Maatschap van der Let aan kop in fokkersklassement

22 september 2019 08:14

Maatschap van der Let gaat na de kortebaan van Enkhuizen aan kop in het kersverse fokkersklassement. Met Calistokingsdeep hebben zij momenteel de meest succesvolle Nederlands gefokte kortebaner van het seizoen.

Het is echter onzeker of zij deze positie kunnen behouden. Calistokingsdeep raakte in Medemblik geblesseerd en komt mogelijk dit jaar niet meer in actie. Een geruststellende gedachte is dat de troef van nummer twee mevrouw C.Krijnen, Eliot Charisma, de laatste weken beduidend minder op dreef is dan aan het begin van het seizoen.

De tussenstand:
1. Maatschap van der Let (Calistokingsdeep) 20 pnt.
2. Mw. C. Krijnen (Eliot Charisma) 18 pnt.
3. Stal Amsterdam (Contador) 7 pnt.
4. J. Beemsterboer (Fip Junior) 5 pnt.
5. J. Beemsterboer (Gaya Vip) 4 pnt.
6. Boko Stables Holland BV (Gently Boko) 4 pnt.
7. A. Ebbinge (Hero Baldwin) 3 pnt.

De algemene jaarvergadering van de Kortebaanbond heeft op 27 november 2018 het bestuursvoorstel aangenomen en besloten om in 2019 een bedrag van ongeveer 3.000 euro beschikbaar te stellen voor fokkers van Nederlandse harddravers die meedoen aan het kortebaancircuit. De Fokkersvereniging heeft meegedacht met dit initiatief en stelt ook een bedrag beschikbaar.

Eliot Charisma zit Calistokingsdeep op de hielen in het fokkersklassement.

Inschrijfgeld

De bijdrage van de Kortebaanbond wordt opgebracht door van het inschrijfgeld per paard 5 euro te reserveren voor de fokpremies. In 2018 telden de kortebanen in totaal 614 starters. Indien er in 2019 evenveel paarden aan de start komen, zou dus 614 x 5 euro = 3.070 euro beschikbaar komen voor fokpremies. Het bestuur van de Fokkersvereniging heeft toegezegd om dit bedrag voor 2019 naar boven af te ronden naar  3.250. euro.

De eerste vier paarden in de uitslag van een kortebaan krijgen respectievelijk 5-3-2-1 punten voor het puntenklassement. Dit is de basis voor de toekenning van de fokpremies. Aan de fokkers van de bovenste zeven Nederlands gefokte paarden in het eindklassement worden fokpremies uitbetaald.

10 Procent

Voor de winnaar van 2019 zal 1.300 euro beschikbaar komen en dit bedrag ligt in de orde van 10 procent van wat de meest winnende paarden in de afgelopen seizoenen hebben verdiend. Ook op de langebaan bedraagt de fokpremie meestal 10 procent. Verder worden in de kortebaanprogramma’s nu ook de namen van de fokkers vermeld, net zoals op de langebaan. Voor de afstamming van de paarden is (nog) geen ruimte gevonden.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.