaker werd hij door galoppades uitgeschakeld. Z’n achterban erkende het probleem en greep in. “Vorige week is hij in de kliniek geweest”, vertelt Marco Spin. “Daar vonden ze een paar mankementen. Dat was de reden dat hij de afgelopen kortebanen niet in goeden doen was. De vorige keer was hij druk richting de start en niet zichzelf. Vandaag voelde het direct weer goed. Het was een heel ander paard.”

Verdiend

Southwind Raptor moest op weg naar overwinning alles uit de kast halen. Vooral tijdens de vierde omloop en de finale tegen respectievelijk Jet Bianco en Coktail Bar moest de Amerikaan vlak voor de finish nog een flink gat dichtlopen, maar de beste sprinter van het afgelopen seizoen kwam telkens als eerste door de finish. Spin had genoten van zijn dadendrang en is blij met het kampioenschap. “Wat hij allemaal doet, is niet normaal. Ongelooflijk. Het is op de kortebaan het beste paard wat er is. Het was nog even spannend of hij ook ‘Kortebaner van het Jaar’ zou worden. Ik hielp Hero Baldwin in het startvak tijdens zijn ritten tegen Candy Blue Chip. Toen merkte ik dat Candy niet in haar beste doen was. Toen ze werd uitgeschakeld, had Southwind Raptor het klassement gewonnen. Mooi voor de eigenaar (Bert de Boer, red.) en voor het paard. Ze hebben het allebei echt verdiend.”

Amper honderd meter voor de finish lijkt Jet Bianco (rechts) de buit binnen te hebben. Toch zou de aanstormende Southwind Raptor ook deze rit in de vierde omloop nog winnen.

De leerlingpikeur kijkt uit naar het volgende seizoen, waarin hij hoopt opnieuw achter Southwind Raptor te mogen plaatsnemen. “Lindsey (Pegram, red.) zal hem volgend seizoen in eerste instantie weer gaan rijden. Ik hoop dat ik daarna weer de kans krijg. En wellicht ook andere paarden. Kortebanen is namelijk één van de mooiste spelletjes dat er is. Ik ga het missen de komende maanden.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.