Magistrale eindsprint levert Barry Opdam winst TipCompetitie op

11 oktober 2021 16:42

Barry Opdam heeft met een magistrale eindsprint de overwinning in de TipCompetitie opgeëist. De voormalig speler van het Nederlands elftal durfde in ’t Zand te gokken op een overwinning van Lordspirit en dat leverde hem een karrenvracht aan bonuspunten op. In zijn kielzog legde Theo Aardenburg beslag op de tweede plaats, vlak voor Alex Koster, die concurrent Jan van Duivenvoorde eindelijk passeerde, maar de eindzege toch aan zijn neus voorbij zag gaan. 

Lordspirit zorgde met zijn verrassende overwinning voor de beslissing in de TipCompetitie. Drie deelnemers durfden het aan om de negenjarige Zweed als winnaar van de koers te voorspellen. Dat waren Barry Opdam, Ayden Stein en Theo Aardenburg. Het huzarenstukje van de combinatie met Wim van der Mespel op de sulky leverde hen maar liefst 38 bonuspunten op en de drie bovenste plaatsen in het dagklassement. Aardenburg scoorde de meeste punten. Naast Lordspirit behaalde hij punten met Kelsa Europoort, Gaya Vip en finalist Eliot Charisma. De jonge Ayden maakte zijn kwartet compleet met Panic Launcher, Hero Baldwin en Hampshire F Boko. Opdam koos ook voor Hampshire F Boko, maar raakte met Coktail Bar en Kelsa Europoort tijdens de eerste omloop al twee paarden kwijt.

Achter dit drietal was het punten sprokkelen voor de deelnemers. De favorieten gaven niet thuis zodat er matig werd gescoord. De deelnemers die Lordspirit in hun prognose hadden meegenomen, hielden enigszins het hoofd boven water. Zo zijn Henk Wanders, Wybo Lelieveld, Daan IJperlaan, Gerrie de Groot-Meester, J.E.J. Kos, René van Delft en Wil Verduin allemaal in de bovenste helft van het dagklassement terug te vinden. Slechts één deelnemer voorzag een heldenrol voor Southwind Raptor. De Amerikaan is het snelste paard in het circuit, maar kon voor ’t Zand op bar weinig support rekenen. Alleen Kees Knijnenburg had de pupil van trainer Bert de Boer meegenomen in zijn prognose en zelfs als winnaar getipt. Helaas voor de Leidschendammer verviel de elfjarige ruin tijdens de vierde omloop in zijn oude fout door net na de start in de linkerbaan te galopperen en uiteindelijk als derde te finishen.

Barry Opdam had na de kortebaan in zijn woonplaats Lisse de leiding genomen in de 2e periode, maar zag Theo Aardenburg in ’t Zand flink inlopen. Desondanks behield Opdam met twee punten voorsprong de leiding en schreef zo de eindwinst in de 2e periode op zijn naam. Aad van Diest, medekoploper na Lisse, zakte naar plek vijf, een positie welke hij moet delen met Ayden Stein. Aardenburg steeg naar de tweede plaats, voor Marga Lindemans en Milenka van den Bosch.

Zoals eerder vermeld pakte Barry Opdam op het allesbeslissende moment de leiding in het Totaalklassement en mag zich daarom de winnaar noemen van de TipCompetitie 2021. Door de reuzesprong van de oud-speler van AZ, Red Bull Salzburg en FC Volendam grijpen Jan van Duivenvoorde en Alex Koster naast de hoofdprijs. Het tweetal vocht samen het hele seizoen om de koppositie, maar nu zagen beiden de zege aan hun neus voorbij gaan. Voor Van Duivenvoorde zijn de druiven helemaal zuur. Koster passeerde hem op het allerlaatste moment, waardoor hij naast alle prijzen grijpt.

Dat Van Duivenvoorde met lege handen achterblijft, komt ook door de enorme opmars van Theo Aardenburg. De deelnemer uit Heemskerk bivakkeerde na de kortebaan van Lisse op een gedeelde tweeëntwintigste plaats, maar schoot dankzij de overwinning van Lordspirit als een komeet naar de tweede plaats in het Totaalklassement. Hij kwam vijf punten tekort om Opdam te bedreigen, maar de voorsprong op nummer drie Koster is meer dan  behoorlijk. Ook Jeroen Veenboer, de nummer drie na Lisse, bleef door de opmars van Aardenburg en Opdam buiten de prijzen. De liefhebber uit Assendelft finishte als vijfde, vlak voor Germain Ebbeling.

Hans Neesen neemt op basis van het aantal juist gekozen winnaars de zevende plaats in, vlak voor Ton Zuidgeest. Cheyenne van den Bosch en Wil Verduin stelden op basis van het aantal juist gekozen winnaars een plek in de Top 10 veilig; René van Delft valt daardoor net buiten het elitegezelschap van de TipCompetitie. Daan IJperlaan won de onderlinge strijd met André Uljee om de titel ‘Kortebaankenner van Voorschoten’ en finishte als twaalfde, één punt voor Uljee. Frits Taag en Milenka van den Bosch delen de veertiende plaats en blijven de zogenaamde kenners van Kortebaandraverijen.nl voor. Aad van Diest bleef oud-winnaar Martin Timmer maar net voor, waarna Frans van der Loos, Leon Zoetemelk, Gerard Hoek en Sem Hilgersom de Top 20 compleet maken.

De drie winnaars van de TipCompetitie Barry Opdam (1e plaats en 2e periode), Theo Aardenburg (2e plaats) en Alex Koster (3e plaats en 1e periode) zullen, wanneer de omstandigheden het weer toelaten, tijdens de Vriendendag van Kortebaandraverijen.nl hun prijzen in ontvangst mogen nemen. Deze samenkomst van echte kortebaanliefhebbers staat zoals altijd gepland in de Klaverhal te Zoeterwoude, voorafgaand aan de kortebaan van Stompwijk.

Rest ons niets anders dan alle deelnemers aan de TipCompetitie te bedanken voor hun deelname. Ondanks het geïmproviseerde seizoen was het enthousiasme groot en hebben we weer met plezier alle scores bijgehouden. Op naar Assendelft, op naar 2022!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.