‘Maestro’ Jan Wagenaar strikt ‘Mister Kortebaan’

21 september 2019 20:47

Het kortebaanseizoen 2019 loopt ten einde. Met de kortebanen van Roden, Lisse en ’t Zand nog voor de boeg is het aftellen geblazen. Des te opmerkelijker was het in Enkhuizen nog een verdwaalde werker in de baan te zien. Het bleek de zesjarige Duits gefokte Fabiene te zijn, die met Aad Pools op pad was gestuurd voor wat testritjes. Normaal gesproken voor ons geen reden daar verslag van te doen.

Toen bij navraag echter bleek dat ‘levende legende’ Jan Wagenaar, zijn dochter Yvonne en de kleindochters Ingrid en Mandy Vermeer de merrie vanuit Otterlo naar de kortebaan hadden meegebracht, gingen bij de redactie alle bellen rinkelen.

‘De Maestro’ bezoekt, als zijn gezondheid het toelaat, zo nu en dan nog een kortebaan. Als toeschouwer welteverstaan. Hij is immers al 82 en zit niet meer op de kar. Wel doet hij met plezier nog hand en spandiensten voor het entrainement van zijn dochter.

Nu komt de familie Wagenaar dus met een potentiële kortebaner om die te testen. En wie kun je dat beter laten doen dan ‘Mister Kortebaan’ Aad Pools. De 71-jarige pikeur heeft met 142 overwinningen nog altijd de meeste kortebaanzeges achter zijn naam.

Fabiene en Aad Pools aan het werk in Enkhuizen.

Laatste driejarige

Bij het horen van de naam Fabiene gingen onze gedachten automatisch terug naar 1991, toen Jan Wagenaar de merrie Flying Ricardo (ook een F-je, maar dan Nederlands gefokt) in Lisse tegen een winnenduitbetaling van ruim 16 gulden tegen één naar de bloemen reed.

Bijzonder was, dat Wagenaar daarmee de laatste pikeur werd die met een driejarige draver op de kortebaan een zege boekte. Deelname aan een kortebaan werd daarna alleen nog toegestaan voor paarden van vier jaar en ouder.

Flying Ricardo klopte destijds in de finale Zeb Wolfrath met John de Leeuw op de sulky. Zarathoestra met Aad Pools legde beslag op de derde prijs, voor de favoriet Desperado met Rob de Vlieger. Jan Wagenaar reed zijn andere troef Danielle Guapa naar een gedeelde vijfde plaats.

Fabiene

Vanzelfsprekend informeerden we bij Aad Pools naar zijn bevindingen van de testritjes met Fabiene. “Het is een leuk beestje”, aldus ‘mister kortebaan’. “Ze is braaf en eerlijk en draait zowel links- als rechtsom prima weg.”

“Of ze hard genoeg kan, weet je natuurlijk pas met een ander paard naast haar in de baan”, vervolgt Pools zijn betoog. “Maar mijns inziens is het zeker de moeite van het proberen waard. Dat heb ik ook zo teruggekoppeld.”

“De familie Wagenaar heeft dat nu in beraad”, aldus Pools. “Fabiene zou dan in Lisse aan de start komen. Bij een geslaagd debuut heeft de familie Wagenaar een leuke kortebaner voor volgend jaar.” De bal ligt dus bij ‘De Maestro’ zelf. En wie weet zien we ook dit F-je schitteren in Lisse.

Tekst: Ruud de Groot

Bij een geslaagd debuut heeft de familie Wagenaar een leuke kortebaner voor volgend jaar

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.