Manon Pools: ‘Kippenvel bij het Wilhelmus’

5 september 2021 10:03

Manon Pools zorgde zaterdag voor een enorme verrassing door zich samen met Kelsa Europoort tot kampioen van Nederland te kronen. De vierjarige merrie versloeg alle favorieten en pakte tegen een uitbetaling van bijna 70 tegen één de overwinning. Dat de pupil van trainer Bryan Vader uitgerekend stuntte tijdens de strijd om de nationale titel vond Pools schitterend. “Ik had kippenvel bij het Wilhelmus.”

De strijd om het nationale kampioenschap kent een lange traditie van verrassende winnaars. Kelsa Europoort schaarde zich zaterdag ook in dat rijtje. De vierjarige merrie van eigenaar Dijkxhoorn had tijdens eerdere starts weliswaar snelheid laten zien, maar maakte ook snel een fout. Daarbij had de combinatie met Manon Pools op de sulky met favoriet Cesar Charisma als tegenstander tijdens de eerste omloop de slechtst denkbare loting.

Pools liet zich echter niet van de wijs brengen. “Vanaf haar eerste start ben ik fan van Kelsa Europoort”, keek de kersverse kampioen van Nederland terug. “Ze gaf tijdens haar debuut heel goed partij aan Southwind Raptor. Helaas lukte het daarna verschillende keren niet. Lindsey (Pegram, red.) en Wim (van der Mespel, red.) hebben onlangs meegedacht over haar achterijzers waardoor ze nu telkens safe van start ging. Daarvoor ben ik ze erg dankbaar. Ook Mats (Wester, red.) ben ik mijn dank verschuldigd. Ze wilde tijdens de finale niet meer linksom draaien en hij hielp haar in het startvak op weg. Deze overwinning is dus ook dankzij mijn collega’s tot stand gekomen.”

Kippenvel

Kelsa Europoort leverde een sublieme prestatie door tal van kortebaantoppers te kloppen. Na Cesar Charisma volgden Southwind Raptor, Doc Holiday en de dit seizoen nog ongeslagen Chief One. Pools: “Ik wist dat ze zich qua snelheid met hen kon meten. Ze moest het echter niet van start af verprutsen. Dat heeft ze gelukkig niet gedaan. Natuurlijk was het erg prettig dat ze vier jaar is en ze telkens met voorsprong mocht beginnen. Maar het viel me mee hoeveel de tegenstanders op haar inliepen. Ze heeft dus snelheid genoeg.”

Hoewel Pools nog altijd tot de jonkies behoort op de kortebaan betekende de overwinning met Kelsa Europoort haar derde nationale titel. Eerder kroonde ze tot nationaal kampioen met Ton Jeu (2013) en Doc Holiday (2018). Pools: “Dat het om het Nederlands kampioenschap ging, geeft deze overwinning extra glans. Ik vind het mooi wanneer tijdens de huldiging het Wilhelmus wordt gespeeld. Daar krijg ik wel kippenvel van.”

Luister hier naar het hele interview met Manon Pools.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.