Lindsey Pegram jaagt op magisch kwartet

23 augustus 2017 15:30

Na haar drie opeenvolgende overwinningen in Beverwijk, De Lier en Bemmel hoopt Lindsey Pegram tijdens de volgende kortebaan in Middenbeemster haar vierde overwinning op rij te boeken. Wanneer het haar lukt om ook op de Rijperweg te winnen, treedt ‘Miss Lindsey’ toe tot een zeer select gezelschap. Vier keer op rij winnen is niet uniek, maar wel uiterst bijzonder. Reden genoeg voor Pegram om te jagen op het ‘magische kwartet’.

De onvervalste hattrick die Lindsey Pegram in Bemmel scoorde, was al tamelijk bijzonder, want zo vaak lukt het een pikeur niet om drie keer op rij te winnen. De afgelopen 87 jaar kwam het slechts 25 keer voor. Wim van der Mespel was voor Pegram de laatste die drie keer op rij een ereronde reed. Dat deed hij zeven jaar geleden, toen hij exact dezelfde kortebanen won als Pegram, alleen dan in een andere volgorde.

Aad Pools was tijdens zijn loopbaan goed voor twee zogenaamde ‘hattricks’. Na een eerste in 1980 won hij in 2006 ook drie kortebanen op rij. In Medemblik won hij met Rich Born Dean, tijdens het Nederlands kampioenschap in Enkhuizen met de destijds vierjarige Caretto As en in Roden was hij de sterkste met United Kievitshof. John de Leeuw was de eerste die sinds de millenniumwisseling een hattrick scoorde. De huidige kampioen bij de pikeurs moest 21 jaar op een kortebaanzege wachten, maar nadat hij in 2002 met Olga Laukko in Venhuizen won, plakte hij daar direct overwinningen met Raindance Way (Den Ilp) en Florida Way (Amsterdam-Noord) aan vast.

Officieus record

Een vierde opeenvolgende overwinning van Pegram zou zeer bijzonder zijn. Sterker, sinds 1930 lukte het geen enkele pikeur om vijf kortebanen op rij te winnen. Wanneer het Pegram lukt om in Middenbeemster te zegevieren, kan ze een officieus record evenaren, dat enkel is voorbehouden aan de allergrootsten in het kortebaangenre. Zoals Jan de Vlieger, die in 1942 mede dankzij de dadendrang van de legendarische Allouez zelfs twee maal vier keer op rij wist te winnen. Of Guus Knijnenburg, die in 1955 drie keer op rij won met O Marijke en het kwartet volmaakte met Sylvia Anna. Kampioenen op zowel de korte- als de langebaan als Jan Wagenaar en Manus Bouwhuis staan ook tussen deze legendarische namen, evenals de gebroeders Pools. Harry in 1976, Aad in 1986 en Ruud in 2000. Deze zegereeks van de jongste van de ‘kortebaanfamilie van de eeuw’ is de voorlopig laatste keer dat een pikeur vier keer op rij triomfeerde op de kortebaan. Krijgt Pools na zeventien jaar een opvolger in Lindsey Pegram?

Vier overwinningen op rij

 Naam pikeur  jaar 1e overwinning 2e overwinning 3e overwinning 4e overwinning
Ruud Pools 2000 Gail Devers
(Hoorn)
Braque Mourotais
(Schagen)
Gail Devers
(Heemskerk)
Gail Devers
(Purmerend)
Aad Pools 1986 Udilia B
(Waalwijk)
Zarah Alki
(Venhuizen)
Zarah Alki
(Wognum)
Yra Alki
(Nieuw-Amsterdam)
Manus Bouwhuis 1985 Yankee Fortuna
(Hillegom)
Yorker W
(Medemblik)
Yorker W
(Enkhuizen)
Yorker W
(Scheveningen)
Harry Pools 1976 Laiko Beroona
(Voorschoten)
Laiko Beroona
(Santpoort)
Lee Rodney
(Hoorn)
Laiko Beroona
(Heemskerk)
Jan Wagenaar 1958 Ronny Zora
(Stompetoren)
Ronny Zora
(Purmerend)
Ronny Zora
(Medemblik)
Vlaamsche Gaai S
(Hillegom)
Guus Knijnenburg 1955 O Marijke
(Nieuw Vennep)
O Marijke
(Voorschoten)
O Marijke
(Stompwijk)
Sylvia Anna
(Santpoort)
Jan de Vlieger 1942 Allouez
(Enkhuizen)
Beminde
(Schagen)
Allouez
(Lisse)
Allouez
(Edam)
Jan de Vlieger 1942 Beminde
(Zandvoort)
Beminde
(Middenbeemster)
Allouez
(Beverwijk)
Allouez
(Stompwijk)

Sinds 1930 lukte het geen enkele pikeur om vijf kortebanen op rij te winnen

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.