Liefhebber Rob Krul: ‘Hebben allemaal dezelfde passie’

8 januari 2019 09:01

Bij de paardensport gaat nagenoeg alle aandacht uit naar de paarden, de trainers en pikeurs. Logisch natuurlijk. Maar wat is een koers zonder publiek langs de baan? Helemaal niets! Daarom gaat de redactie van Kortebaandraverijen.nl op zoek naar de verhalen van de mensen achter de hekken. Wie zijn deze vaste volgers van de kortebaan en waarom staan ze daar? Wij zoeken het uit. In deze eerste aflevering Rob Krul uit Voorburg.

Je kent hem vast. Bij de huldiging op de baan staat hij steevast met zijn huis-tuin-en-keukencamera tussen de professionele fotografen om de winnende combinatie vast te leggen. Hij wordt gedoogd, zoals hij zelf zegt. Rob Krul maakt foto’s voor zijn eigen archief. Op zijn zolderkamer staan meters ordners in verschillende kasten, netjes gerangschikt op onderwerp.

Hij heeft aparte mappen van de Grote Prijs der Lage Landen, de Prijs der Giganten, de Gouden Zweep en de Derby, maar ook van paarden als Action Skoatter, Bold Eagle en Timoko. En natuurlijk van de kortebaan. De 66-jarige Voorburger heeft in de loop der jaren een enorme verzameling opgebouwd van vooral krantenartikelen, aangevuld met eigen verslagen en fotomateriaal, toegangskaartjes, programmaboekjes en (winnende) wedformulieren.

Rob Krul bladert door zijn persoonlijke archief van de drafsport.

Besmet

Krul komt zelf al vanaf de jaren ’70 op de langebaan, in eerste aanleg incidenteel op Nootdorp en Duindigt. Hij raakt pas echt met het drafsportvirus besmet tijdens de Grote Prijs der Lage Landen in 1978. Op een volgepakt Duindigt ziet hij de Finse topmerrie Charme Asserdal gereden door Heiki Korpi zegevieren. “Dat maakte zoveel indruk op mij, dat smaakte naar meer. Vanaf die tijd was ik verkocht”, aldus de enthousiaste Voorburger.

Op 1 april 1980, op zijn 28e verjaardag, treedt Krul in dienst bij het Ministerie van Onderwijs. Zijn directe chef en een aantal van zijn nieuwe collega’s blijken ook drafsportliefhebbers. Met een clubje bezoeken ze regelmatig de koersen. Ook spelen ze op de afdeling mee met het toen immens populaire Supertrio.

Zijn eerste kortebaan beleefde de Voorburger op 14 mei 1982 in Scheveningen. Op de boulevard zag hij samen met zijn toenmalige vrouw en schoonouders Titia Pride met Aad Pools naar de bloemen rijden. Vanaf dat moment was hij ook aan deze discipline van de drafsport verknocht.

Remedie

In 1989 belandde Krul in een vechtscheiding en kort daarna overleed zijn vader. “Ik kan wel stellen dat, naast mijn huidige vriendin Angelique, de drafsport mij door de moeilijkste fase van mijn leven heeft geholpen”, legt hij uit. “Vooral de kortebaan bleek een uitstekende remedie en zorgde ervoor dat ik er niet aan onderdoor ging. Een paar uur lang kon ik even alles van me afzetten. Voor mij was dat de escape.”

In eerste aanleg had het wedden op de paarden voor hem een hoge prioriteit. “Ik dacht gemakkelijk wat te kunnen verdienen, maar ik kwam al snel bedrogen uit. Tijdens een koers kan van alles gebeuren. Zogenaamde zekerheidjes bestaan niet in de drafsport”, legt Krul uit. Dat verklaart ook waarom hij het hele kortebaanseizoen met vaste nummers speelt. Hij laat de dobbelstenen zijn triospel bepalen. “Natuurlijk is het leuk om te winnen, maar voor mij is geld bijzaak. Het gaat om het gebeuren.”

“Kortebaan is voor mij sport met een knipoog”, verklaart Krul zich nader. “Het is traditie en folklore. Er gebeurt van alles. Soms zien we goede, maar af en toe ook slechte koersen. Een dravend paard is een genot om te zien. Al die spieren. Wanneer de ritten ‘op haren en snaren’ gaan, kan ik intens genieten. Maar ik beleef ook veel plezier aan de entourage. Zo ga ik bijvoorbeeld voor de kortebanen van Enkhuizen en Medemblik eerder op pad, om ook nog wat van de omgeving te kunnen zien en foto’s te maken. Wat dat betreft keek ik enorm uit naar de kortebaan van Schiermonnikoog.”

Geen onderscheid

Krul heeft binnen het kortebaancircuit in de loop der jaren een aardige vriendenkring opgebouwd. “Tijdens een kortebaanmiddag loop ik altijd een paar rondjes langs het parcours en maak ik met iedereen een praatje”, aldus de Voorburger. “Het mooie is dat er op de kortebaan geen onderscheid wordt gemaakt. Het maakt niet uit wie je bent. Iedereen heeft dezelfde passie.”

“Het maakt niet uit wie je bent. Iedereen heeft dezelfde passie.”

Die passie voor de drafsport gaat bij Krul aardig ver. Zo is hij al meer dan 15 keer in Parijs geweest voor de Prix d’Amérique op Vincennes. En vorig jaar was hij in Zweden live getuige van de historische overwinning van Timoko tijdens de Elitloppet. Eén van de absolute hoogtepunten voor de liefhebber uit Voorburg.

Voorts is Krul vaak te vinden in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag om zijn persoonlijke archief verder aan te vullen. “Dan stap ik een andere wereld binnen en kan me daarin volledig verliezen”, legt hij uit. “Voor mij is dat een dagbesteding. Ik heb daar al honderden uren doorgebracht. Ik ben als het ware aan het sparen voor mijn oudedagsvoorziening. Het is nu vooral verzamelen en bijhouden. Het lezen en daarmee herbeleven van de koersen volgt later.”

Hartinfarcten

Bijna was er voor Krul echter geen later meer. In het voorjaar van 2015 belandde hij acuut in het ziekenhuis, na twee hartinfarcten kort achter elkaar. Hij miste daardoor het hele kortebaanseizoen. “Volgens de cardioloog was ik er maar net op tijd bij en had ik geen tien minuten later moeten zijn. Dan was het fout afgelopen”, aldus Krul. “Ik weet dat het leven eindig is en zit als het ware in de reservetijd. Maar ik hoop toch nog minstens tien jaar van de kortebaan te mogen genieten.”

Intussen gaat Krul vrolijk verder met het uitbreiden van zijn verzameling. Alles op papier welteverstaan. Met de digitale wereld heeft hij niet veel op. De Voorburger heeft nog een echte agenda en maakt geen gebruik van internet. Hij heeft zelfs geen mobiele telefoon. Alleen zijn huis-tuin-en-keukencamera, die is digitaal, dat wel. Maar daar blijft het bij. Je herkent Rob Krul vast bij de eerstvolgende huldiging op de kortebaan.

Tekst: Ruud de Groot

Een dravend paard is een genot om te zien. Al die spieren..

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.